Βαριές “καμπάνες” στους ενόχους

Ποινές μέχρι και 10 χρόνια κάθειρξη επέβαλλε ομόφωνα το δικαστήριο σε τρεις υπεύθυνους της τράπεζας Marfin για την υπόθεση του εμπρησμού στο υποκατάστημα της Σταδίου, όμως τους άφησε ελεύθερους μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Οι ποινές είναι μη εξαγοράσιμες  χωρίς κανένα ελαφρυντικό, αλλά έκαναν δεκτό το αίτημα των κατηγορούμενων για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση με εγγύηση 30.000 ευρώ ο καθένας. Ελεύθερη χωρίς κανέναν όρο αφέθηκε η τρίτη κατηγορούμενη.

Οι δικαστές καταδίκασαν τους τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους σε ποινές που φτάνουν και τα δέκα χρόνια φυλάκιση για το θάνατο τριών υπαλλήλων της τράπεζας (ανάμεσά τους και μια έγκυος) και τον τραυματισμό 21 συναδέλφων τους από τον εμπρησμό στο υποκατάστημα της οδού Σταδίου στις 5 Μαΐου του 2010.

Συγκεκριμένα ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν οι Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος, Εμμανουήλ Βελονάκης, υπεύθυνος ασφαλείας, Άννα Βακαλοπούλου , διευθύντρια, ενώ αθώα κρίθηκε η υποδιευθύντρια Αναστασία Κούκου. Για τους δυο πρώτους κατηγορούμενους το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή 22 ετών, όπου εκτιμά μπορεί να είναι εκ του νόμου τα 10 χρόνια. . Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι καθώς η απόφαση του δικαστηρίου έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την έφεση. Αντίθετα ελεύθερη χωρίς κανέναν όρο αφέθηκε η τρίτη κατηγορούμενη.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, οι κατηγορούμενοι είχαν ρητή υποχρέωση να μεριμνήσουν για την πυρασφάλεια αλλά και να έχουν εκπαιδεύσει το προσωπικό, αφού το κατάστημα γινόταν συνεχώς στόχος εμπρησμών. Τόνισε, επίσης, ότι οι υπεύθυνοι ασφαλείας δεν μερίμνησαν, ώστε να καταρτιστεί μελέτη πυροπροστασίας και ούτε πήραν πιστοποιητικό ασφαλείας από την Πυροσβεστική.

Τέλος, η εισαγγελέας αιτήθηκε να διαβιβαστεί από το δικαστήριο αντίγραφο του φακέλου στην Εισαγγελία για την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών και άλλων στελεχών της τράπεζας. Οι συγγενείς των θυμάτων δήλωσαν πάντως δικαιωμένοι.Η εισαγγελέας μάλιστα τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι «ακόμη και την ύστατη στιγμή δεν εκκένωσαν το κατάστημα, το οποίο ήταν γυμνό και απροστάτευτο. Έπρεπε να εκκενωθεί, όπως εκκενώθηκαν άλλες τράπεζες στην περιοχή εκείνη την ημέρα».

Διαβάστε επίσης