«Bullying» σε Τσίπρα (για χάρη του Γιάνη)

Είναι προφανές ότι όταν έχει πιάσει φωτιά το σπίτι σου παίρνεις τους κουβάδες για να σβήσεις τις φλόγες και δεν τσακώνεσαι για το αν η πυρκαγιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα ή από αναμμένο τσιγάρο.

Σε αυτή τη λογική δεν είναι η ώρα να αποδοθούν ευθύνες –εξατομικευμένα ή συνολικά– στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Σήμερα, ωστόσο, στην αίθουσα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι πολεμικές ιαχές που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε εξαπολύσει η ελληνική κυβέρνηση προεξάρχοντος του –τέως πλέον– υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, υπονόμευσαν την αποτελεσματικότητα της διαπραγματευτικής φαρέτρας της Αθήνας έναντι των Βρυξελλών.

Ήδη σε χθεσινό άρθρο του το iapopsi.gr εξηγούσε ένα από τα δύο σενάρια αναφορικά με την αποπομπή Βαρουφάκη. Εκεί εξηγούσαμε μία συλλογιστική που κυκλοφορεί στα «ψαγμένα» πολιτικά πηγαδάκια, σύμφωνα με την οποία ο Γιάνης Βαρουφάκης «τσαροποιήθηκε» στο ΥΠ.ΟΙΚ. από τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να ανεβάσει τους τόνους στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων, κερδίζοντας έτσι χρόνο και για την κυβέρνηση.

Σήμερα, όμως, 6 μήνες μετά την υπουργοποίηση Βαρουφάκη, το… ξύλο που έφαγε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο «ρινγκ» του Ευρωκοινοβουλίου ήταν ενδεικτικό της ζημίας που έχει κάνει η ρητορική του πρώην υπουργού του. Αν κάποιος παρακολουθήσει ξανά τις ομιλίες των επικεφαλής των ευρωομάδων και τις αντίστοιχες βολές που δέχτηκε πολλές φορές και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, θα διαπιστώσει ότι καλείτο να απολογηθεί κυρίως για τους χαρακτηρισμούς περί «τρομοκρατών» και «εκβιαστών» πιστωτών που έχει εξαπολύσει ο(οι) υπουργός(-οι) του.

Και πώς να είναι διαφορετικά, όταν ουκ ολίγες φορές ο Γ. Βαρουφάκης έχει… λούσει με διάφορα κοσμητικά τους ανθρώπους με τους οποίους πήγαινε εν συνεχεία και διαπραγματευόταν.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν εκείνος που λίγο πριν το δημοψήφισμα και μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo» κατηγόρησε τους Ευρωπαίους για τρομοκρατία. «Αυτό που κάνουν με την Ελλάδα έχει όνομα: τρομοκρατία», υποστήριξε ο τότε ΥΠ.ΟΙΚ. και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που οι Βρυξέλλες και η Τρόικα θέλουν είναι το ‘Ναι’, ώστε να εξευτελίσουν τους Έλληνες».

Είχαν προηγηθεί, εξάλλου, έτερες δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη στις οποίες οι εκπρόσωποι των θεσμών χαρακτηρίζονταν «σαδιστές» («οι δανειστές μας ζητούν να χτυπήσουμε με σαδισμό τους πιο αδύναμους Έλληνες, λες και αν τους πλήξουμε με νέα μισανθρωπικά μέτρα η Ελλάδα θα βγει από την κρίση», έχει πει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης).

Δεν είναι λίγες, τέλος, οι περιπτώσεις που ο μέχρι πρότινος ΥΠ.ΟΙΚ. της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ευθέως τους δανειστές ότι:

-Αυτοί έκλεισαν τις τράπεζες («Ήξερα ότι οι δανειστές θα μας έκλειναν τις τράπεζες», είπε σε δελτίο ειδήσεων του Alpha),

-Απαιτούσαν οι μισθοί στο Δημόσιο να γίνουν 700 ευρώ,

-Οι δανειστές είναι εκείνοι που τορπιλίζουν τις συζητήσεις για μια συμφωνία με την Ελλάδα (συνέντευξη στην εφημερίδα “Tagesspiegel”).

Υπό αυτό το πρίσμα ήταν σχεδόν αναπόφευκτο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα άκουγε -όπως και έγινε σήμερα- τον Ντόναλντ Τουσκ να του λέει με νόημα ότι «αν θέλετε να βοηθήσετε τους φίλους σας, μην τους ταπεινώνετε», ή θα δεχόταν τις οξύτατες βολές του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μ. Βέμπερ, ο οποίος είπε πως περίμενε να έρθει ο Έλληνας πρωθυπουργός «και να ζητήσει συγγνώμη για τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του απερχόμενου ΥΠΟΙΚ».

Καλώς ή κακώς το σαβουάρ βιβρ της σεμνότυφης και πολλές ψευδεπίγραφα ευγενικής Ευρώπης δεν αναγνωρίζει ακραίους λεκτικούς ακροβατισμούς. Υποκρισία; Ίσως ναι, αλλά όταν πας σε μία διαπραγματευτική μάχη εθνικής υφής δεν μπορείς να αγνοείς τους βασικούς κανόνες του παιγνίου. Αν συνεχίσουμε να πιστεύουμε αλαζονικά ότι «εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε» μάλλον ήρθε η ώρα να μάθουμε με τον δύσκολο τρόπο ότι και η Ε.Ε. δεν είναι «παίξε-γέλασε» κι ας έχει στους κόλπους της βαλκανικές χώρες.

Όσο για τον μεσογειακού ταπεραμέντου Γιάνη Βαρουφάκη, τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει δεν είναι μόνο ηθικής τάξεως και αστικής ευγένειας, αλλά ακόμη και νομικού επιπέδου. Δεν το λέμε εμείς αλλά κάποιοι νομικοί κύκλοι, σύμφωνα με τους οποίους αν η χώρα τελικά πέσει στα βράχια και τεθεί εκτός ευρώ, οι ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών μπορεί δυνητικά να αποκτήσουν και ποινική χροιά. Χρησιμοποιούν, μάλιστα, το παράδειγμα του δήμαρχου Στυλίδας και προέδρου της «Τελείας» Απόστολου Γκλέτσου, ο οποίος πάει στα δικαστήρια τον Γιάνη Βαρουφάκη κατηγορώντας τον πρώην υπουργό ότι ευθύνεται για την οικονομική καταστροφή της χώρας.

Διαβάστε επίσης