Χόρεψε στο καρναβάλι της Καστοριάς η Φώφη Γεννηματά

Στην Καστοριά βρέθηκε  η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, τις μέρες της Πρωτοχρονιάς και όχι μόνο παρακολούθησε, αλλά συμμετείχε στις εκδηλώσεις του αργείτικου καρναβαλιού. Το «παρών» έδωσαν επίσης, μεταξύ άλλων, και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τεληγιορίδου, (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ) αλλά και η βουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Αντωνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτης Κώττας.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την παρέλαση έδωσε ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, σέρνοντας πρώτος τον χορό, συνοδεία χάλκινων και πνευστών της περιοχής. Και φέτος το κυρίαρχο στοιχείο ήταν η σάτιρα και πηγή έμπνευσης η πολιτική επικαιρότητα και έτσι δεκάδες καρναβαλιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους του Άργους Ορεστικού Καστοριάς, σκορπώντας άφθονο γέλιο και χαρά στους ντόπιους αλλά και όλους όσοι επέλεξαν να επισκεφθούν την πόλη για τις γιορτές και την Πρωτοχρονιά.

Από την ανατρεπτική σάτιρα των «μπουλουκιών», που είναι οι μεγάλες παρέες καρναβαλιστών, δεν ξέφυγαν μάλιστα ούτε οι συνήθειες κι ο τρόπος ζωής των κατοίκων. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι ρίζες του εθίμου ανάγονται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου οι Αργείτες (Χρουπιστινοί) εκμεταλλεύονταν τα έθιμα των ημερών για να ανταμώσουν μεταξύ τους, επισκέπτονταν τα σπίτια συγγενών και φίλων μεταμφιεσμένοι και τραγουδούσαν, έπιναν, έτρωγαν, μαζεύοντας φιλοδωρήματα. Η πιο προσφιλής μεταμφίεση των ανδρών, από παράδοση, ήταν να ντύνονται γυναίκες.

Το πρώτο καρναβάλι της χρόνιας ολοκληρώνεται με το έθιμο της «Πατερίτσας», σύμφωνα με το οποίο όλες οι γυναίκες της πόλης, ανεξαρτήτως ηλικίας, μεταμφιέζονται και παρελαύνουν με πνεύμα ελευθερίας στους κεντρικούς δρόμους. Κρατούν στο χέρι τους μια μαγκούρα, «πατερίτσα», για να γλιτώνουν από τα πειράγματα των ανδρών που προσπαθούν να τις αναγνωρίζουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα