Capital Economics: Γιατί είναι πιθανό ένα τέταρτο μνημόνιο

Mόνο ευχάριστες δεν είναι οι προβλέψεις της Capital Economics για την Ελλάδα αφού θεωρεί πιθανό ένα τέταρτο μνημόνιο, παρά τις ορισμένες θετικές ενδείξεις που αναγνωρίζει ενώ εξηγεί και τους λόγους που μπορεί να επιβληθεί ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης.

“H Ελλάδα είναι μακριά από την επίτευξη μιας ισχυρής ανάκαμψης. Το ΑΕΠ διευρύνθηκε κατά 0,5% και κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Σεπτεμβρίου υποδεικνύει ότι η ετήσια αύξηση του θα αυξηθεί από το 0,5% του Q2 σε περίπου 2%”, επισημαίνει η Capital Economics.

Βασικός προβληματισμός για την Capital Economics είναι η αδυναμία των τραπεζών. Ενώ οι δείκτες κεφαλαίου δείχνουν υψηλοί, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν ένα μεγάλο ζήτημα. Αν αυτά διαγράφηκαν πλήρως, οι δείκτες κεφαλαίων των τραπεζών προς το σταθμισμένο δείκτη ενεργητικού θα πέσουν στο 3%, πολύ χαμηλότερο από την ελάχιστη απαίτηση του 10,5%.

Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα θα κρατούν πίσω την ανάπτυξη. Για παράδειγμα, παρά την έντονη ζήτηση, περίπου το ένα τρίτο των εταιρειών του τουρισμού επισημαίνουν τους περιορισμούς που τους προκαλούν συγκράτηση στις δραστηριότητες τους.

Το ΔΝΤ επιθυμεί νέες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, αλλά η κυβέρνηση αντιτίθεται σε αυτό γιατί το να ζητήσουν από τους επενδυτές να δεσμεύσουν περισσότερα κεφάλαια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη.

Όπως και να έχει, η ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει εύθραυστη. Παρόλα αυτά, τα προβλήματα των τραπεζών δεν θα επιλυθούν σε μια νύκτα και η λιτότητα δεν έχει τελειώσει.

Η δημοσιονομική περιστολή θα ενισχυθεί κατά 1% του ΑΕΠ τόσο το 2019 όσο και το 2020. Αυτό θα συνενώσει τα αρνητικά αποτελέσματα από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αναφέρεται στο report.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα θέματα, μπορεί να χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης μετά τη λήξη της τρέχουσας περιόδου. Φυσικά, αναγνωρίζει η Capital Economics, οι προοπτικές θα μπορούσαν ακόμη να είναι ενισχυμένες από την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο με τα κόμματα που εναντιώνονται ελάφρυνσης να έχουν κερδίσει έδρες στις πρόσφατες εκλογές, η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους είναι πιο απομακρυσμένη προοπτική.

Σε όλα λοιπόν, καταλήγει η Capital Economics, η Ελλάδα είναι απίθανο να μιμηθεί την ισχυρή ανάκαμψη που εμφανίζουν άλλες περιφερειακές χώρες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα