Αύξηση του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε ο Ερντογάν ενώ η λίρα γκρεμίζεται

O τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τις επιχειρήσεις να πληρώνουν τους εργαζόμενους σε λίρες αντί σε δολάρια ή ευρώ

Tην αύξηση του κατώτατου μισθού από τις 2.825 στις 4.250 λίρες από την επόμενη χρονιά ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω νέας υποχώρησης του εθνικού νομίσματος σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ.

«Στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, λάβαμε μια απόφαση, σύμφωνα με την οποία το 2022 ο κατώτατος μισθός θα είναι τουλάχιστον 4.250 λίρες. Για όσους έχουν ανήλικα παιδιά, το ποσό θα είναι ακόμα υψηλότερο» δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.

O τούρκος πρόεδρος ζήτησε, μάλιστα, από τις επιχειρήσεις να πληρώνουν τους εργαζόμενους σε… λίρες αντί σε δολάρια ή ευρώ.

«Στη χώρα αυτή εσείς πληρώνατε τους εργαζόμενους σε δολάρια ή σε ευρώ; Δεν χρειάζονται τέτοιου είδους κερδοσκοπικές κινήσεις. Εμείς έχουμε το δικό μας νόμισμα, κι αυτή είναι η τουρκική λίρα. Δεν θα επιτρέψουμε να υποκύψει το νόμισμα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τώρα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και με τη βοήθεια του Θεού σύντομα θα τις ξεπεράσουμε» δήλωσε, δε, ο πρόεδρος της Τουρκίας αναμένοντας βοήθεια από τον… Μεγαλοδύναμο για την καταστροφική του πολιτική.

«Πιστεύω πως με τα νέα μέτρα που θα εφαρμόσουμε τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση του κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης» πρόσθεσε.

Νέα μείωση του βασικού επιτοκίου

Νωρίτερα, η τουρκική κεντρική τράπεζα αποφάσισε τη μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά μία ποσοστιαία μονάδα (στο 14%), ενώ διεμήνυσε ότι θα σταματήσει τον κύκλο μείωσης επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι υψηλότερος από το 21% και αυξάνεται σταθερά καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αρνηθεί να αυξήσει τα επιτόκια, με συνέπεια τη μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Τούρκων.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

Προ των ανακοινώσεων η τουρκική λίρα κατρακύλησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας κατά 2,9% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο ένα δολάριο προς 15,25 λίρες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα