Αυξάνουν τη στρατιωτική δύναμή τους στην Ελλάδα οι ΗΠΑ

Να επεκτείνουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα εξετάζουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με το Military Times το οποίο επικαλείται σχετική δήλωση του Στρατηγού Joseph Dunford προέδρου της αρμόδιας ένωσης.
Το σχόλιο όπως επισημαίνει το δημοσίευμα έρχεται την στιγμή που ΗΠΑ και Ελλάδα βρίσκονται σε κόντρα με την Τουρκία για μια σειρά ζητήματα μεταξύ άλλων την φυλάκιση αμερικανών πολιτών από την Άγκυρα, την στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και φυσικά την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S400.
Oι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία τον προηγούμενο μήνα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα κυβερνητικά στελέχη να καλούν την Άγκυρα να σταματήσει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας στρατιωτική βωάση η οποία βρίσκεται στα νότια της χώρας.
«Αν κοιτάξεις την γεωγραφία και τις επιχειρήσεις σήμερα στη Λιβύη και την Συρία σε συνδυασμό με τις πιθανές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η θέση της Ελλάδα και οι ευκαιρίες εκεί είναι πολύ σημαντικές» είπε ο Dunford.
Εξήγησε δε πως η εκτενέστερη χρήση των ελληνικών βάσεων δεν έχουν να κάνουν με την χρήση του Incirlik στην Τουρκία.
Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δήλωση άλλου αξιωματούχου ο οποίος υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει διαπιστώσει στην περιοχή «την ίδια αστάθεια που έχουμε εντοπίσει και εμείς. Και πάντα ήταν σε επιφυλακή με την σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο διοικητής στην Ευρώπη Στρατηγός Curtis Scaparrotti εξετάζει τις διαθέσιμες βάσεις στην Ελλάδα ώστε να καταλήξει σε εκείνες που μπορεούν να αξιοποιηθούν για την εκπαίδευση των στρατευμάτων αλλά και για άλλου είδους ασκήσεις.

Θυμίζεται πως τον Οκτώβριο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, στο πλαίσιο της συνάντησής τους στο Πεντάγωνο, τη δημιουργία μόνιμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων εκτός από τη Σούδα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Παλαιότερα δε δημοσιεύματα αποκάλυπταν σχεδιασμό για τουλάχιστον οχτώ βάσεις σε: Σούδα, Άραξος, Ανδραβίδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Σύρος, Κάλυμνος και ίσως Κάρπαθος.

Διαβάστε επίσης