Αυξάνονται οι μνηστήρες για το ΚΙΝΑΛ

Άλλη μία υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ανακοινώθηκε μέσω του περιοδικού «Πατρινόραμα». Αυτή είναι λίγο-πολύ αναμενόμενη, δηλαδή του Παύλου Γερουλάνου.

Του Μ.Κ.E.

Ο υποψήφιος για τον δήμο των Αθηναίων τον Μάιο του 2019 –κατετάγη τρίτος αποσπώντας διπλάσιο ποσοστό από αυτό που πήρε το ΚΙΝΑΛ στην πρωτεύουσα– αποφάσισε ότι έφθασε η ώρα για κάνει το επόμενο βήμα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αυξάνεται ο πονοκέφαλος για τη Φώφη Γεννηματά, καθώς ο κ. Γερουλάνος θα είναι ο τρίτος αντίπαλός της στη διεκδίκηση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ανακοινώσει επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος, ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν το έχει ανακοινώσει, αλλά όλοι το θεωρούν δεδομένο με βάση και τις δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν μπροστά.

Και πλέον την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έκανε γνωστή και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος όπως δήλωσε προτίθεται να δημιουργήσει ο ίδιος ένα νέο ΠΑΣΟΚ, δύναμη εξουσίας. Ταυτόχρονα ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «λανθασμένη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ που κρατάει αναξιοποίητη, τεράστια αξία στα χέρια του». Και μάλιστα  θεωρεί ότι «το ΚΙΝΑΛ πρέπει να αλλάξει ριζικά, διότι αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν έχει σχέση με τον χώρο που ενέπνευσε εκατομμύρια πολίτες για δεκαετίες», ενώ ζητάει και αλλαγή καταστατικού.

Ο κ. Γερουλάνος παρουσίασε ένα μέρος του αφηγήματός του, όπου στόχος του ΚΙΝΑΛ πρέπει να είναι ο βασικός πυλώνας της Κεντροαριστεράς που θα συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις. Κι όπως είπε, «ο στόχος ήταν σωστός, η στρατηγική του ήταν λάθος για το κόμμα, για τον χώρο και τη χώρα. Για να διορθώσει την πορεία του πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε τρεις κινήσεις: πρώτον, να αποτινάξει από πάνω του την οσμή του κλειστού πολιτικού χώρου και να ανοίξει στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται νέο δημοκρατικό καταστατικό με απόλυτο σεβασμό στην εφαρμογή του. Με ανοιχτές διαδικασίες και ανοιχτές δομές στην κοινωνία, πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση για το πρόγραμμά του. Πώς μεταφράζονται, δηλαδή, οι αρχές και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ σε πολιτικές θέσεις και προτάσεις που αφορούν την Ελλάδα, την Ελληνίδα και τον Έλληνα σήμερα. Και τέλος, αφού αλλάξει καταστατικό και φτιάξει ένα σύγχρονο πρόγραμμα, να βρει τα πρόσωπα που μπορούν αυτές τις θέσεις και τις προτάσεις να τις πάνε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Αυξάνονται οι αντίπαλοι για την Γεννηματά και μάλιστα όλοι δείχνουν ότι έχουν αέρα νίκης

Ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ

Αναμφίβολα ένα από αυτά που θα πληρώσει η Φώφη Γεννηματά στις εσωκομματικές εκλογές είναι ότι έβαλε λουκέτο στο ΠΑΣΟΚ. Και όπως φαίνεται, αδυνατεί να καβαλήσει το κύμα (όπως λένε και οι σέρφερ) και να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την καταιγίδα του διαδικτύου, όπου όλο και περισσότεροι χρήστες αναπολούν τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ. Είτε χρησιμοποιώντας το χιούμορ, είτε μιλούν σοβαρά, στο υποσυνείδητο του κόσμου βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίες αναφορές της κας Γεννηματά στο ΠΑΣΟΚ μάλλον δεν πείθουν κανένα.

Και όπως υποστηρίζουν πολλά μέλη του ΚΙΝΑΛ θα τους άρεσε μία επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Κάτι που φαίνεται πως θα κάνει ως σημαία του ο Γερουλάνος, ο οποίος έκανε λόγο για ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ, «αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν έχει σχέση με τον χώρο που ενέπνευσε εκατομμύρια πολίτες για δεκαετίες. Στόχος δικός μου, είναι να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να δω τον χώρο μου ξανά δύναμη εξουσίας στην Ελλάδα. Ένα νέο ΠΑΣΟΚ, αν θέλετε, για μια τέτοια δυναμική μιλάω. Έχω πει ότι θα συμμετέχω σε κάθε διαδικασία που πιστεύω ότι μας πηγαίνει ως χώρο μπροστά. Μια εσωκομματική αναμέτρηση έχει αυτή τη δυνατότητα, αν γίνει με σκοπό να ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία, αν γίνει με σκοπό να φέρει νέες ιδέες στο προσκήνιο και αν γίνει με διαδικασίες που σέβονται κάθε πολίτη που θέλει να συμμετέχει».

Αναμφίβολα η συνέντευξη του Γερουλάνου έχει τη δική της σημειολογία. Κατ’ αρχάς, δόθηκε σε μέσο της Αχαΐας, τόπος όπου είναι η γενέτειρα των Παπανδρέου. Και ο Γερουλάνος, ο οποίος είναι μετρ στην επικοινωνία, ξέρει να παίζει αυτό το παιχνίδι. Επίσης ακόμη και η αναφορά του στον Κώστα Λαλιώτη έχει τη δική της σημασία. Ο κ. Λαλιώτης στήριξε τη Φώφη Γεννηματά και ο Γερουλάνος τον… αποθέωσε για τον Μεγάλο Περίπατο: «Ο λεγόμενος “Μεγάλος Περίπατος” ήταν μια καλή ιδέα που στράβωσε στην εφαρμογή. Επί της ουσίας είναι η ολοκλήρωση της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, μια ιδέα που επεξεργάστηκαν μερικά από τα καλύτερα μυαλά του ΠΑΣΟΚ, ο Τρίτσης, η Μελίνα, ο Λαλιώτης».

Σε ερώτηση για την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ μετά από ένα ανεπιτυχές εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Γερουλάνος ήταν καυστικός κατά της Φώφης Γεννηματά: «Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα πρέπει να αξιολογηθεί η ηγεσία με τα δεδομένα εκείνης της μέρας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή για τον πολίτη από το να θεωρεί η ηγεσία ενός κόμματος τις εκλογές πλυντήριο. Δίπλα στην ηγεσία θα κριθεί το κάθε στέλεχος από τη στάση που κράτησε και τη βοήθεια που παρείχε στη συνολική προσπάθεια».

Υπόγειο πόλεμο κατά του Λοβέρδου ξεκίνησαν οι άνθρωποι της Γεννηματά

Βλέπουν επαναπατρισμό

Την ίδια ώρα στη Χαριλάου Τρικούπη η ηγετική ομάδα δείχνει ότι ανησυχεί μόνο από την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου και γι’ αυτό τον λόγο τελευταία κυκλοφορούν διάφορα δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες που μάχονται για να επιστρέψει στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας. Τα δημοσιεύματα αυτά υποστηρίζουν ότι ο Λοβέρδος είναι ένοχος για την υπόθεση Novartis. Και με κάθε τρόπο προσπαθούν να απαξιώσουν τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ. Αυτό δεν προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς ο Λοβέρδος έχει στοχοποιηθεί εδώ και χρόνια από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Απλά κυκλοφορούν φήμες, ότι πίσω από τα δημοσιεύματα κρύβονται κάποιοι που βρίσκονται πολύ κοντά στην Φώφη Γεννηματά και οι ενέργειες τους θυμίζουν αρουραίους.

Όμως, πέρα από τις στοχευμένες επιθέσεις στον Λοβέρδο, οι διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη αν μη τι άλλο προκαλούν τον γέλωτα. Και αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν, καταγράφεται επαναπατρισμός ψηφοφόρων στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο καταγράφει σταθερά ανοδική τροχιά στις προτιμήσεις της ελληνικής κοινής γνώμης! Ναι, αυτό διαρρέουν και σίγουρα δεν θα το είχε σκεφθεί ούτε ο Μάρκος Σεφερλής για να το μετουσιώσει σε σκετς σε μία από τις επιθεωρήσεις του.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα