bpbg
bpbg

Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: «Βασικός μας πυλώνας η αναπτυξιακή πολιτική»

Ο πρώην γ.γ. Δημοσίων Εσόδων δεσμεύεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει τους φόρους και τις εισφορές και δεν θα υπάρξει καμία απόλυση στο Δημόσιο!

Ο Χάρης Θεοχάρης δεν είναι αυτό που θα λέγαμε πολιτικός από κούνια. Ωστόσο, την πολιτική κλήθηκε να την υπηρετήσει στο πικ της δημοσιονομικής κρίσης, όταν το 2011 θήτευσε ως γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, και την περίοδο 2013-2014 ως γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου τον βρίσκουν να διεκδικεί την είσοδό του στη Βουλή με τη Νέα Δημοκρατία στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών και λίγα 24ωρα πριν ανοίξει η κάλπη εξήγησε –μεταξύ άλλων– στην «Α» γιατί η Νέα Δημοκρατία αποτελεί την καλύτερη επιλογή…

Συνέντευξη στον Χρήστο Αγγελόπουλο

Κύριε Θεοχάρη, τι διαφορετικό θα κάνει η Ν.Δ. για τη μεσαία τάξη που στοχοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ; Πώς θα τους πείσετε ότι το κόμμα σας αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή;

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να αποδείξει πως μισεί τη μεσαία τάξη, την οποία και γονάτισε με την υπερφορολόγηση, όπως έκανε και με τους πιο αδύναμους, καταργώντας τα κοινωνικά επιδόματα. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ως βασικό μας πυλώνα την αναπτυξιακή πολιτική και, προκειμένου να την επιτύχουμε το συντομότερο δυνατό, δεσμευόμαστε για τη μείωση των φόρων και των εισφορών.

»Θα προχωρήσουμε σε μία νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που θα ξεκινά από το 9%, από 22% που είναι σήμερα για εισοδήματα μέχρι €10.000 και θα καταλήγει αισθητά χαμηλότερα από το 55%, που υφίσταται σήμερα. Επιπλέον, θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, ενώ παράλληλα ο ΦΠΑ θα πέσει στο 11% από 22%, στο 13% από 24% που είναι σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6%. Φυσικά, θα υπάρξει σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης στο 15%, από 20% σήμερα.

»Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος, ώστε να έχουμε ραγδαία αύξηση των καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, μιλάμε για νέο χωροταξικό σχέδιο, για απλοποίηση επιχειρηματικών αδειών, για ενεργοποίηση του ΠΔΕ και για επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών, θα είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να ξεκινήσει άμεσα η επένδυση στο Ελληνικό. Πιστεύετε ότι εσκεμμένα ο ΣΥΡΙΖΑ μπλοκάρει τη συγκεκριμένη επένδυση;

«Οι επενδύσεις για εμάς είναι προτεραιότητα, σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε ό,τι μπορούσε για να τις απομακρύνει από τη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής τους είναι η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού. Δυστυχώς, όμως, δεν έμεινε μόνο εκεί. Τόσο η περίπτωση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, όσο και οι Σκουριές, είναι δείγματα της κάκιστης απόδοσης της απερχόμενης κυβέρνησης σε αυτό το μέτωπο. Το ίδιο ισχύει και για τις υπο-εκτελέσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την απροθυμία στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, που δείχνουν μία κυβέρνηση η οποία στέκεται επιδεικτικά απέναντι στο άνοιγμα της οικονομίας και της δημιουργικής Ελλάδας».

Πολύς λόγος έχει γίνει για την ΕΡΤ και γενικότερα τον δημόσιο τομέα. Πιστεύετε ότι θα πρέπει το Κράτος, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας τηλεόρασης, να λειτουργήσει με λιγότερους υπαλλήλους;

«Καμία απόλυση στο Δημόσιο! Αξιολόγηση και λειτουργία προς όφελος του πολίτη. Με τον τρόπο αυτό, δεν επιδιώκουμε τιμωρία των δημόσιων υπαλλήλων, αλλά μία αξιολόγηση εστιασμένη στην απόδοση και τη λειτουργία πρωτίστως των τμημάτων και των διευθύνσεων. Στόχος είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε στο κοινωνικό κράτος τις υπηρεσίες που χρειάζεται.

»Για τον λόγο αυτό, εμείς θα κάνουμε προσλήψεις στην υγεία, στην παιδεία –ξεκινώντας με την ειδική αγωγή– και στην αστυνομία. Αλλά και σε όποιον άλλο τομέα υπάρχει ανάγκη. Δεν σκοπεύουμε να προσλάβουμε πολιτικούς πελάτες, που θα εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα, αλλά ειδικό προσωπικό που θα λειτουργεί για τον πολίτη.

»Αναφορικά με την ΕΡΤ, είναι σαφές πως διαθέτει όλα τα εφόδια, για να επιτελέσει τον σημαντικότατο ρόλο της. Υπάρχουν οι δυνατότητες, για να αυξήσει τα έσοδά της από την αγορά, γεγονός που θα μας επιτρέψει να μειώσουμε το τέλος στήριξής της. Αυτό, βέβαια, δεν συνεπάγεται πως θα αναγκαστεί να υποβαθμίσει τη λειτουργία της ή να μειώσει το προσωπικό της».

Να κλείσουμε με ένα κοινωνικό ζήτημα: πώς σχολιάζετε την εξαγγελία Τσίπρα για νομιμοποίηση των γάμων ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια;

«Είναι γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αρέσκεται στα προεκλογικά πυροτεχνήματα προς κάθε κατεύθυνση. Τόσο ευαίσθητα, όμως, κοινωνικά ζητήματα χρειάζεται να τα αντιμετωπίζουμε πάντα με τη δέουσα σοβαρότητα και κυρίως με πνεύμα συναίνεσης, και όχι με τον αιφνιδιασμό της ελληνικής κοινωνίας. Με άλλα λόγια, συγκεκριμένα για την έναρξη γάμων ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια, θα πρέπει να υπάρξει πρωτίστως σοβαρός διάλογος και ευρύτερη συναίνεση».

«Τα εθνικά θέματα πρέπει να μείνουν έξω από την κομματική αντιπαράθεση»

Πιστεύετε πως οι κινήσεις της κυβέρνησης στη γεωπολιτική σκακιέρα του Αιγαίου θα φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα για την κυπριακή ΑΟΖ;

«Πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία έμπρακτα ότι οι κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μίας απόλυτης συνεννόησης με τη Λευκωσία, σε συνδυασμό με μία εθνική γραμμή εντός της Ελλάδας. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το ζήτημα αφορά και την Ευρώπη, όχι μόνο την Κύπρο, καθώς η Ευρώπη θέλει να αποκτήσει ενεργειακές πηγές και στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Καλό θα ήταν να μην προκαλούμε ανησυχία στους πολίτες, χωρίς να υπάρχει λόγος. Προφανώς, η κατάσταση έχει τη δική της σοβαρότητα σε ό,τι έχει να κάνει με την περίφημη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ της 16ης Ιουνίου, αλλά η υπερβολική δραματοποίηση δεν οδηγεί πουθενά. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, τα εθνικά θέματα πρέπει να μείνουν έξω από την κομματική αντιπαράθεση.

»Να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς έχουμε πλήρη αίσθηση των προκλήσεων στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Συγχρόνως, όμως, γνωρίζουμε και τη μεγάλη ισχύ της χώρας μας και τη δύναμη των συμμαχιών της».

 

Διαβάστε επίσης