Χαρίτσης: Το σχέδιό μας για να στηρίξουμε τα νησιά του Αιγαίου

Το σχέδιo της κυβέρνησης  για να στηρίξει τα νησιά του Αιγαίου παρουσίασε ο Αλέξης Χαρίτσης Η νησιωτικότητα δεν είναι ένα θέμα που εξαντλείται στην Ελλάδα, αλλά αφορά όλη την Ευρώπη, σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας  με την ευκαιρία του 13ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιείται στη Ρόδο το διήμερο 16 και 17 Απριλίου.

Σε δήλωσή του συγκεκριμένα στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης τονίζει πως «λόγω της γεωγραφικής τους θέσης αλλά και των ιδιαίτερων κοινωνικών και οικονομικών τους χαρακτηριστικών, τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις οι οποίες απαιτούν ειδική μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας».

«Ως υπουργείο Οικονομίας υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υποστήριξη τους, προσφέροντας ουσιαστική χρηματοδότηση αλλά και εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη» αναφέρει, προσθέτοντας ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ύψους 102 εκατ. ευρώ μέσα από τα οποία υλοποιούνται περισσότερα από 100 έργα στις δύο περιφέρειες, ενώ πρόσθετες παρεμβάσεις 77 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από άλλα προγράμματα που «τρέχει» το υπουργείο.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, η χώρα μας πιέζει ώστε περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι να κατευθυνθούν στα νησιά.

«Στην πολύ κρίσιμη συζήτηση που διεξάγεται αυτή την περίοδο στην Ε.Ε. για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής (ΕΣΠΑ) μετά το 2020 παρεμβαίνουμε δυναμικά διεκδικώντας, πέρα από την αύξηση του προϋπολογισμού, και τη διεύρυνση των κριτηρίων στην κατανομή των πόρων.

»Ένα από αυτά τα κριτήρια οφείλει να είναι η νησιωτικότητα. Πιέζουμε ώστε περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι να κατευθυνθούν στα νησιά και να εκπονηθούν στοχευμένες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυσή τους» επισημαίνει.

Δηλώνει τέλος πως η κυβέρνηση προσέρχεται στο αναπτυξιακό συνέδριο που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Ρόδο «όχι για να κάνει εξαγγελίες αλλά για να συνεχίσει την πολύ σημαντική δουλειά που έχει ήδη ξεκινήσει, να εντείνει τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς στον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων έργων που αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών και βελτιώνουν τη ζωή των νησιωτών».

Διαβάστε επίσης