Βάζουν «πάγο» στους συνεργάτες

«Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει». Με αυτή την παροιμία μάς απάντησε έμπειρος κοινοβουλευτικός, με πολυετή θητεία σε υπουργικούς θώκους, όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει την κρίση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Μία κρίση που υπέβοσκε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και τώρα με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έφτασε και σε επίπεδο των τριών πολιτικών αρχηγών.

«Οι τρεις αρχηγοί καλό είναι να περιορίσουν τη δράση των ανθρώπων τους», σημείωσε με έμφαση ο συνομιλητής μας, υποστηρίζοντας πως όλα θα είχαν αποφευχθεί εάν οι σύμβουλοι και συνεργάτες των Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη δεν έριχναν λάδι στη φωτιά με δηλώσεις και ενέργειές τους.
Η αλήθεια είναι πως οι διαρροές, τόσο από το Μαξίμου, όσο και από την Ιπποκράτους και την Αγίου Κωνσταντίνου, είναι καθημερινό φαινόμενο. Και ο καθένας προσπαθεί να κρατήσει για τον εαυτό του τις καλές ειδήσεις και να φορτώσει τις ευθύνες στον άλλον για τα άσχημα. Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στα επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καθώς από την τρικομματική κυβέρνηση οφέλη έχει μόνο ο πρωθυπουργός. Αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Δεν είναι μόνο ότι η Ν.Δ. είναι πυλώνας σταθερότητας, αλλά επί της ουσίας βγαίνει ενισχυμένη, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει επώδυνες αποφάσεις για το βαλάντιο του μέσου Έλληνα. Αυτό είναι και το μεγάλο άγχος των δύο εταίρων, που την ίδια ώρα βλέπουν τη Ν.Δ. να καρπώνεται όλα τα θετικά και στους ίδιους να μένουν μόνο τα αρνητικά.

Τα λάθη και τα καρφιά
Όπως μαθαίνουμε, για παράδειγμα, σε Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου έχουν ενοχληθεί σφόδρα με τα όσα λένε διάφοροι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ή πιο σωστά διάφοροι που έχουν πρόσβαση στο Μαξίμου, για το πώς θα ανοίξει τις πόρτες της η Ν.Δ. με αμφίπλευρη διεύρυνση. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι μπορεί να πείσουν ακόμη και εν ενεργεία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να ακολουθήσουν τη Ν.Δ., που φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί στη μεγάλη ευρωπαϊκή παράταξη. Αν μη τι άλλο ακόμη και εάν υφίσταται αυτός ο σχεδιασμός είναι ανφέρ απέναντι στους δύο εταίρους στην κυβέρνηση.
Επίσης ουκ ολίγες φορές, υπουργοί της κυβέρνησης χρησιμοποιώντας το όνομα του πρωθυπουργού βγάζουν αποφάσεις ή καταθέτουν τροπολογίες χωρίς να ενημερώσουν τα άλλα κόμματα, έχοντας την απαίτηση να ψηφιστούν στη Βουλή. Ειδικά σε αυτό, οι σχετικά νεότεροι υπουργοί της Ν.Δ. συμπεριφέρονται λες και είναι μέλη μονοκομματικής κυβέρνησης, σε αντίθεση με τις παλιές καραβάνες που προσέχουν τις ισορροπίες ως κόρη οφθαλμού.

Αντάρτικο
Φυσικά, και η άλλη πλευρά δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Έτσι κάθε φορά, που συμβαίνει μία παρασπονδία, για την οποία δεν ευθύνεται ο πρωθυπουργός, τα βέλη είναι δηλητηριώδη. Τίθεται με χαρακτηριστική ευκολία ζήτημα λειτουργίας της κυβέρνησης και μη σωστού συντονισμού. Όμως αυτοί που ισχυρίζονται όλα αυτά επί της ουσίας βάλλουν κατά του πρωθυπουργού, διότι σε όλες τις κυβερνήσεις αυτός έχει τον πρώτο λόγο και φυσικά την ευθύνη. Δεν μπορείς, λ.χ., να λες πως είσαι ευχαριστημένος από τον Σαμαρά και, από την άλλη, να κάνεις λόγο για τον κακό συντονισμό.
Ο στόχος, βέβαια, είναι προφανής: Τα στελέχη των δύο κομμάτων ενδιαφέρονται να «κοντύνουν» τον πρωθυπουργό για να ανακάμψουν δημοσκοπικά.
Από την άλλη, όταν γίνονται δηλώσεις τού στυλ «ποιος είναι ο κύριος Μπαλτάκος», όπως είπε εν μέσω της κρίσης ο Ανδρέας Παπαδόπουλος (εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ), τότε είναι σίγουρο πως η κατάσταση θα φτάσει στα άκρα. Και να δεχθούμε πως ο Τ. Μπαλτάκος έκανε λάθος κινήσεις στο θέμα με το αντιρατσιστικό, ας μη λησμονούμε ότι έχει τον θεσμικό ρόλο του γραμματέα της κυβέρνησης.

Η λύση
Ήδη το θέμα των συνεργατών των αρχηγών συζητήθηκε και στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών τη Δευτέρα στο Μαξίμου. Και οι τρεις μπορεί να διαφώνησαν για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αλλά ομονόησαν πως πρέπει να βάλουν «πάγο» στους συνεργάτες τους και στα όσα λένε στις off the record επαφές τους με τους δημοσιογράφους και οι οποίες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ως πηγές του Μαξίμου, της Ιπποκράτους, ή της Αγίας Κωνσταντίνου.
Δεν είναι τυχαίο πως από την Τρίτη το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε πιστή εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών, βάζοντας παράλληλα εμπάργκο στις διαρροές. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο πρωθυπουργός φέρεται να ήταν πολύ αυστηρός, ζητώντας πλήρη συστράτευση όλων στην κοινή προσπάθεια. Κυρίως ζήτησε να αποφεύγονται λάθη που προκαλούν ρωγμές στη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης, με τις κατά καιρούς άστοχες διαρροές. Ταυτόχρονα ο Σαμαράς, όπως αναφέρουν συχνότατοι συνομιλητές του, είναι ενοχλημένος και από τη στάση πολλών υπουργών που όχι μόνο δεν στηρίζουν επικοινωνιακά την κυβέρνηση, αλλά καθυστερούν αρκετά την πιστή εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών στα πλαίσια του μνημονίου.

Το ταξίδι
Την ίδια στιγμή, με αφορμή και πριν λίγο καιρό το επικοινωνιακό ναυάγιο, για το υποτιθέμενο ταξίδι στις ΗΠΑ και την εικαζόμενη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα, κατέστησε σαφές ότι είναι άλλο πράγμα η συζήτηση, ή το να δέχεται να συζητά εισηγήσεις για τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, και άλλο πράγμα αυτές οι εισηγήσεις να παρουσιάζονται μετά ως πιθανά ενδεχόμενα «πρωθυπουργικών πρωτοβουλιών» ή «κινήσεων». Αυτό έγινε και με το περίφημο ταξίδι στις ΗΠΑ, το οποίο προωθήθηκε επικοινωνιακά στα ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι δεν είχε κλειστεί καμία απολύτως συνάντηση με τον Ομπάμα.
Το γεγονός ότι τελικά δεν κατέστη εφικτή η συνάντηση με τον Ομπάμα έπληξε το πρωθυπουργικό κύρος, διότι αναγκάστηκε το Μαξίμου να αναβάλει και την επίσκεψη Σαμαρά στη Νέα Υόρκη, όπου θα πήγαινε ο πρωθυπουργός για να μιλήσει στην παγκόσμια αμερικανο-εβραϊκή σύναξη.
Έχουν γίνει και άλλα πολλά λάθη, με διαρροές που έπληξαν και πλήττουν την κυβέρνηση, όπως π.χ. με τη φορολόγηση στα αγροτεμάχια, αλλά ακόμα και με τις φορολογικές δηλώσεις.
Ένα τραγικό λάθος ήταν και στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο διέρρευσε πρώτα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης στα ΜΜΕ και στη συνέχεια βγήκε στα ραδιόφωνα και στα κανάλια για να το υποστηρίξει, σπεύδοντας να δρέψει τις κατ’ αυτόν δάφνες.
Ο Αντ. Σαμαράς ζητάει ουσιαστικά από όλους, σε οποιαδήποτε δημόσια ή κομματική εκδήλωση, να μην αφήνουν κανένα «παράθυρο ανοιχτό» που θα υπονομεύει την αταλάντευτη και ανυποχώρητη θέση του ότι «αυτή την περίοδο των ανοιχτών κοινωνικών μετώπων προέχει η συνεπής εφαρμογή του κυβερνητικού χρονοδιαγράμματος, χωρίς ούτε μια χαμένη μέρα ή ώρα για οποιονδήποτε άλλο ελιγμό ή χειρισμό».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα