«Χασούρα» γράφει η ΑΕΚ

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι αναμφισβήτητα ένας οξυδερκής άνθρωπος και πετυχημένος επιχειρηματίας. Από αυτούς που έχουν μοχθήσει για να μεγαλουργήσουν. Η φράση του 63χρονου ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ ότι «τίποτε στη ζωή δεν είναι εύκολο όταν ξεκινάς, όχι από το μηδέν αλλά από το μείον», αντικατοπτρίζει τον μόχθο που χρειάστηκε για να φθάσει απ’ τις αλάνες της Κοκκινιάς στα σαλόνια της Νέας Υόρκης.

Ο πατέρας του Δημήτρη, Ζώρας Μελισσανίδης, το 1938 εγκατέλειψε την εστία του στον Καύκασο και βρέθηκε στην Κοκκινιά. Όπως ακριβώς οι Πόντιοι, έτσι κι εκείνος βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη με έναν μπόγο στην πλάτη και την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα στην καρδιά. Όλα έχουν τον συμβολισμό τους και την αξία τους, όπως εξελίσσονται στον χώρο και τον χρόνο.

Από τα προσφυγικά φτωχόσπιτα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης πέτυχε στην πορεία της ζωής του τον απόλυτο στόχο. Με ό,τι καταπιάστηκε βγήκε νικητής και κατάφερε από τις επιχειρήσεις του να έχει βγάλει δισεκατομμύρια δολάρια. Ίσως ταιριάζει περισσότερο με σενάριο ταινίας: Τζαμάικα, Αραβικός Κόλπος, Σιγκαπούρη, Κίνα, πετρέλαια, ο ΟΠΑΠ, μάχες και πάλι μάχες έως την καταξίωση. Σε αυτήν τη διαδρομή ξεχωριστό κομμάτι αποτελεί η μεγάλη του αγάπη, η ΑΕΚ. Καταξίωση, αποχώρηση, επανεκκίνηση και όλα υπό τη σκέπη της «Αγιάς Σοφιάς», του γηπέδου που έρχεται να ξυπνήσει θύμησες για τους πρόσφυγες που έστησαν τη ζωή τους στη Φιλαδέλφεια.

Όταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης εργαζόταν ως εκπαιδευτής στη σχολή οδηγών του πατέρα του στη Νίκαια και έκανε μαθήματα με το μίνι κούπερ, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξή του. Ξεκινώντας από εκείνο το τιμόνι βρέθηκε να οδηγεί τις επιχειρηματικές εξελίξεις.

Κάποτε είχε δηλώσει ότι:

«Πάντα μου άρεσε ο ανταγωνισμός, η αίσθηση ότι θα αγωνιστείς στην ελεύθερη αγορά, θα σκεφθείς, θα επινοήσεις τις λύσεις που δεν έχει επινοήσει ο άλλος και θα νικήσεις.

»Αυτό έκανα στη σχολή οδηγών, που ήταν η πρώτη μόνιμη επαγγελματική μου απασχόληση, αυτό έκανα και αργότερα, όταν ασχολήθηκα με τη ναυτιλία και τα πετρέλαια. Η σχέση που είχα πάντα με τη δουλειά μου, ό,τι δουλειά και να έκανα, δεν ήταν σχέση διεκπεραίωσης και απλής διαχείρισης. Πάντα ήθελα να επιλέγω την καινοτομία, μ’ άρεσαν αυτό που λέμε οι “μπροστινές κινήσεις”. Πρέπει να έχεις μια, ας πούμε, “ερωτική” σχέση με τη δουλειά που κάνεις. Η δημιουργία, η πρωτοπορία, να σκεφθείς και να εφαρμόσεις κάτι καινοτόμο και πρωτοποριακό πριν από τον άλλον, είναι μερικά από τα στοιχεία, από τα λεγόμενα “μυστικά” της επιτυχίας. Πάντα στη ζωή μου προσπαθούσα να κάνω εκείνο που δεν είχαν κάνει οι άλλοι».

Στα μυστικά της επιτυχίας του Δημήτρη Μελισσανίδη, οι κατάλληλες επιλογές συνεργατών. Ποτέ δεν υποστήριξε ότι τα ήξερε όλα. Το αντίθετο. Γι’ αυτό και άφηνε στους ειδικούς να δίνουν τις κατάλληλες λύσεις.

Το 2015 είχε συμπεριληφθεί στη λίστα του Forbes με τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, με περιουσία 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια . Βρέθηκε όμως και στη λίστα με τους 100 κορυφαίους επιχειρηματίες της ναυτιλίας από τη Lloyd’s (2013).

Η επιστροφή του στην ΑΕΚ συνοδεύεται από το όραμα της επιστροφής στα ιερά χώματα της Νέας Φιλαδέλφειας και την επιστροφή στην κορυφή μετά από 24 χρόνια. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι πλέον πρωταθλητής με την «Ένωση» και βάζει τις βάσεις για άλλους μεγάλους τίτλους στο μέλλον.

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο οι πολιτικοεπιχειρηματικές κινήσεις που διαδραματίζονται με άξονα το ποδόσφαιρο, δημιουργούν νέα δεδομένα. Σε αυτό το περιβάλλον του Δημήτρη Μελισσανίδη (δηλαδή οι σύμβουλοί του) δεν έχει λειτουργήσει κατά τρόπο ώστε να προστατευθούν επαρκώς τα συμφέροντα της ΑΕΚ.

Η παρουσία της ομάδας υποχωρεί όχι μόνο σε τομείς που συνδυάζονται με το γόητρο, αλλά και την ουσία. Στη ζωή εξάλλου για να πετύχεις χρειάζεται μεν ρίσκο αλλά και ικανότητα. Και κάπου τελευταία το καράβι μπάζει νερά.

 Οι εκλογές της Super League

O Δημήτρης Μελισσανίδης δέχθηκε το πρώτο πλήγμα στις εκλογές της Super League. Απέναντί του βρήκε ξαφνικά τη συμμαχία Ιβάν Σαββίδη – Βαγγέλη Μαρινάκη που αποφάσισε να κατεβάσει υποψήφιο πρόεδρο του Συνεταιρισμού τον Βαγγέλη Μπαταγιάννη, αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Η προκήρυξη των εκλογών έπασχε νομικά. Ο λόγος που ο νέος πρόεδρος θα στηριζόταν σε γυάλινα πόδια, ήταν η μη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες των δύο ομάδων που προβιβάστηκαν από τη Football League στη μεγάλη κατηγορία. Κι αυτό γιατί ο ΟΦΗ και ο Άρης δεν στερήθηκαν απλά τη δυνατότητα του εκλέγειν κι εκλέγεσθαι, αλλά ακόμη και της συμμετοχής στη διαδικασία, ώστε να διατυπώσουν τη θέση τους.

Το καταστατικό της Super League είναι ξεκάθαρο και η παραβίασή του έχει έννομες συνέπειες.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε πρόθεση να κατεβάσει αντίπαλο στο μπλοκ ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού τον δικηγόρο Πέτρο Καϊμακάμη. Όταν διαπίστωσε ωστόσο ότι δεν είχε πιθανότητα επιτυχίας, αφού οι φερόμενες ως φίλες προσκείμενες ΠΑΕ έχτισαν νέες φιλίες, δεν υλοποίησε το σχέδιό του.

Η ΑΕΚ ωστόσο είχε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να βγει μπροστά και να γίνει θεματοφύλακας της νομιμότητας. Να κινήσει τις διαδικασίες να κηρυχθούν παράνομες οι εκλογές. Δεν έχει καμία σημασία αν στη μετέπειτα τέλεσή τους ήταν υποψήφιος και πάλι ο Βαγγέλης Μπαταγιάννης που θα επικρατούσε. Αυτό που θα μετρούσε είναι πως η ΑΕΚ δεν πατάει μπανανόφλουδες και είναι εκεί για να στηρίξει την τήρηση των νόμων, των καταστατικών και των κανονισμών. Κλότσησε όμως την ευκαιρία να είναι αυτή που θα έδειχνε τη θέση της «Ένωσης» απέναντι σε μη σύννομες διαδικασίες.

Η δεύτερη ευκαιρία

Η αστοχία της ΑΕΚ δεν περιορίστηκε όμως εκεί. Τη Δευτέρα 25 Ιουνίου εκλέχτηκε ο νέος πρόεδρος της Super League, Βαγγέλης Μπαταγιάννης. Τέσσερις ημέρες αργότερα, την Παρασκευή 29 Ιουνίου, είχε προγραμματιστεί η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ. Με την εκλογή του προέδρου της Super League, o Δημήτρης Μελισσανίδης ήξερε… αυτόματα ότι είχε χάσει το παιχνίδι των ισορροπιών στην Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της Ομοσπονδίας.

Εκεί υπήρχε ο Βαγγέλης Γραμμένος«ο δικός μου Γραμμένος», κατά τη ρήση του Ιβάν–, ο Κώστας Βρακάς, ο ταμίας Περικλής Λασκαράκης που δεν είναι δικός του και ο… Βαγγέλης Μπαταγιάννης. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έμενε μόνο με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Νίκο Βακάλη. Συνεπώς, η δεδομένη ήττα 4-1 μεταφράζεται σε αποτυχία σε κάθε επίπεδο στην ΕΠΟ.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης θα μπορούσε να επιδιώξει την ακύρωση της καταστατικής διάταξης που θέλει την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων απλά να ενημερώνει την Εκτελεστική Επιτροπή, και να μην την καπελώνει. Εκεί όπου είχε ισχυρό λόγο όπως έχει γράψει η «Α» με τους 8 συμβούλους που είναι κοντά του και είναι οι Νικόλαος Βακάλης (αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ και πρόεδρος ΕΠΣ Σάμου), Παναγιώτης Δημητρίου (πρόεδρος ΕΠΣ Αθηνών), Παναγιώτης Παπαχρήστος (πρόεδρος ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας), Σταύρος Ψαρόπουλος (πρόεδρος ΕΠΣ Λέσβου), Γιώργος Πανίδης (πρόεδρος ΕΠΣ Ξάνθης), Λεωνίδας Θωμαΐδης (προτάθηκε από ΕΠΣ Αθηνών), Λεωνίδας Λεουτσάκος (πρόεδρος Football League) και Βαγγέλης Ασλανίδης (πρόεδρος ΑΕΚ).

Απεμπόλησε ωστόσο την ευκαιρία να λαμβάνονται αποφάσεις από το ισχυρό όργανο των 17 και όχι από το μπλοκ των 5.

Όλα αυτά μάλιστα γιατί δεν προσβλήθηκε ως παράνομη η διάταξη που καθιστά πανίσχυρη και επί παντός επιστητού ασχολούμενη Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων, κατά παράβαση του καταστατικού της FIFA.

Οι σύμβουλοι του Δημήτρη Μελισσανίδη που χειρίζονται τα διοικητικά θέματα που άπτονται της ΕΠΟ και της Super League, προφανώς χρειάζονται ταχύρυθμο φροντιστήριο. Προφανώς βολεύονται με την κατάσταση που δημιουργείται, και αποφεύγουν τις οξύνσεις που μπορεί να έχουν θύματα. Επίσης «βολεμένος» φαίνεται  να είναι και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΕΠΟ, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΚ, Αλέξης Δέδες, αφού με 25 χρόνια στο ποδόσφαιρο δεν είδε, δεν πρόσεξε, δεν κατάλαβε. Όταν αρχίσει το πρωτάθλημα όμως θα είναι αργά. Και τότε ο ισχυρός άνδρας της «Ένωσης» θ’ αναζητήσει τις ευθύνες που οδηγούν σε αστοχίες σε βάρος της ΑΕΚ, αλλά θα έχει ήδη χάσει το παιχνίδι, τουλάχιστον σε διοικητικό επίπεδο.

Για το ποδοσφαιρικό επίπεδο δεν κάνουμε λόγο. Οι 10 διαιτητές στον πίνακα της Α΄ Εθνικής, επιλεγμένοι από φίλα προσκείμενες ενώσεις του Ιβάν, δείχνουν τον δρόμο δύο μήνες πριν αρχίσει το πρωτάθλημα…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα