Αυξήσεις στις εισφορές με όχημα τον κατώτατο μισθό

Μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίζει να επαίρεται για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, αλλά η επικείμενη αύξηση του κατωτάτου μισθού φαίνεται να τινάζει στον αέρα τις προαναγγελθείσες μειώσεις.

Της Αθανασίας Ακρίβου

Μέσα στον Νοέμβριο κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη που φέρνει μειωμένους συντελεστές ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες από τον Ιανουάριο του 2019 και αναμένεται και η διάταξη που θα φέρνει αύξηση του κατωτάτου μισθού από τον Ιανουαρίου του 2019. Κυβερνητικά στελέχη έχουν, μάλιστα, δημιουργήσει και προσδοκίες για αύξηση της τάξεως από 5%-10%. Βέβαια, επιθυμία των θεσμών είναι να υπάρξει μία μικρότερη αύξηση, όπως «φωτογραφίζεται» άλλωστε και στην πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, αφού σε αυτό ακριβώς το σημείο επέστησαν την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Ντόμινο αύξησης…

Για τον υπολογισμό της κατώτατης και ανώτατης βάσης του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, επιστήμονες και αγρότες, το άρθρο 39 του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) αναφέρει ρητά ότι: «Η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς καθορίζεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (σ.σ.: σήμερα είναι 586,08 ευρώ)».

Αυτό σημαίνει πως το ελάχιστο εισόδημα για το οποίο υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές είναι €586,06 Χ 12 = €7.032. Η ελάχιστη μηνιαία εισφορά υπολογίζεται €586,06 Χ 20% = €117. Υπολογίζεται με 20% διότι, σε αυτή την κλίμακα, ο συντελεστής παρέμεινε ο ίδιος βάσει της νέας διάταξης που κατατέθηκε μέσα στον Νοέμβριο.

Έτσι καταλαβαίνουμε πως ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος παρουσιάζει ζημιά ή το καθαρό του εισόδημα είναι κάτω των 7.032 ευρώ, καλείται να πληρώνει μηνιαία για κύρια  σύνταξη μόνο το ποσό των 117 ευρώ.

Τι  θα φέρει μια αύξηση της τάξεως του 5% στον κατώτατο μισθό

Αυτό σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός από €586,06 που είναι σήμερα θα φτάσει στα €615 που αυτό αυτόματα οδηγεί και σε αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Άρα, οι ελάχιστες μηνιαίες εισφορές που θα καλείται ο ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει είναι  θα είναι €615 Χ 20% = €123, επιβάρυνση η οποία μεταφράζεται σε 6 ευρώ τον μήνα ή 72 ευρώ τον χρόνο. Καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αν αναλογιστούμε πως αυτήν η επιβάρυνση αναφέρεται σε επαγγελματίες που έχουν «γράψει» ζημιά την προηγούμενη χρονιά ή το εισόδημά τους ήταν κάτω του ελαχίστου εισοδήματος.

Επιβάρυνση, βέβαια, θα υπάρχει και στην ανώτατη κλίμακα  των ασφαλιστικών εισφορών αφού, όπως προαναφέραμε, η ανώτατη βάση είναι το δεκαπλάσιο του ελαχίστου εισοδήματος. Έτσι η αύξηση του 5% στοn κατώτατο μισθό θα αυξήσει και την ανώτατη βάση υπολογισμού από τις €70.032 στις €73.800, και εκεί σαφώς η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Η επιβάρυνση σαφώς θα μεγαλώσει κι άλλο, εάν η κυβέρνηση τελικά καταλήξει σε μια μεγαλύτερη αύξηση του κατωτάτου μισθού.

Στο τραπέζι υπάρχει πάντα και το σενάριο η αύξηση του κατώτατου μισθού να μη γίνει εφάπαξ. Αν «τρέξει» αυτή η εκδοχή, τότε και στις ασφαλιστικές εισφορές η αύξηση θα είναι σταδιακή.

Όπως είναι φανερό, η επιβάρυνση αυτή θα ισχύσει άμεσα στην πράξη από τις αρχές του έτους, εφόσον υπάρξει και η επικείμενη αύξηση του κατωτάτου μισθού. Έτσι οι υπόχρεοι θα δουν διαφοροποιημένα ειδοποιητήρια από αυτά που ανέμεναν να δουν. Πάντως, στον προϋπολογισμό του 2019 έχουν γίνει  προβλέψεις πως στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων αναμένονται να είναι αυξημένα κατά 144 εκατομμύρια. Μέρος, ίσως, των προβλέψεων να αφορά και τις αυξήσεις που θα επέλθουν λόγω του κατώτατου μισθού. Όπως σημειώνεται, πάντως, στην έκθεση του προϋπολογισμού η αύξηση θα υπάρξει, παρ’ όλη τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών που έχει ήδη ψηφιστεί και αποδίδει τα αυξημένα έσοδα στη βελτίωση των εισφορών από μισθωτούς.

Η έκθεση που τρομάζει

Η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού από έκθεση που έχει στα χέρια της που δείχνει πως μια αύξηση του κατώτατου μισθού κατά μία μονάδα  θα οδηγούσε σε μείωση των απασχολούμενων στη χώρα κατά 0,25 μονάδες, δηλαδή κοντά στις 10.000 θέσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα είχε προειδοποιήσει και η Κομισιόν στην τελευταία της έκθεση.

Έτσι, η ώρα της απόφασης για το τι μέλλει γενέσθαι με τον κατώτατο μισθό φαίνεται να είναι  δύσκολη, αφού η κυβέρνηση βλέπει ένα από τα βασικά  της όπλα, για να ξαναπροσεγγίσει τα λαϊκά στρώματα  προ εκλογών, να δημιουργεί  ένα ντόμινο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα