bpbg
bpbg

«Βλέπουν» Τσατάνη ως στόχο, περιμένουν την προκήρυξη

Βόμβα – μήνυμα στην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη ή επίθεση με στόχο το βιβλιοπωλείο «Ελεύθερη Σκέψη»; Αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. μετά την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στον αριθμό 112 της οδού Ιπποκράτους στα Εξάρχεια.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Άμεσα στο σημείο βρέθηκε ο Θέμης Σοφός –δικηγόρος της δικαστικής λειτουργού- ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η βόμβα τοποθετήθηκε στην είσοδο της οικίας της εισαγγελέως. Η κα. Τσατάνη είχε ζητήσει την αύξηση των μέτρων ασφαλείας της ή τη διατήρηση των μέτρων φύλαξής της αλλά αυτά είχαν μειωθεί. Έχει κάνει μάλιστα ένσταση στην αρμόδια υπηρεσία για το σκοπό αυτό η οποία ακόμη εκκρεμεί. Έτσι, η πολιτεία αφαίρεσε μέρος της αστυνομικής της φύλαξης και τα αποτελέσματα της πράξης αυτής τα είδαμε σήμερα. Κινδύνεψε η ίδια και οι κάτοικοι της περιοχής».

Να θυμίσουμε πως η Γεωργία Τσατάνη είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας πριν από μερικούς μήνες, καθώς ο χειρισμός της υπόθεσης Βγενόπουλου (σ.σ. κατέληξε τότε στο αρχείο), είχε προκαλέσει την αντίδραση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, που άσκησε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της. Από την πλευρά της η εισαγγελέας Εφετών έχει υποβάλει αναφορά στην ηγεσία του Αρείου Πάγου καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» ή Πόλα Ρούπα
Απαντήσεις για τον στόχο θα δώσει η προκήρυξη που κάποια στιγμή θα έρθει, με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» ή ακόμη και του «Επαναστατικού Αγώνα». Η Πόλα Ρούπα, άλλωστε, είναι ελεύθερη, με νέους «συντρόφους» στο πλευρό της, ενώ μετά και τη ληστεία σε τράπεζα στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας έχει τα χρήματα για να οργανώσει μία τέτοιες μεγέθους επίθεση. Όσον αφορά την «Ο.Λ.Α.», μετά το τελευταίο της χτύπημα στις 24 Νοεμβρίου 2015 στα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος, εκτιμάται ότι παραμένει ενεργή και με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες.

Για την ώρα, δεν μπορεί να αποκλειστεί –αν και με μικρότερες πιθανότητες- το ενδεχόμενο η βόμβα (τοποθετημένη σε σακούλα) να είχε στόχο το βιβλιοπωλείο «Ελεύθερη Σκέψις» –που έχει εθνοκεντρικό προσανατολισμό- και είχε γίνει στόχος κουκουλοφόρων στις 4 Ιουλίου 2008. Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο –με ακόμη λιγότερες πιθανότητες- που θέλει τη βόμβα να προορίζονταν για αστυνομικό του Τ.Α. Εξαρχείων, καθώς ήταν τοποθετημένη ακριβώς δίπλα από το αυτοκίνητο του.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ. από το γεγονός ότι η βόμβα εξερράγη περίπου 5 λεπτά νωρίτερα από τον χρόνο που είχε δώσει ο άγνωστος άνδρας που τηλεφώνησε στην ιστοσελίδα zougla.gr και την Εφημερίδα των Συντακτών, καθώς και το γεγονός ότι οι δράστες επέλεξαν να χτυπήσουν σε μία ώρα με αυξημένη κυκλοφορία σε έναν κεντρικό δρόμο, κάτι που αυτομάτως εκτοξεύει το ρίσκο για τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης