Χαρδαλιάς: Η άμεση εξόφληση των υγειονομικών δαπανών στα στελέχη του ΓΕΣ, αποτελεί άμεση προτεραιότητα

Η απάντηση του ΥΦΕΘΑ ήρθε κατόπιν ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ με θέμα «Προβλήματα με τη χορήγηση φαρμάκων στα στελέχη του Στρατού Ξηράς στη Θεσσαλονίκη».

Ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ με θέμα «Προβλήματα με τη χορήγηση φαρμάκων στα στελέχη του Στρατού Ξηράς στη Θεσσαλονίκη».

«Η αποζημίωση των στελεχών του Στρατού Ξηράς για τις ατομικές υγειονομικές δαπάνες πραγματοποιείται κατόπιν των προβλεπόμενων τεχνοοικονομικών ελέγχων από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες, ενώ για τις δαπάνες υψηλού κόστους δύναται να χορηγηθεί αντίστοιχη προκαταβολή στους δικαιούχους από τις διαχειρίσεις χρηματικού των οικείων ταμείων Ενόπλων Δυνάμεων», απάντησε ο ΥΦΕΘΑ στους Νίκο Παπαναστάση και Θανάση Παφίλη.

Για «τις μεμονωμένες εκκρεμότητες» που υπήρξαν στο παρελθόν «μεταξύ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας», ο Ν. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι «έχουν επιλυθεί και η συνεργασία είναι απρόσκοπτη».

Αναφορικά με τα στελέχη του Στρατού Ξηράς, «προτεραιότητα του Γενικού Επιτελείου Στρατού αποτελεί η άμεση εξόφληση των δαπανών που σχετίζονται με την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στα στελέχη του, και ως εκ τούτου, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή».

«Ειδικότερα», συνεχίζει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, «ο έλεγχος και η πληρωμή των δαπανών φαρμακευτικής περίθαλψης υλοποιείται εντός τριμήνου από την υποβολή τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις που αφορούν στην υγειονομική περίθαλψη του Στρατιωτικού Προσωπικού, αλλά και την υπάρχουσα σύμβαση με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης».

«Η σχετική πληρωμή των οφειλών στους δικαιούχους πραγματοποιείται σταδιακά, μετά τη διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων, βάσει της χρονολογικής σειράς υποβολής των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και εκκαθάρισης των αντίστοιχων δαπανών από τις υπηρεσίες ελέγχου» συμπληρώνει ο Ν. Χαρδαλιάς.

«Τυχόν άρνηση», επισημαίνει, «πληρωμών των φαρμακευτικών δαπανών σε φαρμακεία της επικράτειας προκύπτει μόνο, όταν μετά από έλεγχο και εκκαθάριση από τις εντεταλμένες υπηρεσίες, που πραγματοποιείται στο σύνολο των συνταγών με βάση το δημόσιο λογιστικό και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, διαπιστωθεί η μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας συνταγογράφησης φαρμάκων σε εν ενεργεία στελέχη».

Ο Ν. Χαρδαλιάς για τη συνταγογράφηση φαρμάκων από ιδιώτες ιατρούς, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ή μη

Ο ΥΦΕΘΑ αναφέρει ότι «στους εν ενεργεία στρατιωτικούς προβλέπεται ήδη με τις προϋποθέσεις, όμως, που αναφέρονται στην κείμενη νομοθεσία, δηλαδή σε περιπτώσεις που στην περιοχή δεν υπηρετεί στρατιωτικός ιατρός αναλόγου ειδικότητας και στην περίπτωση που δεν λειτουργεί Στρατιωτικό Νοσοκομείο ή αυτό που λειτουργεί στερείται χώρου, θεραπευτικών μέσων ή εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού».

Τα Γενικά Επιτελεία, όπως είπε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας «έχουν προβεί σε πληρέστατη και αναλυτική ενημέρωση, τόσο των στελεχών τους, όσο και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, για τις προϋποθέσεις ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, προς αποφυγή δυσχερειών που δημιουργούνται κατά τον έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα