Βολές ΔΗΜ.ΑΡ. προς Βενιζέλο

Εικόνα σύγχυσης επικρατεί σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. σχετικά με τις πρωτοβουλίες για την κατάθεση στην Βουλή έστω και ως κοινή κομματική πρόταση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη. Τα προβλήματα, που απείλησαν να τινάξουν στον αέρα τις σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων, ξεκίνησαν όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε εγγράφως από τον πρόεδρο της Βουλής να συζητηθεί η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει από τον Μάρτιο το ΠΑΣΟΚ. Η πρωτοβουλία αυτή οδηγούσε σε κατάρρευση την όποια θετική εικόνα ύπαρξης ενός μετώπου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. και καθιστούσε σαφές, ότι τελικά δεν διέθεταν κοινή πρόταση, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Φώτη Κουβέλη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει «αδειάζοντας» τον γενικό γραμματέα του κόμματός του Γιάννη Μανιάτη και συγχρόνως να ανακοινώσει πως αποσύρει το σχέδιο νόμου -που υπογράφει το σύνολο της κοινοβουλευτικής του ομάδας- και ότι μαζί με τη ΔΗΜ.ΑΡ. θα καταθέσουν ως κοινή πρόταση νόμου το υπάρχον αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. όταν πληροφορήθηκε την πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου να εγκαταλείψει την προσπάθεια της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική οδό της κομματικής πρότασης σχεδίου νόμου, αντέδρασε έντονα κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι ενήργησε εσπευσμένα κλείνοντας τα όποια περιθώρια επανεξέτασης του θέματος από τους τρείς πολιτικούς αρχηγούς την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ συγχρόνως φανέρωνε πως τα δύο κόμματα δεν διαθέτουν κοινή πρόταση!

Η σπουδή μάλιστα του γενικού γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη κατ΄ εντολή του Ευάγγελου Βενιζέλου να αποστείλει επίσημη επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη ζητώντας  του «να προωθηθεί άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στην αρμόδια Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής, η Πρόταση  Νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ: “Καταπολέμηση Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας” την οποία έχουμε καταθέσει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα από 21 Μαρτίου 2013» αποδείχθηκε μπούμερανγκ για το ΠΑΣΟΚ και ειδικά για τους χειρισμούς του  Ευάγγελου Βενιζέλου.

Από την πλευρά του το στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ. Δημήτρης Χατζησωκράτης παραδέχτηκε ότι το κλίμα το οποίο διαμορφώθηκε στο εσωτερικό της κυβέρνησης λόγω του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχει επιβαρύνει τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων, και ζήτησε να καταβληθεί από όλους προσπάθεια για να μην πέσει η κυβέρνηση. «Το γυαλί ράγισε, ας μην σπάσει» δήλωσε χαρακτηριστικά. Δηλώσεις σχετικές έκανε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι δεν μπορεί να τίθεται θέμα συνοχής της κυβέρνησης λόγω του αντιρατσιστικού, καθώς τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι άλλα και σημαντικότερα. Τόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει από το 1979 νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, που χρειάζεται σίγουρα κάποιες βελτιώσεις και εναρμόνιση με τις κοινοτικές οδηγίες.

ΣΩ.ΛΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα