
Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση αξιοποιεί πλήρως τα περιθώρια στήριξης για πολίτες και επιχειρήσεις
«Σε μια περίοδο κρίσης, εάν κανείς περάσει κάποια όρια οι αγορές τιμωρούν - Γι’ αυτό μένουμε στη γραμμή της σοβαρότητας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξήγησε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν βασίζονται αποκλειστικά σε όσα επιτρέπουν οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες. Όπως είπε, «η κυβέρνηση δίνει αυτά που επιτρέπουν οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες οι οποίοι ισχύουν για όλες τις χώρες της ΕΕ», τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση σε ολόκληρο τον κόσμο, που να μπορεί να μοιράσει λεφτά και να μην το κάνει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση για το αν θα μπορούσαν να δοθούν περισσότερα χρήματα γίνεται επειδή «προηγουμένως υπήρξε μια νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική» που οδήγησε σε πλεονάσματα. «Εάν δεν υπάρχουν πλεονάσματα, ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι «αν ίσχυε αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε περισσότερα και δεν το κάναμε, δύο εξηγήσεις υπάρχουν», προσθέτοντας πως είτε «θέλουμε να βασανίζουμε τον κόσμο» είτε «να βασανιζόμαστε εμείς οι ίδιοι και να πληρώνουμε πολιτικό κόστος». Όπως είπε, «δεν είναι καθόλου σοβαρά πράγματα αυτά» και «αδικούν τον εαυτό τους».
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες έχουν στόχο τη σταθερότητα, με ισορροπία στα ελλείμματα και το χρέος. «Όταν θεσπίστηκαν αυτοί οι κανόνες, εγώ ήμουνα υπουργός Οικονομικών και τους ξέρω πάρα πολύ καλά», ανέφερε, σημειώνοντας ότι μέρος των πλεονασμάτων μοιράζεται και μέρος κατευθύνεται στη μείωση του χρέους.
Για το αν τα μέτρα επαρκούν, είπε ότι «δεν περηφανευόμαστε για όλα αυτά που μοιράσαμε», αλλά έφερε ως παράδειγμα ότι μια οικογένεια με τρία παιδιά «παίρνει ένα έκτακτο επίδομα 450 ευρώ». Στάθηκε επίσης στις παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις, λέγοντας ότι τρεις από τις οκτώ πρωτοβουλίες αφορούν κυρίως μικρομεσαίες, όπως η διεύρυνση του εξωδικαστικού, οι περισσότερες δόσεις και η άρση κατασχέσεων. «Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις καλύπτονται από ένα μέτρο το οποίο μπορεί να τους επιτρέψει να κάνουν μια επανεκκίνηση», ανέφερε.
Κλείνοντας, σημείωσε ότι «εξαντλήσαμε τις δυνατότητες διότι κρινόμαστε και από τις Βρυξέλλες και από τις διεθνείς αγορές», επισημαίνοντας ότι «σε μια περίοδο κρίσης, εάν κανείς περάσει κάποια όρια οι αγορές τιμωρούν». Όπως είπε, «γι’ αυτό μένουμε στη γραμμή της σοβαρότητας».