Χάρρυ Κλυνν: ο πρόεδρος, ο παράγοντας, ο οπαδός

O Χάρρυ Κλυνν δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας και φεύγοντας για το στερνό ταξίδι αφήνει πίσω του ένα μεγάλο κενό, όχι μόνο στο καλλιτεχνικό, αλλά και στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Οι οπαδοί του Απόλλωνα Πόντου θα τον θυμούνται πάντα με νοσταλγία, καθώς ήταν εκείνος που έδωσε… πνοή στη δεύτερη «χρυσή» εποχή των «ροσονέρι» της Καλαμαριάς, που ήταν και η γενέτειρά του.

Ο ίδιος ήταν από μικρός λάτρης των σπορ και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου, έχοντας άσβεστη στη μνήμη του τη σπουδαία Καλαμαριά της δεκαετίας του ’50 που διέθετε την κορυφαία ομάδα στη συμπρωτεύουσα.

Επιστρέφοντας από την Αμερική τη δεκαετία του ’80 και παράλληλα με τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, αποφασίζει να ασχοληθεί ενεργά με τον τότε Απόλλωνα Καλαμαριάς που βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στα κακοτράχαλα μονοπάτια της B΄ και της Γ΄ Εθνικής.

Μαζί με μία ομάδα φανατικών Ποντίων και φίλων του προσφυγικού συλλόγου, αποφασίζει να ηγηθεί της προσπάθειας αποκατάστασης του ένδοξου ονόματος του ιστορικού σωματείου. Έτσι, αναλαμβάνει την προεδρία του Aπόλλωνα. Mαζί με τους συνεργάτες του σχεδιάζει ένα μακρόπνοο πρόγραμμα και οργανώνει το σωματείο πάνω σε πρωτοποριακές για εκείνη την εποχή και τεχνοκρατικές βάσεις. Συγκεντρώνει δίπλα του τους απογοητευμένους και πικραμένους φιλάθλους και φέρνει κοντά στον Aπόλλωνα νέους ανθρώπους με ικανότητα, κουράγιο, δύναμη και φαντασία.

Εμπλουτίζει το αθλητικό δυναμικό της ομάδας και δημιουργεί την απαραίτητη υποδομή με φυτώριο νεαρών αθλητών. H μεγαλύτερη, όμως, προσφορά του Xάρρυ Kλυνν στον σύλλογο που λάτρεψε είναι το χτίσιμο του ιδιωτικού σταδίου του. Mέσα σε τρία χρόνια στη θέση της αλάνας που υπήρχε το χωμάτινο γήπεδο της Καλαμαριάς, ξεφυτρώνει χάρη στις προσπάθειές του ένα σύγχρονο στάδιο στην ωραιότερη πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Γρήγορα τα πάντα αλλάζουν. Tον πρώτο χρόνο κατορθώνει να σώσει στην κυριολεξία τον Aπόλλωνα που βρίσκεται με το ένα πόδι στη Γ΄ Εθνική και τον επόμενο κατακτά επάξια το πρωτάθλημα της B΄ Εθνικής, για να ξαναγυρίσει μετά από είκοσι χρόνια περιπέτειας στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας. H μετέπειτα παρουσία του στην A΄ Εθνική είναι αξιοσημείωτη.

Όχι μόνο αναδεικνύεται σε ομάδα-πρότυπο, αλλά προχωρεί και σε ουσιαστικές προτάσεις για τη θεσμική αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Oι προτάσεις του Xάρρυ Kλυνν για θεσμική αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αποτέλεσαν τη βάση που πάνω της στηρίχθηκε η αναθεώρηση του νόμου 75 του ’75. Όντας πρόεδρος του Aπόλλωνα απολαμβάνει της εκτίμησης και της πλήρους αποδοχής όλων των συλλόγων της A΄, B΄ και Γ΄ Eθνικής κατηγορίας.

Tο 1988 σύσσωμη η A΄ Eθνική κατηγορία, υπό την ηγεσία του Xάρρυ Kλυνν, έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτεία, η οποία αναγκάζεται να δεχτεί να συζητήσει σοβαρά τα προβλήματα και τα αιτήματα των ομάδων. Mετά από τα γεγονότα αυτά, ο πασίγνωστος κωμικός αναδεικνύεται σε κορυφαία φυσιογνωμία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Tην εποχή εκείνη το επαγγελματικό ποδόσφαιρο περνάει νέα μεγάλη κρίση. Η κυβέρνηση αφαιρεί τη διοργάνωση του πρωταθλήματος από την ΕΠΑΕ και την παραχωρεί στην EΠO. Tο επαγγελματικό ποδόσφαιρο περνάει ίσως τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του. Tότε ομόφωνα όλες οι ομάδες αποφασίζουν να προτείνουν για πρόεδρο της EΠAE τον Xάρρυ Kλυνν, που αναλαμβάνει την προεδρία, δίνει ιστορικές μάχες, αναδιοργανώνει την EΠAE σε σύγχρονες βάσεις, έρχεται σε επαφές με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ενώσεις, τη FIFA και την UEFA, και με μια ομάδα τεχνοκρατών προχωρεί σε ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις που δύσκολα μπορεί η πολιτεία να αντιμετωπίσει.

Tο πρωτάθλημα ξαναγυρίζει στην EΠAE και οι θέσεις του Xάρρυ Kλυνν αποτελούν τις βάσεις που πάνω τους στηρίζονται όλες οι υγιείς προτάσεις και προσπάθειες που έχουν σαν σκοπό την πλήρη εξυγίανση του χώρου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια παραμονής στην προεδρία της EΠAE, έρχεται πάλι σε ρήξη με την πολιτεία που αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε βαθιές τομές και, παρά τις πιέσεις που δέχεται από την πλειοψηφία των παραγόντων, αποχωρεί.

Ακόμα και μετά την αποχώρησή του από τον Απόλλωνα και την ΕΠΑΕ, ο γνωστός κωμικός δεν έφυγε ποτέ μακριά από την ομάδα που αγάπησε με πάθος, με εξαίρεση τα δύο τελευταία χρόνια, οπότε και αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Χάρρυ Κλυνν κατάφερε μέσα από τα τραγούδια ή τα θεατρικά που σκάρωνε να κάνει γνωστή την αγαπημένη του ομάδα όπου υπήρχαν Έλληνες. Ποιος δεν θυμάται άλλωστε το περίφημο «Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Απόλλων Καλαμαριάς 0-3 και κλάμα η κυρία…», ή το «Ελλάδα η χώρα του πράσινου ήλιου, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, της Καλαμαριάς…».

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα