Χάος η διαφορά (στο παζάρι…) Βαγγέλη και Ιβάν

…Συνέχεια από την προηγούμενη σελίδα, που λένε κι οι δημοσιογράφοι. Η «Α» και η iapopsi.gr είχαν ένα ωραίο θέμα για την οικονομική πολιτική του Ιβάν Σαββίδη κι ότι είναι της πλάκας και θέλει να γίνει Μαρινάκης. Πώς, δηλαδή, τα βολεύει ο Μαρινάκης και βγαίνει στην από πάνω στις μεταγραφές και σε άλλα, να γίνει κι ο Ιβάν το ίδιο. Και να κονομάει δηλαδή, να τον έχει αυτάρκη τον Ολυμπιακό, να μην τσοντάρει συνέχεια. Ρίξε ένα βλέφαρο στους πίνακες να δεις τι κάνει ο Μαρινάκης με τις μεταγραφές, που έχουν χοντρό χρήμα, και τι κάνει ο Ιβάν Σαββίδης κι ο Μελισσανίδης με τον Αλαφούζο. Μέρα με τη νύχτα. Ο Μαρινάκης είναι μάστορας στο ν’ αγοράζει φτηνά και να πουλάει ακριβά. Ο Ιβάν αγοράζει ακριβά και πουλάει φτηνά ένα πράγμα.

Ο Μελισσανίδης δεν έχει μπει ακόμα στον χορό και ο Αλαφούζος δεν το ξέρει το έργο. Άπαξ και σκότωσε τον Μπεργκ για ψίχουλα στους Άραβες, δεν αξίζει κουβέντα ο Γιαννάκης. Έτσι, δηλαδή, και είχε τον Μπεργκ στα χέρια του ο Μαρινάκης, θα έχτιζε καινούργιο γήπεδο που λέει ο λόγος. Ξέρεις τι λένε οι πίνακες, μάστορα. Πόσο πούλησαν οι BIG-4 και πόσο αξίζουν σήμερα οι παίκτες που πούλησαν. Κι ο Μαρινάκης την πάτησε, βέβαια, με τον Μανωλά και τον Ποντένσε. Έτσι θα πει κάποιος που δεν είναι μπασμένος στην ευρωπαϊκή αγορά, για το πώς παίζεται το παιχνίδι με τις μεγάλες ομάδες και τους μανατζαραίους. Θα σου πω, όμως, γιατί δεν ζήτησε καμία εικοσάρα για τον Μανωλά και πήρε μονάχα 16 μιλιόνια. Υπάρχει εξήγηση. Πολιτική κάνει ο Μαρινάκης. Τι είναι η πολιτική, ρε. Δούναι και λαβείν είναι. Κυνισμός είναι η πολιτική. Και μην ακούτε παπαριές, αυτές που λένε οι πολιτικοί, όταν πάει ένας επίσκεψη στη χώρα του άλλου και αρχίζουνε τα γλυκανάλατα, ότι εμείς εκπροσωπούμε τις αξίες της εποχής, έχουμε κοινό στόχο την καλυτέρευση της ζωής των λαών μας. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Μόλις κλείνουνε οι κάμερες και αποσύρονται πίσω από το παραβάν, αρχίζουνε τα παζάρια. Θα σου δώσω αυτό και θέλω αυτό. Απαντάει ο άλλος, εγώ σου προτείνω αυτό και θέλε το άλλο. Αυτό είναι πολιτική. Και δεν μαθαίνει τίποτα, ούτε ο ένας λαός, ούτε ο άλλος λαός. Σιγά μην ενημερώσουνε τους λαούς για τις συμφωνίες που κάνουνε πίσω από την πλάτη του.

Ξέφυγα, όμως, για τον Μαρινάκη και τον Σαββίδη σού μιλούσα. Γιατί ο Βαγγέλης δεν τραβάει το σκοινί με τους μανατζαραίους και τους μεγάλους συλλόγους. Επιλογή είναι, ρε, οικονομική στρατηγική.

Να σ’ το προχωρήσω. Έρχεται ένας μάνατζερ, ο Ραϊόλα, ο Μέντες ο Πορτογάλος, και σου λέει, για παράδειγμα, θέλω τον Κωστάκη τον Μανωλά, έχω εξουσιοδότηση από τον Άγιαξ, τη Μίλαν, τη Ρόμα. Μάλιστα. Και σου λέει ο μαναντζάρης, δίνω δέκα μιλιόνια. Άπαξ και ο Μαρινάκης τού έκλεινε την πόρτα και του έλεγε, παίξε παραπέρα, αγόρι μου, βάλε άλλα τόσα και μετά ξανάλα, το ’χε χάσει το παιχνίδι. Τελείωνε ο Ολυμπιακός για τους μεγαλομανατζαραίους. Όμως, ο Μαρινάκης τι κάνει, δεν είναι κανένα κορόιδο σαν τον Ιβάν. Σου λέει, κύριε Μέντες, προσφέρετε δέκα μίλιονς. Μάλιστα. Εγώ σας τον δίνω με οκτώ. Πάρτε τον. Και γιατί το κάνει αυτό;

Διότι την άλλη μέρα θα του ζητήσει του Μέντες έναν παίκτη που κοστίζει πέντε μιλιόνια και θα σ’ τον δώσει με λιγότερα. Όπως έγινε με τον Ποντένσε. Δεν θα μπορούσε να τον δώσει αλλού; Στον Ολυμπιακό τον έδωσε, όμως. Και με λιγότερα. Και ποιος κέρδισε, ο Ολυμπιακός που πήρε τον Ποντένσε με μια τεσσάρα; Έξι εκατομμύρια κέρδισε. Κι ότι ο κάθε Μέντες τον ζητάει για να τον πάρει στη Γουλβς με δέκα, τι σε νοιάζει εσένα σήμερα πόσο πωλείται ο Ποντένσε. Εσύ είσαι κερδισμένος μια εξάρα, άσε να κερδίσει και κανένας άλλος. Έτσι παίζει το παιχνίδι, μάστορα. Ο Μαρινάκης δεν είναι μοναχοφάης, ξέρει ότι πρέπει ν’ αρπάξουνε πολλοί από μία μεταγραφή. Γι’ αυτό και δεν τσινάει. Είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις το τηλέφωνο των μανατζαραίων. Όχι σαν κι αυτούς που είχε ο Ρέμπε και ο Μίχελ παλιότερα. Αυτούς δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους. Σιγά μην κάτσει ν’ ασχοληθεί ο Μέντες που έχει τον Κριστιάνο πελάτη, αν υπάρχει ένας Τζόλης που είναι ταλέντο. Σαν τον Τζόλη ξέρει καμιά εικοσαριά. Ο Ιβάν πρέπει να βάλει μέσον για να του μιλήσει. Κι αν τον δεχτούν αυτοί οι Ραϊόλες. Αλλά και να σου ανοίξουνε την πόρτα, πρέπει να ξέρεις πώς να το παίξεις το παιχνίδι. Όχι τσαμπουκάδες και να γράφουνε οι Σαββιδοτέχνες ότι ο Τζόλης κοστίζει 30 μιλιόνια κι εσύ, Ιβάν, να τα πιστεύεις. Μεγάλος, τεράστιος επιχειρηματίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης, με τα καπνοπωλεία του, τις ξενοδοχειάρες του, αλλά εδώ μιλάμε για άλλο πράγμα. Άπαξ και νομίζει ότι είναι και στην μπαλίτσα τόσο εύκολα, δεν θα γίνει ποτέ Μαρινάκης.

Για να φτάσεις να χτυπάς τέτοιες πόρτες σαν του Μέντες και του Ραϊόλα, πρέπει να έχεις τον κατάλληλο άνθρωπο στο ρόστερ της διοίκησης. Ούτε Μάκη Γκαγκάτση, ούτε Κυριάκο Φιγούρα. Αυτοί είναι για τίποτα ανακοινώσεις ότι θα κόψουμε την Ελλάδα στα δύο και ο Φιγούρας να απαντάει στον Καραπαπά. Ο Μαρινάκης έχει τον Καρεμπέ. Άλλο level ο Γάλλος.

Έτσι είναι. Κι όταν δεν ανακατεύονται οι μεγαλομαντζαραίοι, πάλι ο Μαρινάκης το χειρίζεται καλύτερα το έργο. Γιατί είναι αυτός που είναι. Και ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ είναι, δεν είναι μικρό πράγμα, όλη η υφήλιος τον ξέρει. Γι’ αυτό και απαιτεί ένα κάρο λεφτά για τον Ρέτσο και τα παίρνει. Όπως και για τον Τσιμίκα. Ο Ιβάν πούλησε τον Πρίγιοβιτς με δέκα μιλιόνια στους Άραβες. Έτσι κι είχε παρτίδες με κανέναν σοβαρό μάναντζερ, τα διπλάσια θα έπαιρνε. Όπως και για τον Γιαννούλη. Έχει βάλει ρήτρα, κάπου στα 8 μιλιόνια να του σκάσουνε οι Άγγλοι, αν τον κρατούσανε. Σε τρομερή κατάσταση ήταν ο Γιαννούλης όταν έφυγε. Σε τρομερή κατάσταση ήταν κι ο Τσιμίκας. Στοίχισε τα διπλά ο Κωστάκης από τον Δημητράκη. Αν τον είχε στα χέρια του τον Γιαννούλη ο Μαρινάκης, δεν θα έβαζε ούτε ρήτρες ούτε παπαριές, για 8 μιλιόνια. Θα τους έλεγε τους Νοριτσαίους, εγώ έχω εδώ ένα τεφαρίκι πράγμα. Τον δίνω μια δεκαπεντάρα και άμα γουστάρετε. Δοκιμές αν μας κάνει και αν βγούμε στην Πρέμιερ Λιγκ για να τον αγοράσουμε, δεν παίζουμε με τον Μαρινάκη. Έτσι ξηγήθηκε με τον Τσιμίκα.

Κι ο Ιβάν άναβε κεράκια στην Παναγία Σουμελά, να ανέβει η Νόριτς στην Πρέμιερ για να πάρει κανένα φράγκο. Κατάλαβες τώρα, μάστορα, ποια είναι η διαφορά του Μαρινάκη με τον Ιβάν; Μπήκες γιατί ο Ιβάν δεν θα γίνει ποτέ Μαρινάκης, έτσι και δεν εμπιστευτεί έναν Καρεμπέ; Είναι λίγος ο Ιβάν στο ποδόσφαιρο. Δεν πας και σκοτώνεις τον Πέλκα με πιρ μπαρά στους Τούρκους και μέσα σε έξι μήνες ο Δημητράκης να κοστίζει έξι φορές απάνω. Κάτι δεν έκανες καλά, μάστορα. Δεν γίνεται να ξεφορτώνεις τον Πέρες στη Λα Κορούνια με 1,5 μιλιόνια και σήμερα να κοστίζει 7,5 μιλιόνια. Είσαι ατζαμής, τελεία και παύλα, που γράφει κι ο κόλακας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα