Αύξηση τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως και τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται σταθερά. Η πατρίδα μας είναι «παράδεισος» για εκατομμύρια ξένους τουρίστες καθώς οι καλές κλιματολογικές συνθήκες του χειμώνα και της άνοιξης, τους ελκύουν για να επισκεφθούν την πατρίδα μας, παρά την σοβαρή οικονομική ύφεση των τελευταίων τριών ετών.

Τρανή απόδειξη αποτελεί η έρευνα συνόρων που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με αυτήν, παρατηρείται αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2013. Ειδικότερα, υπερέβησαν το ένα εκατομμύριο άτομα οι αφίξεις των τουριστών στην χώρα και αυξήθηκαν κατά 4,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, αποτελώντας μια πρώτη σαφή ένδειξη για την άνοδο του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας καθ’ όλο το 2013.

Οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων (78,9%), παρουσίασαν μείωση 2,6%, ενώ από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατεγράφη μείωση 3,3%.

 

Σημαντική αύξηση, σε απόλυτες τιμές, εμφανίζουν οι αφίξεις από τη Βουλγαρία, την Ισπανία, τη Ρωσία και τη Γερμανία. Στον αντίποδα, σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των αφίξεων μη κατοίκων κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή έχει η Βουλγαρία (14,6%) και ακολουθούν η Αλβανία (12,5%), η Γερμανία (8,1%), η Κύπρος (5,9%), το Ηνωμένο Βασίλειο (4,5%) και η Ιταλία (4,2%).

Από τις υπόλοιπες ηπείρους, παρατηρείται αύξηση αφίξεων, με τη σημαντικότερη άνοδο, σε απόλυτες τιμές, να καταγράφεται από την Ασία (με μεγάλη συμβολή από την Τουρκία).

Αναφορικά με το μέσο μεταφοράς και τον σταθμό εισόδου, παρατηρείται ότι οι περισσότερες αφίξεις έγιναν οδικώς και αεροπορικώς. Οι κύριοι σταθμοί εισόδου που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης, οδικώς, είναι ο Προμαχώνας (8%) και οι Εύζωνοι (7,3%). Όσον αφορά στις αεροπορικές αφίξεις, το αεροδρόμιο Αθηνών συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης (33,1%) και ακολουθεί το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης (8,3%).

 

 

Διαβάστε επίσης