«Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός» στο EUARCE

Στη μουσική και στην ποίηση του Βυζαντίου θα μας ξεναγήσει και φέτος το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης στην Παιανία, μέσω του 4ου Παγκόσμιου Επιστημονικού και Πολιτιστικού Συνεδρίου που ξεκινά την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου στις μεγαλόπρεπες εγκαταστάσεις του (Αναπαύσεως 4Α), με την υποδοχή των συνέδρων – επιστημόνων και μελετητών από την ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, με πολύχρονη και σημαντική προσφορά στη μουσικολογία, στην εθνολαογραφία και στη βυζαντινή φιλολογία.

Στη διάρκεια της εσπερίδας θα μιλήσει, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου και Χοράρχης της Πατριαρχικής Μητρόπολης Pittsburgh, Νίκος Γιαννουκάκης, ο οποίος και θα ανακοινώσει το πρόγραμμα εργασιών του Συνεδρίου παρουσιάζοντας τα θέματα και τους συνέδρους. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων και δεξίωση στην έκθεση-αφιέρωμα «Γεώργιος Μάρκου ο Αργείος, το μέγιστο της αγιογραφίας σχολειό στο 18ο αιώνα», που επιμελήθηκε η ζωγράφος Αμαλία και θα διαρκέσει μέχρι τα Χριστούγεννα.

Το Συνέδριο, που εφέτος είναι αφιερωμένο στις ιστορικές μορφές των μελουργών, των διδασκάλων και των ποιητών, με ιδιαίτερη θεματική αναφορά στον επιφανή θεωρητικό του 14ου αιώνα Μανουήλ Βρυέννιο, ιδρύθηκε το 2007 και έκτοτε πραγματοποιείται τακτικά κάθε δύο χρόνια με τη μουσικολογική διεύθυνση του Αμερικανικού Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικής και Υμνολογίας (ASBMH) – του Προγράμματος Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Pittsburgh – τη διοργανωτική και πολιτιστική ευθύνη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης και την υποστήριξη του Ιδρύματος Κόκκαλη (ΑΙΤ) και του Δήμου Παιανίας.

Η τιμητική αναγνώριση του φετινού Συνεδρίου έρχεται με την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τους χαιρετισμούς από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τη Μητρόπολη Τορόντο, το Πανεπιστήμιο Sherbrooke του Μόντρεαλ, την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Λογοτεχνίας (AICL-Paris), και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιεροψαλτών «Ρωμανός Μελωδός και Ιωάννης Δαμασκηνός».

H φωτό από την έκθεση «Γεώργιος Μάρκου ο Αργείος – Το μέγιστο της αγιογραφίας σχολειό στο 18ο αιώνα», στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης. Από αριστερά,
Πέτρος Φιλίππου, Δήμαρχος Σαρωνικού, Enkeleda Merkuri, Μορφωτική Ακόλουθος Αλβανικής Πρεσβείας, Ήρα Λόντο, Εκδότρια της εφημερίδας «Gazeta Athina», Κώστας Βαλέτας, συγγραφέας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα