Χατζηδάκης: Με το politis.gov.gr οι πολίτες θα έχουν πλήρη εικόνα για την πορεία των υποθέσεών τους στο Δημόσιο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η νέα εφαρμογή αλλάζει τον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών και ενισχύει τη λογοδοσία των δημόσιων υπηρεσιών

Τη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας politis.gov.gr παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον Real FM 97,8, δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια και την άμεση ενημέρωση των πολιτών για την πορεία των υποθέσεών τους.

Όπως ανέφερε, μέσω της πλατφόρμας οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη κάθε αιτήματός τους στο Δημόσιο. «Με τη νέα πλατφόρμα politis.gov.gr, ο πολίτης θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο πού βρίσκεται η υπόθεσή του, ποια υπηρεσία τη χειρίζεται και ποιος είναι ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσής της, αντί να είναι στο σκοτάδι. Με αυτό τον τρόπο, ο πολίτης δεν θα αντιμετωπίζεται πλέον ως υπήκοος αλλά ως πολίτης μιας πραγματικά σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι το σύστημα αφορά υποθέσεις που κατατίθενται από την 1η Ιουνίου 2026 και μετά, ενώ τόνισε πως θα υπάρχει εσωτερικός έλεγχος στις υπηρεσίες και σύνδεση με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα σημείωσε ότι «θα υπάρχει έλεγχος από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών για την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, ενώ η ορθή εφαρμογή του συστήματος θα συνδέεται και με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων». Πρόσθεσε ακόμη: «Πρόκειται μια απλή κίνηση η οποία έχει πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με το πόσο χρόνο χρειάζεται και για τον υπάλληλο να καταχωρήσει το θέμα και για τον πολίτη να το παρακολουθήσει».

Αναφερόμενος στις συνολικές παρεμβάσεις για το Δημόσιο, είπε ότι εντάσσονται σε ευρύτερο σχέδιο 14 μέτρων για τη βελτίωση της καθημερινότητας, όπως προβλέπει ο νόμος 5293/2026. Μεταξύ άλλων, μίλησε για την απλοποίηση διαδικασιών μέσω υπεύθυνων δηλώσεων, καθώς και για την υποχρέωση ανάρτησης ωραρίων λειτουργίας υπηρεσιών έως τον Ιούλιο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και σε ρυθμίσεις που, όπως είπε, βάζουν τέλος σε χρόνιες στρεβλώσεις, σημειώνοντας ότι «το Δημόσιο θα σταματήσει να διεκδικεί με παράλογο τρόπο διάφορες περιουσίες από πολίτες που τις έχουν με προσωρινές παραχωρήσεις του Δημοσίου, με πράξεις της διοίκησης κτλ, όπου διάφοροι μανδαρίνοι βρίσκανε προφάσεις, έτσι ώστε το Δημόσιο να διεκδικεί, μέχρι πρόσφατα, ολόκληρη την πόλη της Σαρωνίδας, το κέντρο της Καρδίτσας κτλ. Τέτοιες «ιστορίες καθημερινής τρέλας» επιχειρούμε να τις αντιμετωπίσουμε με κινήσεις απλής λογικής».

Σε πολιτικό επίπεδο, σχολιάζοντας την πρόταση να είναι ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Είναι ένας νέος και δυναμικός πολιτικός που προέρχεται από τη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ. Η υποψηφιότητά του έχει σαφές κομματικό και πολιτικό στίγμα. Και από την άλλη πλευρά, βεβαίως, υπάρχουν κάποια κενά για διαφορετικούς λόγους στο κυβερνητικό σχήμα. Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό».

Για το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα σχολίασε: «Αν ο κ. Τσίπρας θεωρεί επιτυχία τα ποσοστά που του αποδίδουν ορισμένες δημοσκοπήσεις, τότε σημαίνει ότι είναι ολιγαρκής. Υπενθυμίζω ότι παραιτήθηκε, όταν το κόμμα του είχε λάβει υψηλότερο ποσοστό από αυτό που του δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις».

Για τα σενάρια δημιουργίας κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά δήλωσε: «Έχω εκτίμηση στον Αντώνη Σαμαρά, διετέλεσα Υπουργός του. Δεν αντιμετωπίζουμε με ενθουσιασμό αυτή την προοπτική. Εγώ θεωρώ ότι θα κάνει μικρή ζημιά στη Νέα Δημοκρατία, καθώς βασικά θα πάρει κάποιες ψήφους από άλλα κόμματα, όπως του κ. Βελόπουλου και της κα. Λατινοπούλου. Και νομίζω τελικά, και το λέω με όλη μου την εκτίμηση, ότι θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά στον ίδιο του τον εαυτό. Αν το έχει αποφασίσει, θα έπρεπε να το ξανασκεφτεί. Διότι η Νέα Δημοκρατία, ανεξάρτητα ποιος είναι αρχηγός, έχει αποδείξει από τότε που έφυγε ο Καραμανλής, από το 1980 και μετά, ότι ανεξαρτήτως του ποιος είναι αρχηγός, η βάση της Νέας Δημοκρατίας συσπειρώνεται γύρω από το κόμμα».

Τέλος, για τις δημοσκοπήσεις και τις πολιτικές εξελίξεις σημείωσε ότι υπάρχει μεν κόπωση στην κοινωνία, αλλά η κυβέρνηση παραμένει πρώτη δύναμη και ο Πρωθυπουργός καταλληλότερος από τους πολιτικούς αντιπάλους, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για συνεχή αυτοκριτική και βελτίωση.

Για το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας και κυβερνητικών συνεργασιών, ανέφερε: «Ούτε το 2023 έδειχναν αυτοδυναμία οι δημοσκοπήσεις. Εμείς πρέπει, καθώς μένει ένας χρόνος μέχρι τις εκλογές, στον χρόνο αυτό να δουλέψουμε σοβαρά, σεμνά, αποτελεσματικά και στο τέλος θα γίνει το πολιτικό ταμείο. Εμείς λέμε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διότι οι κυβερνήσεις συνασπισμού δεν έχουν λειτουργήσει θετικά στην Ελλάδα. Επίσης, τα υπόλοιπα κόμματα, στην πραγματικότητα, λένε ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν ούτε με εμάς αλλά ούτε μεταξύ τους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα