Βαριές κατηγορίες για την νεοναζί Μ. Τσέπε

Συνεχίζεται και σήμερα στο Μόναχο η ιστορική δίκη των νεοναζί στη Γερμανία, με βασική κατηγορούμενη την Μπεάτε Τσέπε, η οποία δικάζεται για συνέργεια στο φόνο δέκα ανθρώπων, οκτώ Τούρκων, ενός Έλληνα και μιας γερμανίδας αστυνομικού την περίοδο 2000-2007. Άλλα δύο μέλη της οργάνωσης, οι Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρντ αυτοκτόνησαν όταν εντοπίστηκαν από την αστυνομία.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ο οποίος ανέγνωσε το επίσημο κατηγορητήριο, η 38χρονη Τσέπε, μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU («Εθνικοσοσιαλιστική Μυστική Οργάνωση»), είχε συμμετοχή σε όλες τις δολοφονίες.
Η κατηγορούμενη άκουσε απαθής την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, ακόμη και όταν, σύμφωνα με το Spiegel, οι περιγραφές προκάλεσαν τον αποτροπιασμό του ακροατηρίου. Οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο εισαγγελέας ήταν «θανάσιμη βολή στο κεφάλι», «βολή κατευθείαν στο πρόσωπο», «σφαίρα στο κεφάλι, δίπλα στο δεξί μάγουλο», «κεντρική παράλυση σε συνδυασμό με αιμορραγία», «ακαριαίος θάνατος λόγω εγκεφαλικού τραυματισμού». Η Τσέπε άλλωστε, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του δικαστηρίου σχετικώς με τα προσωπικά της στοιχεία, γεγονός το οποίο προκάλεσε υποψίες ότι πιθανότατα δεν σκοπεύει να καταθέσει τίποτε κατά την διάρκεια της δίκης της.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η 38χρονη είχε άμεση ανάμιξη στις δολοφονίες, στον σχεδιασμό και στην προετοιμασία τους, αλλά και στην προμήθεια των όπλων. «Ο μοναδικός στόχος του NSU ήταν να σκοτώνει ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.

Συνεχίζοντας την τακτική της υποβολής ενστάσεων, η υπεράσπιση υπέβαλε σήμερα αίτημα μεταφοράς της δίκης σε μεγαλύτερη αίθουσα, το οποίο ωστόσο απέρριψε το δικαστήριο, με τον πρόεδρο Μάνφρεντ Γκέτσλ να επισημαίνει ότι «οι ποινικές δίκες γίνονται με ακροατήριο, αλλά όχι για το ακροατήριο».

.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα