Χαμηλώνουν το μπάτζετ οι Αγγελόπουλοι: Κάνουν «ψαλίδι» στις φίρμες. Θα το δεχτούν;

Το μεγάλο πρόβλημα στην «ερυθρόλευκη» ομάδα είναι η ανισομερής κατανομή του μπάτζετ των 15 εκατ. ευρώ κυρίως στους Έλληνες

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος ξεκαθάρισαν στο φιλικό τους περιβάλλον πως δεν φεύγουν από την ΚΑΕ Ολυμπιακός, τονίζοντας πως θα παραμείνουν στη θέση τους για αρκετά χρόνια ακόμη. To θέμα δεν είναι αυτό… Αν θα φύγουν οι Αγγελόπουλοι. Αλλά αν θα βάλουν λεφτά για να καταστήσουν ξανά ανταγωνιστικό τον Ολυμπιακό σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως πάνω σε ποιους παίκτες θα στηρίξουν τη νέα προσπάθειά τους…

Ο κύκλος της ομάδας αυτής έκλεισε. Οι Έλληνες σταρ (Σπανούλης, Πρίντεζης) μεγάλωσαν, αλλά εξακολουθούν να μοιράζονται το 70% του μπάτζετ , ενώ οι ξένοι είναι β΄ διαλογής και δεν κάνουν όχι μόνο για τον Ολυμπιακό, αλλά ούτε για το Ρέθυμνο και τον Κολοσσό…

Οι Αγγελόπουλοι πλήρωσαν υπεραξίες στους Έλληνες παίκτες. Δίνουν 6-7 εκατομμύρια τον χρόνο μόνο για Σπανούλη, Πρίντεζη, Παπανικολάου και Μάντζαρη, εκ των οποίων τα 2-3 εκατ. πάνε στην εφορία με τον υψηλό φορολογικό συντελεστή που ισχύει στη χώρα μας. Τι θα κάνουν; Σε πρώτη φάση θα επιχειρήσουν να αναπροσαρμόσουν το μπάτζετ. Θα πάνε σε περικοπές συμβολαίων και όποιος θέλει ας μείνει…

Το σίγουρο είναι πως οι Γιώργος Πρίντεζης (1,3 εκατ. ευρώ), Βαγγέλης Μάντζαρης (800 χιλιάρικα) και Δημήτρης Αγραβάνης έχουν συμβόλαιο έως το 2020, ο Κώστας Παπανικολάου (που ανανέωσε πέρσι με 900 χιλιάρικα) έως το 2022, ενώ από τους παλιούς μένει ελεύθερος μόνο ο Βασίλης Σπανούλης. Υπάρχει όμως η διάθεση να του γίνει επέκταση, συνεχίζοντας την καριέρα του στο Λιμάνι με ένα ποσό γύρω στο 1 εκατ. ευρώ. Ελεύθεροι μένουν τόσο ο Γιάνις Στρέλνιεκς (λέγεται ότι τον προσέγγισε ο Παναθηναϊκός), όσο και ο Γιώργος Μπόγρης.

Με δεδομένη τη διανομή των χρημάτων στους Έλληνες συνεπάγεται ότι γύρω στα 4-6 εκατ. ευρώ πάνε για τους άλλους 8-10 παίκτες της ομάδας συν τα λειτουργικά έξοδα… Στους ξένους είναι περισσότερο πολύπλοκα τα πράγματα, καθώς η ΚΑΕ έχει συνάψει κλειστά διετή συμβόλαια στους Γκος, ΛεΝτέι και Τίμα, ο οποίος θα γυρίσει το καλοκαίρι από τον δανεισμό του στη Χίμκι.

Οι Αγγελόπουλοι πλήρωσαν υπεραξίες στους Έλληνες παίκτες γιατί ήθελαν να χτίσουν πάνω τους, όμως τα χρόνια περνάνε και το μπάσκετ αλλάζει. Πλέον, έγινε πιο αθλητικό και οι γηρασμένοι παίκτες του Ολυμπιακού δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς αφού δεν έχουν και ικανούς αντικαταστάτες μέσα στην ομάδα…
Ο Μπλατ, για παράδειγμα, έφερε τον Γκος για αντικαταστάτη του Σπανούλη…

Πέρασε, αλλά δεν ακούμπησε! Ο μόνος που εκτέθηκε ήταν ο Μπλατ, ο οποίος συνέχιζε και συνεχίζει να επιμένει σε ένα παιδί που δεν μπορεί όχι στα παπούτσια του Σπανούλη να μπει, αλλά ούτε στις κάλτσες. Η εμμονή του Αμερικανού προπονητή «έκαψε» και τον Γκος στα μάτια του κόσμου…

O παίκτης –ξαφνικά– φορτώθηκε πολλές ευθύνες, τις οποίες δεν μπορεί να αντέξει η πλάτη του, και από τον πρώτο χρόνο η φανέλα τού έπεσε βαριά με αποτέλεσμα να πάρει ρόλους που δεν μπορούσε να επωμιστεί…
Ο Ζακ Λεντέι αποκτήθηκε γιατί ήταν φτηνός (κάτι μεταξύ 200 και 500 χιλιάρικα τον χρόνο), αλλά και γιατί μπορούσε να παίξει σε δύο θέσεις. Απέδειξε όμως ότι ουδέποτε ήταν σέντερ το παιδί. Ούτε ο ίδιος το πίστευε όταν δοκιμάστηκε «πεντάρι», αφού είχε δηλώσει «τεσσάρι» όταν ήρθε!

Όταν ο Μπλατ συμβιβάστηκε με την ιδέα, κατάλαβε και ο ίδιος ότι είχε μόνο ένα «πεντάρι» στην ομάδα, τον Νικόλα Μιλουτίνοφ και τον Μπόγρη. Ο Άξελ Τουπάν ήταν άλλος στην Ζαλγκίρις του Γιασικεβίτσιους και άλλος εμφανίστηκε στον Ολυμπιακό. Ουδέποτε βρήκε θέση στους «ερυθρόλευκους» και κανείς δεν κατάλαβε γιατί… Ο άνθρωπος έπαιζε κάτι λίγα λεπτά σε κάθε παιχνίδι και ουδείς αντιλήφθηκε για ποιο λόγο δεν τον εμπιστεύτηκε ο προπονητής του. Ακόμη και όταν τον είχε ανάγκη η ομάδα, ο Τουπάν έμεινε στον πάγκο.

Ο Γιάνις Τίμα ήρθε μέρα κι έφυγε… νύχτα από τον Ολυμπιακό, γιατί ο Μπλατ που τον είχε φέρει κατάλαβε ότι δεν του κάνει και τον έστειλε δανεικό στη Χίμκι μέχρι τέλος της χρονιάς για να πληρώσει και το συμβόλαιό του…
Ο Τίμα έδειξε το κακό του πρόσωπο στον Ολυμπιακό, είτε γιατί ξενέρωσε με την ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια, είτε γιατί δεν άντεξε τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και έφυγε για τη Ρωσία, όπου μεταμορφώθηκε σε άλλον παίκτη όταν είδε τον τραπεζικό του λογαριασμό να φουσκώνει ξανά…

Και τελικά η καλύτερη μεταγραφή του Ολυμπιακού έγινε… χειμώνα, όταν τον Γενάρη ο Μπλατ αναγκάστηκε να φέρει τον Μπριάντε Γουέμπερ για να λύσει τα προβλήματά του στην περιφέρεια.

Το ωραίο είναι ότι πλέον στον Ολυμπιακό λένε ότι η ομάδα θα πρέπει να στηριχτεί σε παίκτες σαν τον Γουέμπερ. Μάλιστα, προβάλλεται η άποψη του προπονητή, βάσει της οποίας είναι καλύτερο να παίρνεις δύο παίκτες που θα σου στοιχίσουν 800 χιλιάρικα μαζί, παρά να αγοράζεις έναν με τα ίδια λεφτά…

Το 11ο μπάτζετ
στην Ευρωλίγκα

Ο Ολυμπιακός έχει το ίδιο μπάτζετ με τον Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα περίπου 15 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το γαλλικό σάιτ basket-mag.com, ο μέσος όρος των μπάτζετ στη φετινή EuroLeague ανέρχεται στα 20,8 εκατομμύρια ευρώ !
1. Ρέαλ Μ. 42 εκατ. ευρώ
2. Μπαρτσελόνα 36
3. ΤΣΣΚΑ 36
4. Φενερμπαχτσέ 30
5. Αρμάνι 25
6. Χίμκι 24
7. Μακάμπι 23
8. Μπάγερν 20
9. Εφές 18
10. Μπασκόνια 16
11. Ολυμπιακός 15
12. Παναθηναϊκός 15
13. Ζαλγκίρις 10,7
14. Γκραν Κανάρια 10
15. Νταρουσάφακα 6
16. Μπουντούτσνοστ 5,8

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα