Χατζηδάκης: «Οι εργαζόμενοι θα δουν ένα μέρισμα ανάπτυξης στο μισθό τους»

Η διαδικασία για τον κατώτατο μισθό θα εκκινήσει νωρίς μέσα στη χρονιά

Η κυβέρνηση θα τροποποιεί τα μέτρα στήριξης προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση ανάλογα και με τις εξελίξεις στη δημόσια υγεία, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Μιλάμε για κάποιες αναστολές συμβάσεων, είναι αυτά τα μέτρα που έχουμε συνηθίσει να λαμβάνονται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», προσέθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και διευκρίνισε σχετικά: «Εστιάζονται σε δραστηριότητες που θίγονται από τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση (μπαρ, καταστήματα, εστίασης, κλπ). Για κάθε εργαζόμενο που τίθεται σε αναστολή εργασίας θα καταβάλλονται 534 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα απολύεται ο εργαζόμενος. Αυτό θα αφορά όσους εργαζόμενους συνήψαν σύμβαση εργασίας μέχρι και χθες που ανακοινώθηκε το συγκεκριμένο μέτρο».

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε, επίσης, ότι επεκτείνεται το πρόγραμμα «Συνεργασία» – το οποίο αφορά σε επιχειρήσεις αερομεταφορών και αεροδρόμια, όπου το κράτος καλύπτει ένα μέρος του κόστους λειτουργίας, καθώς έχουν πληγεί ιδιαίτερα αυτές οι δραστηριότητες – έως και το τέλος Μαρτίου.

«Υπάρχει ειδικό μέτρο για τους μουσικούς, θα έχουμε επίσης κυλιόμενο ωράριο στον ιδιωτικό τομέα πέραν του λιανεμπορίου που ήδη ισχύει, μετά από συμφωνίες εργοδοτών – εργαζομένων για να μην προσέρχονται οι εργαζόμενοι την ίδια ώρα στα ΜΜΜ», προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Εξήγησε ακόμα ότι, σε περιπτώσεις που μπορεί να καταστεί δυνατό, όπως είναι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές, υπάρχει πρόβλεψη για τηλεργασία μέχρι και 50% μετά από συνεννοήσεις που θα γίνουν στην επιχείρηση.

Κατώτατος μισθός

Για τον κατώτατο μισθό ο Κωστής Χατζηδάκης δεσμεύτηκε ότι οι εργαζόμενοι θα δουν στις τσέπες τους κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης. Εξήγησε ότι θα δοθεί πρόσθετη αύξηση το α’ εξάμηνο του 2022, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός.

«Η διαδικασία θα εκκινήσει νωρίς μέσα στη χρονιά, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις το συντομότερο, σταθμίζοντας και τις αντοχές της οικονομίας» τόνισε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά και δεν χαρίζουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας σε κανέναν».

Εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις

Σε ό,τι αφορά τις συνταξιοδοτήσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι «το 2019, είχαμε 130.000 αποφάσεις για συνταξιοδοτήσεις, ενώ ανέβηκαν στις 161.000 το 2020. Φέτος, θα πάμε στις 225.000 αποφάσεις – ρεκόρ μακράν όλων των εποχών του ΕΦΚΑ».

«Υπάρχουν ακόμα εκκρεμή ζητήματα, αλλά έχουμε θέσει τις βάσεις για να λύσουμε το θέμα αυτό έως το τέλος του εξαμήνου του 2022», διαβεβαίωσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα