ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ: Τα στερνά τιμούν τα πρώτα;

Μετά από μία θυελλώδη, διετή θητεία, στη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου η Βασιλική Θάνου πέρασε χθες για τελευταία ημέρα το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας με αυτήν της την ιδιότητα. 

Ξεκινώντας από τον δικαστικό συνδικαλισμό η κυρία Θάνου κατάφερε να αναρριχηθεί στα σκαλοπάτια της ιεραρχίας, φτάνοντας από τη μία στη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου και από την άλλη στη θέση της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της θητείας της κατάφερε να φτάσει μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στις 27 Αυγούστου του 2015 ορκίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός αναλαμβάνοντας τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που είχε προκηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.

Από όποια πλευρά κι αν ιδωθεί το βιογραφικό της Βασιλικής Θάνου η θητεία της για δύο χρόνια στη κορυφαία θέση της δικαστικής ιεραρχίας δεν ήταν ανέφελη αλλά αντίθετα σημαδεύτηκε από εντάσεις και αντιπαραθέσεις με τους συναδέλφους της και μεγάλες κόντρες. Ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα δεν μπορεί για παράδειγμα να αγνοήσει κάποιος τη… βεγγέρα για την επέτειο για τα 182 χρόνια από την ίδρυση του Αρείου Πάγου. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ στις 6 Ιουνίου για τον εορτασμό των 182 χρόνων από την ίδρυση του ανωτάτου δικαστηρίου προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «επετειακούς εορτασμούς για τη Δικαιοσύνη εν κρυπτώ», τονίζοντας πως πρόκειται για κάτι «ασυνήθιστο» για τους δικαστικούς λειτουργούς και τις δικαστικές ενώσεις. «Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν εκφράζουν τους Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας παρά μόνο όσους τις διοργανώνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η ΕΔΕ.

Η εκδήλωση τελικά πραγματοποιήθηκε αλλά χωρίς την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ομοίως και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλη Αλεξανδρή, και με σχετική λίγη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών όλων των βαθμίδων.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας 

Βέβαια τους προηγούμενους μήνες μεγάλες εντάσεις και αντιπαραθέσεις είχε προκαλέσει το ζήτημα της αύξησης του ορίου αποχώρησης των ανώτατων δικαστικών από το σώμα από τα 67 έτη στα 70, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Η πρόταση δεν πέρασε με τεράστια πλειοψηφία από τη διοικητική ολομέλεια των δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ, αντίθετη ήταν και η αντίστοιχη ολομέλεια των εισαγγελέων.

Συγκεκριμένα, η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία συνεδρίασε μετά από πρόσκληση της κυρία Θάνου, τάχθηκε κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας με πλειοψηφία 40 έναντι 25. Η πλειοψηφία των μελών της διοικητικής Ολομέλειας ψήφισαν την άποψη πως δεν τίθεται ανάγκη τέτοιας παράτασης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εισηγήθηκαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κυρία Θάνου και οι αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεώργιος Σακκάς και Ειρήνη Κιουρτσόγλου.

Η διασπαστική ίδρυση νέας ένωσης 

Εν μέσω των μεγάλων αντιπαραθέσεων που προκάλεσε το ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας η Β. Θάνου προχώρησε και σε μία ακόμα κίνηση η οποία προκάλεσε σάλο, τη δημιουργία μίας νέας, διασπαστικής όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, δικαστικής ένωσης. Πρόκειται για την δικαστική ένωση με την επωνυμία «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων».

Αυτή η κίνηση καταγγέλθηκε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, τη μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας, ως διχαστική κίνηση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ, Σεβαστάκης

Η ΕΔΕ, μεταξύ άλλων, αντιδρώντας έντονα σε αυτή την πρωτοβουλία επισήμανε πως «οι Ενώσεις και τα Σωματεία δημιουργούνται όταν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και όταν έχουν συγκεκριμένα αιτήματα». Παράλληλα, τα μέλη της ΕΔΕ ζήτησαν από όλους τους συναδέλφους τους να σταθούν επικριτικά απέναντι σε τέτοιου είδους διασπαστικές κινήσεις και «να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους στον διχασμό που επιχειρείται».

Οι καταγγελίες Βγενόπουλου

Ένα χρόνο πριν από όλα αυτά αίσθηση είχε προκαλέσει, εξάλλου, το ζήτημα των καταγγελιών του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος απεβίωσε προ μηνών, σε βάρος της προέδρου του Αρείου Πάγου. Ο εκπλιπών επιχειρηματίας είχε καταγγείλει πως υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά για σειρά ποινικών αδικημάτων.

«Στις πράξεις φέρεται να εμπλέκεται η Κατερίνα Θάνου, μια επιχειρηματίας φίλη της και ενδεχομένως συγγενικά της πρόσωπα» είχε πει τον Μάιο το 2016 ο επιχειρηματίας. Τις παραπάνω καταγγελίες –ότι δηλαδή φέρεται να ζητήθηκε από τον επιχειρηματία να ακολουθήσει τη διαδικασία του «βιβλίου» και να τοποθετήσει χαρτονομίσματα μέσα σε βιβλίο και να το παραδώσει, ενώ στη συνεχεία δήθεν του ζητήθηκε «ολόκληρη βιβλιοθήκη», δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός “βιβλίων–απέκρουσε κατηγορηματικά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Την υπόθεση αυτήν της καταγγελίας Βγενόπουλου, ανέλαβε να διερευνήσει η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Άννα Ζαΐρη. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο φάκελος της έρευνας αρχειοθετήθηκε ή αν ακόμη διερευνάται.

Η κόντρα με τον Ντογιάκο

Ένα άλλο σημαντικό περιστατικό κατά τη θητεία της ήταν η επιθυμία της να ασκεί πειθαρχική δίωξη πλην του κλάδου της εισαγγελίας και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δηλαδή, η ίδια!!

Η κυβέρνηση αν και αρχικά εξέφρασε αντιρρήσεις, τελικά έκανε το «χατίρι» της κας Θάνου και νομοθέτησε την απαίτηση αυτής της προέδρου του Αρείου Πάγου. Στις δραστηριότητες της κας Θάνου πρέπει να συμπεριληφθεί και η αμείλικτη «καταδίωξης» που εξαπέλυσε  κατά του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου, θεωρώντας ότι η έκφραση «Εξωθεσμική παρέμβαση Προέδρου του Αρείου Πάγου» την έθιγε(;) προσωπικά, επεδίωξε και πέτυχε την τιμωρία του Ισ. Ντογιάκου.

Η αρχική ποινή της εισαγγελέως δεν την ικανοποίησε και στη συνέχεια παρά το γεγονός ότι με άδεια από τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου ο εν λόγω εισαγγελέας εξελέγχει για δεύτερη θητεία ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών με έφεση που κατετέθη η ποινή μετετράπη σε στέρηση μισθών 40 ημερών κάτι που με τον κανονισμό των δικαστηρίων οδήγησε στην έκπτωση του Εισαγγελέα.

Το γεγονός ότι 45 περίπου ανώτατοι εισαγγελείς τον ψήφησαν και τον επέλεξαν, είχε ευρύτερα αρνητική απήχηση για την προσωπικότητα της κας Θάνου η οποία αντιλαμβανόμενη ότι  η εικόνα της είχε πληγεί δημόσια, υποστήριξε ότι η Εισαγγελείς που ψήφισαν τον Ισ. Ντογιάκο παρασύρθηκαν!!! Πάλι καλά που δεν ζήτησε την τιμωρία τους.

Το οφσάιντ με τον Τσακυράκη

Το τελευταίο «καρφί» στο κάδρο της κ. Θάνου μπαίνει από τους επικριτές της, οι οποίοι την μέμφονται για την δραστηριότητά της, που πολλές φορές επέφερε κατά τα λεγόμενά τους πλήγμα στην διάκριση των εξουσιών.

Πέραν της περίφημης επιστολής που απέστειλε στις 9/7/2015 ως νεοδιορισθείσα πρόεδρος του Αρείου Πάγου στους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απετέλεσε κατ’ ουσία πολιτικό διάγγελμα που απάδει της ιδιότητάς της ως δικαστικού λειτουργού που κατά το Σύνταγμα οφείλουν να απέχουν της πολιτικής, διακρινόμενη της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας, η κ. Θάνου βρέθηκε… οφσάιντ και σε μια ακόμη περίπτωση.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης σχολίασε επικριτικά την επιστολή της κ. Θάνου στο διαδίκτυο και εκείνη κατέθεσε μήνυση εναντίον του κατηγορώντας τον για εξύβριση και δυσφήμηση. Στην ουσία επιφόρτισε έναν υφιστάμενό της δικαστή να εξετάσει την υπόθεση και να αποφανθεί γι’ αυτήν, κάτι που σχολιάστηκε έντονα λόγω της ιεραρχίας που νομοτελειακά θα έκλινε υπέρ της προέδρου, η οποία όμως τελικά απέφυγε τις δικαστικές αίθουσες, καθώς κατά πρωτοφανή τρόπο κατά παραγγελία του υπουργού Παρασκευόπουλου το αδίκημα υπήχθη (για πρώτη φορά) στα παραγραφόμενα αδικήματα και η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στο ακροατήριο.

Η διετία που «τσαλάκωσε» την εικόνα της

Αν με όλα τα παραπάνω θελήσει κάποιος να χαρακτηρίσει τη θητεία της κας Θάνου θα πρέπει να τη διαχωρίσει στην περίοδο πριν και μετά την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Προ των εκλογών της 25 Ιανουαρίου 2015, η κυρία Θάνου ήταν μία δικαστικός που είχε δείξει σημαντικές μάχες σε όλους τους τομείς συνδικαλιστικούς, είχε δημόσια γνώμη και έκφραση με αξιοσημείωτη δραστηριότητα.

Μετά όμως την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αλλά κυρίως μετά την τοποθέτησή της ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού η αλαζονεία ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της. Οι προσπάθειές της για επέκταση της θητείας και όλα όσα προαναφέρθηκαν σίγουρα δεν συνετέλεσαν ώστε να κλίσει τη θητεία της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και επειδή στους δικαστικούς –και όχι μόνο– κύκλους ισχύει το ρητό «τα στερνά τιμούν τα πρώτα» σίγουρα η διετία 2015-2017 είναι ένα διάστημα  που πολλοί δεν θα ήθελαν να θυμούνται, μάλλον πλην της κυρίας Θάνου.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα