Χατζηδάκης: Σε συνεργασία με ΟΟΣΑ, Τράπεζα της Ελλάδος και ΙΟΒΕ ο σχεδιασμός της κοινωνικής πολιτικής για το 2028-2034

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και της κλιματικής αλλαγής για τη χάραξη πολιτικής

Συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ για τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της περιόδου 2028–2034 ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο του Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συζήτηση με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Ματίας Κόρμαν.

Όπως τόνισε, η πρωτοβουλία βασίζεται στην εμπειρία της Έκθεση Πισσαρίδη και στοχεύει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ατζέντας πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.
«Το έργο», όπως ανέφερε, «θα αφορά την οικονομική και κοινωνική ατζέντα για την περίοδο 2028 – 2034. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε. Οι κυβερνήσεις έχουν την ιδεολογική και πολιτική τους φιλοσοφία, ωστόσο πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε υπόψη οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Είναι γνωστό ότι ο ΟΟΣΑ διαθέτει την απαιτούμενη εξειδίκευση και γι’ αυτό προτείναμε αυτή τη συνεργασία».

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η επόμενη φάση πολιτικής θα επιδιώξει τον συνδυασμό της ενίσχυσης της παραγωγικότητας με πιο ισόρροπη κατανομή των οφελών της ανάπτυξης:
«Έως τώρα δώσαμε έμφαση στη δημοσιονομική σοβαρότητα και τη φιλοεπενδυτική πολιτική. Τώρα θα συνδυάσουμε την αύξηση της παραγωγικότητας με τη διανομή του πλούτου και της ανάπτυξης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, αυτό που μετράει είναι οι πράξεις και γι’ αυτό το λόγο κερδίσαμε δύο εκλογές παρά το γεγονός ότι υποσχεθήκαμε τα λιγότερα».

Αναφερόμενος στην εφαρμογή της Έκθεσης Πισσαρίδη, έκανε λόγο για σημαντικό βαθμό υλοποίησης, υποστηρίζοντας ότι το 83% των προτάσεων έχει ήδη εφαρμοστεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη, απορρίπτοντας την άποψη ότι δεν αξιοποιήθηκε.

Παρουσιάζοντας την πορεία της οικονομίας τα τελευταία χρόνια, στάθηκε –μεταξύ άλλων– στη μείωση της ανεργίας, στη δημοσιονομική βελτίωση και στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ειδική αναφορά έκανε επίσης στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Ως βασικές προκλήσεις για το επόμενο διάστημα ανέδειξε τη σύνδεση έρευνας και παραγωγής, την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, την ενίσχυση δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, την αξιοποίηση της ελληνικής διασποράς, την περιφερειακή ανάπτυξη και την αποτελεσματικότερη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων. Παράλληλα, υπογράμμισε τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και της κλιματικής αλλαγής στον σχεδιασμό πολιτικών.

Σε ερώτηση για τις διεθνείς εξελίξεις και τον πόλεμο στον Κόλπο, ανέφερε:
«Καμία χώρα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη, ούτε προσποιούμαστε ότι έχουμε γίνει οικονομική υπερδύναμη. Αυτό που τονίζουμε είναι ότι υπάρχει πρόοδος ειδικά όσον αφορά τη δημοσιονομική διάσταση. Το γεγονός ότι έχουμε μειώσει σημαντικά το δημόσιο χρέος και ότι δεν έχουμε μόνο πρωτογενή, αλλά και συνολικά πλεονάσματα είναι σίγουρα ένα όπλο για τη χώρα. Συντονίζουμε τις προσπάθειές μας με τους εταίρους μας στις Βρυξέλλες. Όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός, πρέπει να συνεχίσουμε να εξετάζουμε από κοινού την κατάσταση σε αυτή την πολύ απρόβλεπτη κρίση και πιθανώς θα χρειαστεί ένα “plan Β”».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα