Αύξηση κατώτατου μισθού; Το 2019 και… βλέπουμε

Την τελική ευθύνη καθορισμού του κατώτατου μισθού, με τη νέα διαδικασία, έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας

Στον «πάγο» βάζουν οι δανειστές τα όσα… ψελλίζει η κυβέρνηση για αύξηση του κατώτατου μισθού μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018. Πρόκειται για μία σκέψη, που κατά διαστήματα χρησιμοποιεί ως αφήγημα η Έφη Αχτσιόγλου μαζί με την επιδίωξη για επαναφορά του προ μνημονίων καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 586 ευρώ μειωμένος κατά 22% (από 751 ευρώ) από το 2012 (δεύτερο μνημόνιο). Με το ίδιο μνημόνιο μειώθηκε κατά 32% ο μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών (511 ευρώ), ενώ ταυτόχρονα καταργήθηκε η πυραμίδα των συμβάσεων, πάνω στην οποία είχε οικοδομηθεί το σύστημα των αμοιβών. Πριν από τις εκλογές του 2015 η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, κάτι που τελικώς δεν έγινε.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν αυτό συμφωνηθεί με τους δανειστές στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης (σ.σ. πράγμα απίθανο), αυτό δεν μπορεί να συμβεί νωρίτερα από το καλοκαίρι του 2019. Πρόκειται μία διαδικασία χρονοβόρα. Ο νόμος 4172 / 2013 προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ορίζεται από την κυβέρνηση ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων και δυνατοτήτων της οικονομίας και της απασχόλησης (ύψος ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης).

Ποιος αποφασίζει και πότε για αλλαγές

Την τελική ευθύνη καθορισμού του κατώτατου μισθού, με τη νέα διαδικασία, έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, ο οποίος το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κάθε έτους θα καταθέτει πρόταση νόμου με το ύψος του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει το επόμενο έτος. Θα έχει προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων, αλλά και επιστημονικών φορέων και θα έχει συνταχθεί σχετικό πόρισμα με προτάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την τελική απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι για τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού θα λαμβάνονται υπό- ψη «η κατάσταση της οικονομίας, οι προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα