Bloomberg – Μητσοτάκης: Θαρραλέα και σωστή η νομοθεσία για τον γάμο των ομοφύλων
Υπήρξαν πολιτικές συνέπειες, όμως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε άλλες νομοθετικές ενέργειες για την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+
Στην αλλαγή στάσεων και όχι στη νομοθεσία μετατοπίζει η κυβέρνηση το επίκεντρο της ατζέντας της για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στο Bloomberg.
Η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ήταν «θαρραλέα» και σωστή, αν και είχε «κάποιες πολιτικές συνέπειες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που απέδωσαν εν μέρει την πτώση των ποσοστών της ΝΔ στις ευρωεκλογές αλλά και την αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της οποίας η πλειοψηφία των πολιτών είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι που προχώρησε στο συγκεκριμένο βήμα. Η πρωτοβουλία ήταν συνεπής με αυτό που είπαμε ότι θέλαμε να κάνουμε πριν τις εκλογές» και «πρόσημο αυτού που κάναμε για την κοινότητα» των ΛΟΑΤΚΙ+ είπε ο πρωθυπουργός.
Η δήλωση πάντως του πρωθυπουργού στο Bloomberg θεωρείται πλήγμα για τους ακτιβιστές που ελπίζουν σε περισσότερες αλλαγές στη νομοθεσία, μετά και την καθιέρωση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και ιδιαίτερα όσον αφορά στο σκέλος της επέκτασης του δικαιώματος στην παρένθετη μητρότητα και σε ζευγάρια ανδρών.
Βάρος στη στρατηγική κατά του σχολικού εκφοβισμού
«Δεν είναι τόσο πολύ θέμα νομοθεσίας, είναι θέμα να διασφαλίσουμε πραγματικά ότι ο λόγος μας δεν θα κάνει διακρίσεις, κάτι που δεν είναι εύκολο σε καμία χώρα, ειδικά όταν έχεις μια αναζωπύρωση της ακροδεξιάς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει τη στρατηγική της ξεκινώντας από τα σχολεία, με την εκπαίδευση δασκάλων και καθηγητών σε ζητήματα κατά του εκφοβισμού. Οι πολίτες μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ισότητα στον γάμο, όμως «είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν μπορεί να δεχτεί ότι ένας έφηβος εκφοβίζεται λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού», δήλωσε.
Το σχέδιο για την αναβάθμιση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας
Η ατζέντα για την ισότητα επεκτείνεται και σε άλλα ζητήματα, με πιο πιεστική την αντιμετώπιση της χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Το ζήτημα υπάρχει σε όλα τα κράτη της Ευρώπης. Μέρος της λύσης του πρωθυπουργού είναι η αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος και επίσης η προώθηση περισσότερων γυναικών στην πολιτική, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, το ποσοστό συμμετοχής των ανδρών ανέρχεται το 84,4%, που είναι κοντά στο 85,2% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, στις γυναίκες, το ποσοστό πέφτει σε μόλις 67,2% των γυναικών που μετέχουν ενεργά στην αγορά εργασίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2023. Το ποσοστό κατατάσσει την Ελλάδα στις τρεις τελευταίες θέσεις της ΕΕ.
«Πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με την οικογενειακή ισορροπία και την ενθάρρυνση των γυναικών να εργάζονται και να αισθάνονται άνετα ότι τα παιδιά θα φροντίζονται», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ευελπιστώντας ότι μέρος της λύσης αποτελεί η καθιέρωση του εφάπαξ επιδόματος για κάθε παιδί που γεννιέται. Το μέτρο επιδιώκει επίσης να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε αυτό το επίδομα στις αρχές του 2024, ένα μέτρο που εισήγαγε για πρώτη φορά το 2019, από 2.000 ευρώ έως και 3.500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται σε μια οικογένεια.