Χιλιάδες φοιτητές από Ιταλία σε Ελλάδα…

Το λουκέτο των σχολείων στους γείτονές μας αναγκάζει χιλιάδες Έλληνες φοιτητές να έλθουν στην Ελλάδα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού. «Κλείστε σχολεία και πανεπιστήμια», λέει ο Μόσιαλος

Ο φόβος φυλάει τα έρημα, που λέει η ελληνική παροιμία, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο φόβος αυτός καθαυτός αρχίζει και φουντώνει στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν σε μονοψήφιο αριθμό. Αυτό που φαίνεται να έχει αρχίσει να αυξάνει την ανησυχία είναι η εξέλιξη της υγείας του τελευταίου ασθενούς που εντοπίστηκε στην Πάτρα (πρόκειται για έναν 66χρονο που νοσηλεύεται στη μονάδα αρνητικής πίεσης) που μοιάζει πιο επίφοβη από τα υπόλοιπα κρούσματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το απόγευμα της Τετάρτης ένας από τους πλέον ειδικούς στον τομέα της δημόσιας υγείας, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, επέμεινε στην ανάγκη να κάνει η Ελλάδα άμεσα αυτό που δεν έκανε από την πρώτη στιγμή η Ιταλία, δηλαδή να κλείσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε όλη την επικράτεια, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες συγχρωτισμού υγιών ανθρώπων με πιθανούς ξενιστές του κορωνοϊού. Αν μάλιστα σκεφτεί κάποιος ότι μετά το αντίστοιχο μέτρο που πήραν οι γείτονες Ιταλοί, στην Ελλάδα αναμένονται κάποιες χιλιάδες φοιτητές, γίνεται εντονότερη ανάγκη να παρθούν έστω και καθ’ υπερβολήν προφυλάξεις.

Ακόμα και γι’ αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Μόσιαλος είπε σήμερα ότι χαμένες εκπαιδευτικές ώρες δεν θα αποτελούσαν πρόβλημα μπροστά στο γενικότερο καλό στη δημόσια υγεία, ειδικά δε όταν αυτές οι εκπαιδευτικές ώρες μπορούν να αναπληρωθούν με σχετικά εύκολους τρόπους (διδασκαλία εξ αποστάσεως, επέκταση του σχολικού έτους αν χρειαστεί και με χρήση της δημόσιας τηλεόρασης με προγράμματα διδασκαλίας τις πρωινές ώρες).

Φυσικά, αν τα κρούσματα παρουσιάσουν έξαρση, η λήψη και άλλων μέτρων θα πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Κλειστοί χώροι, γήπεδα, μέσα συγκοινωνίας θα πρέπει να αποφεύγονται και ίσως ληφθούν σκληρές αποφάσεις από τους κυβερνώντες, απαραίτητες όμως για το σύνολο του πληθυσμού. Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας δεν διαθέτει και πολλές κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ώστε οι προσβεβλημένοι σε μεγάλο βαθμό να έχουν τις πρέπουσες ιατρικές φροντίδες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα