Botox: Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω με μόνο μία συνεδρία!

Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τη Βοτουλινική Τοξίνη Α, γνωστότερη ως Botox, που εδώ και 30 χρόνια αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση των ρυτίδων στο πρόσωπο

Η Βοτουλινική Τοξίνη Α ή Αλλαντική Τοξίνη είναι μια νευροτοξική πρωτεΐνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum και προκαλεί τη νόσο της αλλαντίασης, μια τροφική δηλητηρίαση που οδηγεί σε μυϊκή παράλυση, και που τον 19ο αιώνα προερχόταν κυρίως από την κατανάλωση αλλαντικών. Μερικές δεκαετίες τώρα, όμως, είναι ένα από τα όπλα που έχει στη φαρέτρα της η ιατρική και όχι μόνο για αισθητικούς λόγους.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Μακρυπίδης (*)

Η τοξίνη χρησιμοποιείται στην ιατρική για τη θεραπεία του στραβισμού, προκαλώντας πάρεση στους οφθαλμικούς μύες που στρέφουν τα μάτια. Εφαρμόζεται επίσης και στη θεραπεία άλλων μυϊκών σπασμών, όπως το ραιβόκρανο (ακούσιος μυϊκός σπασμός των αυχενικών σπονδύλων).

Τη δεκαετία του 1980 ανακαλύφθηκε ότι το φάρμακο έχει ως επιπρόσθετη δράση την εξάλειψη των ρυτίδων του δέρματος στα σημεία που γίνεται η ένεση. Η φαρμακευτική εταιρεία Allergan ονόμασε το φάρμακο Botox, και πήρε άδεια χρήσης από τον FDA για την εξάλειψη ρυτίδων. Η δεύτερη εμπορική ονομασία είναι το Dysport, και με αυτές τις δύο έχει γίνει ευρέως γνωστή η τοξίνη.

Το Botox πλέον χρησιμοποιείται και για την υπεριδρωσία, σπασμούς του μασητήρα, θεραπεία ημικρανίας, και για την ακράτεια ούρων. Στην ιατρική αισθητική αποτελεί εδώ και 30 χρόνια ένα από τα πιο δημοφιλή και αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση των ρυτίδων στο πρόσωπο.

Ο μηχανισμός δράσης του Botox

Η δράση της Βοτουλινικής Τοξίνης Α είναι να εμποδίζει την απελευθέρωση της ακετυλχολίνης, μιας ουσίας που απελευθερώνεται στη νευρομυϊκή σύναψη και «μετατρέπει» ένα νευρικό ερέθισμα σε μυϊκή σύσπαση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συγκεκριμένη πρωτεΐνη να εξασθενεί τον σπασμό των μυών και να ηρεμεί-χαλαρώνει συγκεκριμένους μύες του προσώπου. Έτσι, λόγω της μη σύσπασης των μυών, εξαλείφονται οι ρυτίδες του προσώπου.

Η κύρια και ιδιαίτερα αποτελεσματική αισθητική χρήση του Botox είναι για τις ρυτίδες στο μέτωπο, στο πόδι της χήνας και στο μεσόφρυο. Επιπρόσθετες ενδείξεις αποτελούν: Ρυτίδες ρινός (γραμμές λαγού), ρυτίδες καπνιστή, γραμμές μαριονέτας (λυπημένο χαμόγελο), υπερτροφικοί μασητήρες (περίγραμμα κάτω γνάθου), καθώς και ρυτίδες του λαιμού και ιδιαίτερα στις έντονες ταινίες που δημιουργεί το μυώδες πλάτυσμα.

Το φαινόμενο της «παγωμένης έκφρασης»

Το Botox χαλαρώνει συγκεκριμένους μύες του προσώπου. Όλοι οι άλλοι μύες λειτουργούν κανονικά. Έτσι δεν επηρεάζεται στο παραμικρό η έκφραση στο πρόσωπό μας. Όταν η ουσία εγχέεται στα σωστά ανατομικά σημεία και στη σωστή δόση, από εξειδικευμένο ιατρό, οι εκφράσεις και τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν αλλοιώνονται, αλλά αναδεικνύονται, καθώς το πρόσωπο φαίνεται πιο ξεκούραστο και ανανεωμένο.

Υπάρχει βέβαια πάντα και η λύση τού Baby Botox ή Actor’s Botox ή Micro Botox, στο οποίο χρησιμοποιούνται μικρότερες δόσεις φαρμάκου. Με το Baby Botox αποφεύγουμε εντελώς το φαινόμενο της «παγωμένης έκφρασης».

Εντελώς ανώδυνη διαδικασία

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η πρωτεΐνη εγχέεται κατευθείαν στους συγκεκριμένους μύες του προσώπου. Η θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη, αφού η βελόνα που χρησιμοποιείται είναι πολύ λεπτή, προκαλώντας μόνο μία στιγμιαία ενόχληση.

Επίσης, δεν επιθυμούμε καμία αναισθησία για να διατηρήσει ο ασθενής την πλήρη κινητικότητα στους μύες του προσώπου κατά την εφαρμογή και να μπορεί να εκτελεί τα παραγγέλματα που του δίνουμε για να κάνει ορισμένες εκφράσεις. Ολόκληρη η διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από 10 με 20 λεπτά, γι’ αυτό και ονομάζεται και «lunch break treatment».

Τι πρέπει να προσέξουμε μετά τη θεραπεία

Ενδέχεται προσωρινά να εμφανισθεί κοκκινίλα, μικρό οίδημα, μελανιά ή πονοκέφαλος. Τις πρώτες 6 ώρες απαγορεύεται κάποιο είδος μασάζ στο πρόσωπο, προκειμένου να μη μετακινηθεί το Botox σε άλλες περιοχές. Επίσης, δεν θα πρέπει να σκύβετε το κεφάλι σας, αλλά ούτε και να ξαπλώνετε χωρίς μαξιλάρι.

Για τις επόμενες 7 ημέρες θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη άσκηση, το ζεστό νερό/ζεστό αέρα και την ηλιοθεραπεία στο πρόσωπο, καθώς και η κατανάλωση ασπιρίνης και αλκοόλ. Εάν δεν γίνει προσεκτικά η θεραπεία και δεν τηρηθούν οι οδηγίες, μπορεί να παρατηρηθεί πτώση του βλεφάρου. Το αποτέλεσμα αρχίζει να είναι εμφανές 3-4 ημέρες μετά την έγχυση.

Το μέγιστο αποτέλεσμα φαίνεται στις 2 έως 4 εβδομάδες. Η διάρκειά του είναι από 3 έως 6 μήνες και μπορεί να επαναληφθεί. Εάν οι αρχικές ρυτίδες δεν είναι πολύ βαθιές, τότε ο ασθενής περιμένει 100% εξάλειψή τους.

Η κατάλληλη ηλικία αλλά και πότε αντενδείκνυται η θεραπεία με Botox

Κάποιος που χρησιμοποιεί για αρκετό καιρό το Botox μπορεί να περιμένει μία βελτίωση, όσον αφορά το βάθος, καθώς επίσης και το μήκος της αρχικής ρυτίδας. Αυτό συμβαίνει, διότι το δέρμα, λόγω του ότι οι μυς κάτω από αυτό δεν είναι σε συνεχή σύσπαση, έχει τη δυνατότητα να αναγεννάται. Όσοι αρχίσουν τη χρήση του Botox νωρίς, πριν οι ρυτίδες γίνουν μόνιμες, τότε έχουν και το καλύτερο αποτέλεσμα. Μία κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος το Botox είναι τα 30 με 35 έτη.

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον: Η θεραπεία με Botox αντενδείκνυται σε όσους είναι αλλεργικοί στη βοτουλινική τοξίνη και σε όσους έχουν διαγνωστεί με βαριά μυασθένεια. Επίσης είναι απαγορευτικό, αν στο σημείο εφαρμογής υπάρχει μόλυνση ή φλεγμονή, ενώ οι έγκυες και όσες θηλάζουν θα πρέπει να αποφεύγουν το Botox.

(*) Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μακρυπίδης, M.D., είναι χειρουργός ΩΡΛ – Πλαστική Αισθητική Χειρουργική Προσώπου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Προσώπου D.O.H.N.S., διευθύνων σύμβουλος Ιατρικού Κέντρου ΙατροAesthetics (www.iatroaesthetics.gr)

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα