Χάικο Μάας: «Τρομοκρατικό χαρακτήρα η εξουσία του Λουκασένκο»

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας μίλησε για τα πεπραγμένα στην Λευκορωσία, ενώ παράλληλα διαμήνυσε νέες κυρώσεις κατά της χώρας

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, «η συμπεριφορά του έχοντος την εξουσία στην Λευκορωσία Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει τρομοκρατικά χαρακτηριστικά».

Την σχετική δήλωση έκανε σήμερα ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός του SPD μετά από τις διαβουλεύσεις με ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον εξαναγκασμό από τις αρχές της Λευκορωσίας σε προσγείωση επιβατικού αεροπλάνου της αεροπορικής εταιρείας Ryanair στο αεροδρόμιο του Μίνσκ οπου συνελήφθη αντιφρονών δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης.

Η συνάντηση στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, Λισαβόνα, αφορούσε μεταξύ άλλων στην προετοιμασία νέων αποφάσεων για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να επιβάλει νέες κυρώσεις στις μεγάλες εξαγωγές ποτάσας καθώς και τον πετρελαϊκό και χρηματοπιστωτικό κλάδο της Λευκορωσίας.

Οι παραπάνω κυρώσεις συζητήθηκαν από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ, αναφορικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς στο Μινσκ. Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν χαρακτηρίσει κρατική πειρατεία το περιστατικό της Κυριακής, όπου το αεροσκάφος, που πραγματοποιούσε πτήση μεταξύ Ελλάδας και Λιθουανίας, εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ και συνελήφθησαν ένας 26χρονος εξόριστος αντιφρονών και η 23χρονη σύντροφός του.

Τομείς «κλειδί» της οικονομίας της Λευκορωσίας στο στόχαστρο

Οι υπουργοί Εξωτερικών που συνεδριάζουν στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας σήμερα δήλωσαν ότι εξετάζουν να στοχοποιήσουν κλάδους που έχουν κεντρικό ρόλο στην οικονομία της Λευκορωσίας, προκειμένου να επιφέρουν πραγματική τιμωρία στον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Η πειρατεία του αεροσκάφους και η σύλληψη των δύο επιβατών είναι απολύτως απαράδεκτη και θα αρχίσουμε να συζητάμε την εφαρμογή των κυρώσεων σε τομείς και στην οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους πριν από την άτυπη συνεδρίαση στη Λισαβόνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα