Bill the Greek!

Την προηγούμενη εβδομάδα γράφαμε από τις στήλες της «Α+» για τους υποψήφιους μνηστήρες του 51% της ΕΥΑΘ, αναφερόμενοι μεταξύ άλλων στον διεκδικητή-έκπληξη του διαγωνισμού, την «Κίνηση 136». Ως γνωστόν η «Κίνηση 136» η οποία συγκροτείται από φορείς, κινήσεις και πολίτες της Θεσσαλονίκης, εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της συμπρωτεύουσας και αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείριση του Οργανισμού, μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς. Η «Κίνηση 136» υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι αν η εκτιμώμενη αξία της ΕΥΑΘ διαιρεθεί με τον αριθμό των χρηστών-καταναλωτών, προκύπτει ένα κόστος εξαγοράς της εταιρείας 136 ευρώ/πολίτη.
Δεν πέρασαν παρά μόλις λίγες ημέρες και η «Κίνηση 136» βρήκε έναν απρόσμενο αλλά ξακουστό συμπαραστάτη: τον μεγιστάνα της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, o οποίος μέσω του ιδρύματος «Bill and Melinda Gates Foundation» στηρίζει την προσπάθεια να μην περάσει σε ιδιώτες το νερό της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς συμπεριλαμβάνεται σε μία ομάδα 22 Επενδυτών Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) και συνεταιριστικών τραπεζών, οι οποίες συνολικά διαχειρίζονται κεφάλαια άνω των 30 δισ. ευρώ ανά την υφήλιο για τη χρηματοδότηση παρόμοιων σκοπών. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Κίνηση 136 (www.136.gr) οι παραπάνω φορείς εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να διαθέσουν στην «Ένωση Πολιτών για το Νερό» (ΕΠΝ) τα απαραίτητα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

Τα ρεπορτάζ του Τύπου λένε ότι τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ της «Ένωσης Πολιτών για το Νερό» και των 22 ΕΚΕ έπαιξε ο πρόεδρος της εταιρείας Bondholder Communications Group (BondCom), Ρόμπερτ Άπφελ. Πρόκειται για τον άνθρωπο που σχεδίασε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI) και η εταιρεία του, η BondCom, είναι εταιρεία χρηματοοικονομικής επικοινωνίας, που βασίζεται στη σύγχρονη τεχνολογία για τη διασύνδεση εκδοτών χρεογράφων με τους επενδυτές τους.

Λ. Αγγέλου: «Θα είμαστε ισχυρός αντίπαλος»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «Κίνησης 136», Λάζαρος Αγγέλου, περιγράφει ότι ο Ρ. Άπφελ ήταν ο ίδιος που προσέγγισε την Ένωση Πολιτών για το Νερό, όταν έμαθε για τις αντιδράσεις των Θεσσαλονικέων στην ιδιωτικοποίηση του νερού που πίνουν περισσότεροι από 1,5 εκατ. πολίτες. Μάλιστα ο Άπφελ ήταν εκείνος που βοήθησε στη διαμόρφωση της πρότασης που κατέθεσε η «Κίνηση 136» στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΑΘ, ενημερώνοντας εν συνεχεία τους 22 Επενδυτές Κοινωνικής Ευθύνης και εξασφαλίζοντας, τελικά, τη στήριξή τους στην πρόταση. «Η πρότασή μας είναι πλήρης και απαντά σε όλα τα ζητούμενα που έθεσε το ΤΑΙΠΕΔ. Όσοι νόμιζαν ότι δεν είμαστε υπολογίσιμοι και ότι η εξαγορά της ΕΥΑΘ θα ήταν γι’ αυτούς περίπατος, θα βρουν απέναντί τους έναν αντίπαλο εξίσου ισχυρό, αν όχι ισχυρότερο», τονίζει ο Λ. Αγγέλου. Λέτε να τους… κάτσει;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα