Χείρα βοήθειας Κυριάκου στον Ιερώνυμο

«Ο φίλος τον φίλον εν πόνοις και κινδύνοις ου λείπει». Αυτό αναφέρει μία αρχαία ελληνική παροιμία, που στην καθομιλουμένη μεταφράζεται «ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται». Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην είναι φίλος με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όμως δείχνει διάθεση για να δώσει χείρα βοηθείας στον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας, σε μία εποχή, όπου έχει να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα.

Η αλήθεια είναι ότι τόσο οι ακραίοι, όσο και οι λεγόμενοι «εκσυγχρονιστές» της εκκλησίας πιέζουν (και οι δύο παρατάξεις)για παραίτηση του κ. Ιερώνυμου, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου. Μάλιστα έχει γραφτεί πολλάκις τις ημέρες που νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό ότι ήδη αρκετοί ιεράρχες ποσώς ασχολούνταν με την εξέλιξη της υγείας του κ. Ιερώνυμου και είχαν επιδοθεί σε ένα ιδιότυπο προεκλογικό αγώνα. Προφανώς ζήλεψαν από την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ (Φεβρουάριος 2013) και την εκλογή του Φραγκίσκου (Μάρτιος 2013)

Ο Αρχιεπίσκοπος εξήλθε του νοσοκομείου υγιής και αύριο θα κληθεί να αντιμετωπίσει όλους όσοι τον αμφισβητούν στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ). Οι ακραίοι έχουν φτάσει στο σημείο να μιλούν για ιερό πόλεμο, ενώ οι μετριοπαθείς και εκσυγχρονιστές, που τηρούν με ευλάβεια τις εντολές των επιστημόνων κατά την διάρκεια της πανδημίας έχουν συμβουλεύσει τον κ. Ιερώνυμο, όπως ζητήσει από τον πρωθυπουργό μια έξτρα λειτουργία την Πρωτοχρονιά, κυλιόμενες λειτουργίες τις μέρες που θα είναι ανοιχτές οι Εκκλησίες και ανοιχτές πόρτες τους ιερούς ναούς από τις 21/12 έως και τα Φώτα για ατομική προσευχή.

Ζητά συνεργασία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε καμία των περιπτώσεων δεν επιθυμεί ρήξη με την εκκλησία, αλλά ούτε θέλει να περάσει το μήνυμα ότι κάνει όλα τα χατίρια στην εκκλησία με στόχο να μην χάσει τις ψήφους της δεξιάς του Κυρίου. Περισσότερο, όμως ο πρωθυπουργός θέλει να στηρίξει τον κ. Ιερώνυμο, με τον οποίο διατηρούν άριστες διαπροσωπικές σχέσεις, ενώ εκτιμά ότι με την μετριοπάθεια του ο Αρχιεπίσκοπος έχει λειτουργήσει ως ακραίων απόψεων στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου.

Ίσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία να έχει στα χέρια του κάτι περισσότερο ο κ. Ιερώνυμος, οπότε να ξεπεράσει την σκόπελο της Ιεράς Συνόδου. Δηλαδή να μην επιτραπεί η αθρόα προσέλευση στους ναούς, αλλά να μείνουν ανοιχτές οι εκκλησιές για ατομική προσευχή. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης που σχετίζονται με τη λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο των εορτών. Και οι πληροφορίες από διάφορες μητροπόλεις συγκλίνουν ότι ενδέχεται να δούμε αντάρτες μητροπολίτες.

Ήδη ο μητροπολίτης Κυθήρων-Αντικυθήρων Σεραφείμ δήλωσε: «Θα λειτουργήσουμε τους ναούς, ας έρθουν να μας πιάσουν, το είπαμε αυτό. Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ποίμνιό μας, δεν μπορούμε να πούμε θα έρθουν κάποιοι και κάποιοι θα μείνουν έξω. Μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Θα μπορούσαν να γίνουν προβλέψεις. Είναι οδυνηρό αυτό. Είμεθα εν διωγμό. Στα Μέσα συνωστίζονται και εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Φοβάμαι ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Η ορθόδοξη πίστη απειλείται από τους ανθρώπους που δεν τη σέβονται».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα