Χαρίτσης: Τα τέσσερα πράγματα που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Στα τέσσερα πράγματα που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, ο οποπιος υποστήριξε πως το βασικό ζήτημα είναι ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας από την έξοδο από τα μνημόνια ενώ διατύπωσε την θέση ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας αλλά τα μεγάλα στοιχήματα είναι μπροστά.

«Αυτό που καταφέραμε να επιτύχουμε και αυτό που θα καταγραφεί στην ιστορία είναι τέσσερα πράγματα.

Πρώτον, ότι ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα και βγάζουμε την χώρα από τα μνημόνια με όρους καθαρής εξόδου.

Δεύτερο, η ρύθμιση του χρέους όπου δημιουργεί έναν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο που μεταφράζεται σε 4 δισεκ. ευρώ κατ’ έτος μέχρι το 2023 και σε 2,8 δισεκ. ευρώ από το 2023 και για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Τρίτο, τα ταμειακά διαθέσιμα, το γεγονός δηλαδή ότι έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε η πρόσβαση στις αγορές να γίνει όταν εμείς κρίνουμε ότι αυτό είναι συμφέρον για την ελληνική οικονομία, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις διεθνείς αναταράξεις που είναι πάρα πολύ έντονες.

Το τέταρτο είναι ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για περισσότερες παρεμβάσεις στο κοινωνικό κράτος, στην Παιδεία, στην Υγεία, αλλά και για να γίνουν παρεμβάσεις στο αναπτυξιακό σκέλος, λόγω της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών» είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο επιμελητήριο Τρικάλων η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το βασικό ζήτημα από εδώ και πέρα είναι το πώς σχεδιάζεται η επόμενη ημέρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια» τόνισε ο κ.Χαρίτσης, ο οποίος υπογράμμισε πως η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης «είναι ένα μεγάλο κέρδος για τη χώρα και πολύ κρίσιμη για το πολιτικό σύστημα, για τους παραγωγικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση και για όλους τους Έλληνες πολίτες».
«Αυτό που πρέπει να δούμε στο πεδίο της οικονομίας είναι η αλλαγή του παραγωγικού συστήματος.

Πώς δηλαδή αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, πως στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, πως περνάμε από μια λογική της λειτουργίας του κράτους που λειτουργούσε ως λάφυρο, σε μια λειτουργία της δημόσιας διοίκησης που θα υπηρετεί την αναπτυξιακή λογική, αλλά και πως αξιοποιούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας», τόνισε ο κ.Χαρίτσης. αναφέροντας πως «για εμάς δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς στήριξη της εργασίας».

Όπως είπε, η βούληση της κυβέρνησης μετά τη λήξη του προγράμματος είναι να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Διαβάστε επίσης