Χαλινάρι από Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ερντογάν για Κυπριακό: Σεβαστείτε το Διεθνές Δίκαιο

EE και HΠΑ επισημαίνουν ότι η μόνη οδός επίλυσης των διαφορών είναι ο διάλογος και το Διεθνές Δίκαιο 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και καλούν σε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σημείωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για τα εγκαίνια στρατιωτικής βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και εξακολουθούν να απευθύνουν έκκληση για διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» επισήμανε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών απανώντας σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς το Κυπριακό για «έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή».

Ταυτόχρονα σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρ Μισέλ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο και μετέφερε το «μήνυμα» της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ περί διατήρησης της «θετικής ατζέντας» έναντι της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση της αποχής της από μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά.

«Εξήγησα στον Ταγίπ Ερντογάν την έκβαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ, σημειώνοντας ότι «η θετική ατζέντα της ΕΕ παραμένει επί τάπητος, υπό τους γνωστούς όρους».

«Τόνισα την ενότητα της ΕΕ στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και επιβεβαίωσα τη σημασία του μέλλοντος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών της 24ης-25ης Ιουνίου για την Τουρκία υπογραμμίστηκε το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ως προς το Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, επισημαίνοντας επιπροσθέτως τη σημασία των Βαρωσίων και του σεβασμού του καθεστώτος τους.

Την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν από κοινού για «βιώσιμη αποκλιμάκωση» στην Ανατολική Μεσόγειο είχαν εκφράσει άλλωστε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες στην Κοινή Δήλωση της Συνόδου Κορυφής που είχε προηγηθεί στις 15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, σηματοδοτώντας την «επιστροφή» των Ηνωμένων Πολιτειών στη διατλαντική συνεργασία υπό τη νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» και ο Τζο Μπάιντεν είχαν επισημάνει ότι η οδός της επίλυσης των διαφορών είναι ο διάλογος και το Διεθνές Δίκαιο -και ζητούμενο αποτελεί μία σχέση συνεργασίας με μία δημοκρατική Τουρκία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα