Αυξάνονται οι «σωτήρες» για τον Λευκό Πύργο

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες όλοι στη Θεσσαλονίκη εκτιμούσαν ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα έφταναν στους δέκα. Σήμερα 27 Οκτωβρίου του σωτήριου έτους 2018 ήδη επισήμως είναι εννέα οι υποψήφιοι και έπεται και συνέχεια.

Ο νόμος Σκουρλέτη, ο «Κλεισθένης», που επιβάλλει ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, άνοιξε την όρεξη σε κόσμο και κοσμάκη. Όπως είναι γνωστό, στις εκλογές του Μαΐου οι πολίτες στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών θα ψηφίσουν τον δήμαρχο που επιθυμούν και θα εκλέξουν τους δημοτικούς συμβούλους που θεωρούν ότι θα τους αντιπροσωπεύσουν καλύτερα. Στον δεύτερο γύρο απλά θα επιλέξουν ανάμεσα στους δύο πρώτους το ποιος θα κάτσει στον δημαρχιακό θώκο για την επόμενη τετραετία. Μόνο που ο νικητής δεν θα έχει μπόνους και θα διατηρήσει στο δημοτικό συμβούλιο όσους έχει εκλέξει από τον πρώτο γύρο. Και για να «στήσει μαγαζί» ο νικητής θα πρέπει να βρει συμμάχους από τους λεγόμενους μικρούς.

Με βάση, λοιπόν, τον «Κλεισθένη», όλοι θεωρούν ότι θα παίξουν ρόλο στα κοινά της πόλης και γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν τόσες πολλές υποψηφιότητες στη Θεσσαλονίκη. Και μιλάμε για υποψηφιότητες, για τις οποίες δεν έχουν ακόμη μιλήσει τα κόμματα. Διότι από τη στιγμή που ο Γιάννης Μπουτάρης δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα είναι υποψήφιος, τότε και το ΚΙΝΑΛ, που έχει δώσει το χρίσμα στον νυν δήμαρχο, θα αναζητήσει νέο υποψήφιο. Με βάση τα λεγόμενα Μπουτάρη  η δημοτική του παράταξη «θα λάβει αποφάσεις μετά την παρέλαση», πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη.

Με την περίπτωση Μπουτάρη υπάρχουν δύο σενάρια. Το απλό, ότι θα είναι υποψήφιος, έχοντας λάβει ήδη το χρίσμα από το Κίνημα Αλλαγής και πιθανότατα και από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως του είπε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο περιθώριο των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Βέβαια, ήδη από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά προς το παρόν δύσκολα αλλάζει η βάση του κόμματος μία απόφαση του Τσίπρα. Εάν ο Μπουτάρης αποφασίσει να αποσυρθεί, τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρει υποψήφιο, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, που ονειρεύεται ότι θα έχει και για μία ακόμη τετραετία τα ηνία στον δήμο της Θεσσαλονίκης.

Η αλήθεια είναι ότι η δημοτική παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη έχει παρουσιάσει σημάδια αποσύνθεσης, καθώς έχουν αποχωρήσει ακόμη και στενοί συνεργάτες του δημάρχου. Εάν, λοιπόν, ο Μπουτάρης αποφασίσει να αποσυρθεί, τότε το πράγμα μπερδεύεται πολύ. Διότι ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «θα ανοίξουν οι διαδικασίες στη διοικούσα παράταξη Πρωτοβουλία για την αναζήτηση διαδόχου». Ήδη υπάρχουν μνηστήρες, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ο διάδοχος του Μπουτάρη θα είναι αρεστός στο ΚΙΝΑΛ ή στον ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε ήδη από τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν βολιδοσκοπήσει την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν έχουν κάποια αξιόπιστη λύση.

 Και στη Νέα Δημοκρατία

Όμως και στη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η παράταξη του Σταύρου Καλαφάτη, το «Εντάξει», που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στον δήμο, δεν έχει καμία συνοχή από τη στιγμή που ο επικεφαλής είναι και βουλευτής και θέλει να παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή, ελπίζοντας σε υπουργοποίηση εάν κερδίσει η Ν.Δ. τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινήθηκε προκειμένου να δώσει το χρίσμα σε έναν κατ’ εξοχήν άνθρωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον νυν δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτετζίδη, που είναι δήμαρχος από το 1998. Όμως τελικά ο Καϊτετζίδης αρνήθηκε, καθώς από την Πειραιώς δεν μπορούσαν να του εγγυηθούν ότι θα πειστούν όλοι οι αντάρτες που προέρχονται από τον χώρο της συντηρητικής παράταξης να αποσυρθούν και να συνεργαστούν σε ένα ενιαίο και ισχυρό ψηφοδέλτιο. Το μόνο που κατάφεραν από την Πειραιώς ήταν απλά να κάνει λίγο πίσω ο Πάρις Μπίλλιας, πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για τον κεντρικό δήμο και τονίζει ότι σύντομα θα ανακοινώσει την απόφασή του. Πιθανόν να είναι κι αυτός σε λίγο καιρό ένας από τους υποψήφιους.

Πάντως έχουν πληθύνει οι φωνές από τα τοπικά στελέχη προς την Πειραιώς, να μην προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία με κάποιον άλλο υποψήφιο, μετά το ναυάγιο με τον Καϊτετζίδη. Κι όπως λένε, «καλύτερα είναι να περιμένουμε, να δούμε πώς πάει η προεκλογική περίοδος, να διαβάσουμε σωστά και τις μετρήσεις της κοινής γνώμης και λίγο πριν τις εκλογές να κλείσουμε το μάτι σε κάποιον από τους υποψήφιους που προέρχονται από τη γαλάζια παράταξη».

Αυτό είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο. Κάτι που βολεύει τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού της κυβέρνησης Καραμανλή και πρώην βουλευτή, Γιώργο Ορφανό, ο οποίος ανακοίνωσε την αυτόνομη κάθοδό του στις εκλογές τονίζοντας πως είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί. Βέβαια ο κ. Ορφανός δεν ξεκαθάρισε με ποιον θα συγκρουστεί. Με το κόμμα του; Με την Περιφέρεια; Με την κυβέρνηση; Πάντως το σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος Ορφανός ποντάρει πολύ στον κόσμο του ΠΑΟΚ για να επιτύχει την εκλογή του, καθώς η οικογένειά του είναι συνδεδεμένη με τον ΠΑΟΚ, λόγω του αδερφού του, Κώστα, ο οποίος εκτός από ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ έχει περάσει και από πολλές διοικητικές θέσεις. Βέβαια και ο ίδιος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη. Εάν η Ν.Δ. όντως δεν βρει κάποιον άλλο υποψήφιο, δεν είναι απίθανο τελικά να δώσει το χρίσμα στον κ. Ορφανό, ή έστω όπως λένε οι τοπικοί της «γαλάζιας» παράταξης να του κλείσουν το μάτι.

Οι περισσότεροι στη Θεσσαλονίκη εκτιμούν πως το ενδιαφέρον που δείχνει ο πρώην γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμιμίκος (έχει νυμφευθεί ανιψιά του κ. Σαββίδη), είναι μάλλον φιλολογικό, παρά το γεγονός ότι δημόσια τον στήριξαν, η βουλευτής της Ν.Δ. Έλενα Ράπτη και  ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης. «Παρών» στην επόμενη μέρα για τη Θεσσαλονίκη δηλώνει και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης των «Εντάξει», Δημήτρης Κούβελας, ο οποίος εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στις εκλογές του 2014 και είναι ο γιος του πρώην δήμαρχου και υπουργού των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, Σωτήρη Κούβελα.

Οι σίγουροι υποψήφιοι

Πάντως, μαζί με τον Γιώργο Ορφανό έχουν ανακοινώσει την κάθοδό τους στις εκλογές εννέα υποψήφιοι. Οι περισσότεροι προέρχονται από τις παρατάξεις του Γιάννη Μπουτάρη και του Σταύρου Καλαφάτη.

Από τις αρχές του καλοκαιριού ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής και Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χάρης Αηδονόπουλος, ο οποίος ήδη ανακοίνωσε το όνομα της παράταξης «Synergeiα Πρώτα η πόλη μας».

Ακολούθησε ο Εφραίμ Κυριζίδης που ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Σταύρο Καλαφάτη, και προχωρά με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Θετικά».

Εν συνεχεία ήρθε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, πρώην αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μωϋσίδης, με την παράταξη «Θεσσαλο-ΝΙΚΗ των πολιτών». Μετά ακολούθησε ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας, Ιωάννης Νασιούλας, με την παράταξη «Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη» και η Μαρία Ιωαννίδου με την παράταξη «Δημοκρατική Συμμαχία».

Τον δήμο Θεσσαλονίκης διεκδικεί επίσης ο πρώην αντιδήμαρχος του Γιάννη Μπουτάρη και υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές με την Ν.Δ. στην Α’ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος την Τετάρτη παρουσίασε την υποψηφιότητά του με κάθε επισημότητα.

 

Τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου ανακοίνωσε επίσης και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, πρώην νομάρχης και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος αναζητεί με κάθε τρόπο την επιστροφή του στα κοινά. Μέχρι στιγμής όλες του οι προσπάθειες μετά την καθαίρεσή του στέφθηκαν από παταγώδη αποτυχία.

Προ ολίγων ημερών είχαμε και την κοινή υποψηφιότητα του Σπύρου Βούγια (πρώην υπουργού του Γιώργου Παπανδρέου και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) με τον επικεφαλής στην αντιπολίτευση στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, και στελέχους του Ποταμιού, Νίκο Νυφούδη (προφανώς θα μοιραστούν και την δημαρχία εάν εκλεγούν).

 Η κίνηση των «5»

Ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιοι έχουν και οι πέντε ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι από διαφορετικοί παρατάξεις, οι Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Κουράκης, Γιώργος Αρβανίτης, Γιώργος Αβαρλής και Μόνικα Αϊβάζογλου, οι οποίοι απαρτίζουν την κίνηση των «5».

Οι «5», λοιπόν, θέτουν τους όρους μιας προγραμματικής σύγκλισης για όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τις πολιτικές δυνάμεις, που κινούνται από τη φιλελεύθερη δεξιά, μέχρι τον σοσιαλισμό. Και ζητούν μια ηγεσία για την πόλη, μια ηγετική ομάδα, που θα προκύψει από ευρύτερες συνεργασίες με σημερινές και επόμενες παρατάξεις, από την οποία ηγετική ομάδα θα προκύψει και ο ηγέτης, ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης.

Η κίνηση των «5» μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι ο κατακερματισμός που παρατηρείται στο προεκλογικό δημοτικό σκηνικό δεν οδηγεί πουθενά. Και προτείνουν μία συνεργασία των Βούγια, Νυφούδη, Ζέρβα και Κυριζίδη.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

  1. Γιώργος Ορφανός
  2. Χρόνης Αηδονόπουλος
  3. Εφραίμ Κυριζίδης
  4. Βασίλης Μωϋσίδης
  5. Ιωάννης Νασιούλας
  6. Μαρία Ιωαννίδου
  7. Παναγιώτης Ψωμιάδης
  8. Σπύρος Βούγιας – Νίκος Νυφούδης
  9. Κωνσταντίνος Ζέρβας

Αναμένουμε επίσης πέραν της απόφασης Μπουτάρη, τους επίσημους υποψήφιους από το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων, ενώ εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το Ποτάμι θα υποστηρίξει το δίδυμο Βούγια – Νυφούδη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα