«Χωρίς αποφάσεις Δ.Σ. ΕΠΟ, υπέγραψε νέα σύμβαση ο Πιλάβιος»

ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

«Το σύστημα της Κάρτας Υγείας μπορούσε να λειτουργήσει και παράνομα, χωρίς αδειοδότηση!» Το ακούσαμε και αυτό από κατηγορούμενο στη δίκη για το σκάνδαλο της Κάρτας Υγείας που οδεύει προς το τέλος της.

Στο δικαστήριο το είπε απολογόυμενος ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ, Χρήστος Σάββας, ο οποίος, ενώ παραδέχτηκε ότι «ως εγχείρημα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διότι θα μπορούσε να σώζει ζωές», απέδωσε την αποτυχία της Κάρτας Υγείας στις «παράλογες απαιτήσεις του Ιατρικού Συλλόγου», καθώς και στις «προσωπικές κόντρες μεταξύ των υπουργών».

Νωρίτερα απολογήθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, που ήταν εκείνος ο οποίος κατήγγειλε τη σύμβαση της Κάρτας Υγείας. «Κατήγγειλα τη σύμβαση το 2013, όταν διαπίστωσα ότι μέσα στο έτος έπρεπε η Ομοσπονδία να πληρώσει 6.100.000 ευρώ», είπε ο κ. Σαρρής και πρόσθεσε: «Χρειάστηκε χρόνος διότι ζήτησα τη γνώμη των νομικών. Πάντως, οι δικηγόροι της ΕΠΟ δεν απαντούσαν στα ερωτήματά μου και αναγκάστηκα να προσφύγω σε εξωτερικούς. Ως γιατρός πίστευα ότι η Κάρτα Υγείας είναι μια καλή ιδέα».

ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΑΡΡΗ

Ξεκινώντας την απολογία του ο κ. Σαρρής είπε:

«Aνέλαβα πρόεδρος τον Οκτώβριο του 2012 και από τότε ασχολήθηκα με την Κάρτα Υγείας».

Πρόεδρος: «Ποιο ήταν το πρόβλημα; Τι διαπιστώσατε εσείς;»

Kατηγορούμενος: «Tο πρόβλημα ήταν η έλλειψη θεσμικού πλαισίου. Οι εκάστοτε παράγοντες της ΕΠΟ λάμβαναν υποσχέσεις από τους κυβερνώντες ότι θα λυθεί το πρόβλημα. Όλοι υπόσχονταν ότι θα λύσουν το θέμα του νομικού πλαισίου».

Πρόεδρος: «Γιατί καταγγείλατε τη σύμβαση;»

Kατηγορούμενος: «Γιατί είδα ότι το σύστημα υπολειτουργούσε. Διαπίστωσα ότι  υπολειτουργώντας αυτό το σύστημα δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Έτσι, αφού πέρασε ένα τρίμηνο, αποφάσισα να πάω στη λύση της συνεργασίας μας με την εταιρεία. Είδα τις υποχρεώσεις που έτρεχαν και γι’ αυτό κατήγγειλα τη σύμβαση».

Πρόεδρος: «Δεν συνεννοηθήκατε με τους προκατόχους σας;»

Kατηγορούμενος: «Είχα επικοινωνήσει με τον κ. Πιλάβιο, που μου έλεγε  να κάνω ό,τι  μπορώ για να λειτουργήσει η Κάρτα. Με τον κ. Γκαγκάτση επί του θέματος δεν έχω μιλήσει ποτέ. Η προϊστορία της υπόθεσης  στην Κάρτα Υγείας έδειξε πως κάθε φορά που πήγαινε να λειτουργήσει κάποιο εμπόδιο παρουσιαζόταν».

Πρόεδρος: «Φοβηθήκατε;»

Kατηγορούμενος: «Οι υποχρεώσεις της ΕΠΟ το 2013 με τρόμαξαν πραγματικά. Χρωστούσαμε περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ. Θα συμφωνούσα με τη συνέχιση της σύμβασης, εάν όμως η εταιρεία δεχόταν την απαλλαγή από τις πληρωμές, για δυο χρόνια, που προτείναμε εμείς».

Πρόεδρος: «Μέχρι να γίνετε πρόεδρος δεν είχατε ενημερωθεί για τους όρους της σύμβασης;»

Kατηγορούμενος: «Όταν ήμουν απλό μέλος,  πριν γίνω πρόεδρος, σε κάποια συμβούλια εκτός ημερήσιας διάταξης  υπήρχε ενημέρωση για το θέμα της Κάρτας Υγείας. Η νομική υπηρεσία της ΕΠΟ δεν με διευκόλυνε σε κάποιες ερωτήσεις και έτσι αναγκάστηκα να απευθυνθώ σε εξωτερικούς δικηγόρους, για να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει με τη σύμβαση. Οι υποχρεώσεις της ΕΠΟ το 2013 με τρόμαξαν πραγματικά. Χρωστούσαμε περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ. Εξεπλάγην στις 31.1.2013, όταν ήρθε μια επιταγή 6.100.000 ευρώ, υποχρέωσή μας προς την εταιρεία, για την οποία ζήτησα να πάει η πληρωμή στις 31.1.2014. Ήδη είχαν πληρωθεί 10.600.000 χωρίς να λειτουργεί το σύστημα».

ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΑΒΒΑ

Στη συνέχεια απολογήθηκε ο  πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ, Χρήστος Σάββας, συνταξιούχος κατασκευαστής, ο οποίος είπε:

«Aπό το  2001 ήμουν πρόεδρος στην ΕΠΣ Κοζάνης και το 2008 έγινα σύμβουλος στην Ομοσπονδία. Πιστεύω κι εγώ, όπως και πολλοί άλλοι, ότι η Κάρτα Υγείας ήταν  μονόδρομος. Μπορούσε να λειτουργήσει και παράνομα το σύστημα και χωρίς αδειοδότηση. Αυτή είναι η άποψή μου».

Πρόεδρος: «Γιατί δεν λειτούργησε;»

Kατηγορούμενος: «Για το ότι δεν λειτούργησε, αιτία είναι οι παράλογες απαιτήσεις του Ιατρικού Συλλόγου».

Πρόεδρος: «Τι εννοείτε;»

Kατηγορούμενος: «Eκεί στην Κοζάνη είμαστε μια βεβαρημένη περιοχή με πολλά Ιατρικά Κέντρα, τα οποία λόγω συμφερόντων δεν ήθελαν να λειτουργήσει η Κάρτα Υγείας».

Πρόεδρος: «Μπορούσε να λειτουργήσει, χωρίς θεσμικό πλαίσιο;»

Kατηγορούμενος: «Πιστεύω για το ότι δεν βρέθηκε λύση στο θέμα αυτό, αιτία ήταν και οι προσωπικές κόντρες μεταξύ υπουργών».

Πρόεδρος: «Δηλαδή, εσείς δεν είχατε ευθύνη;»

Kατηγορούμενος: «Εγώ ως πρόεδρος στο Επιμελητήριο της Κοζάνης, με όγκο υποχρεώσεων, ξεκινούσα στις 4 τα ξημερώματα από την Κοζάνη και ερχόμουν στις 8 στην Αθήνα, όπου και συμμετείχα σε τρεις επιτροπές.  Μέχρι το 2015 δεν γνώριζα ότι ο Πιλάβιος από μόνος του υπέγραψε νέα σύμβαση. Μόνον ο ίδιος ξέρει, γιατί δεν την έφερε στο Δ.Σ. της ΕΠΟ. Εγώ μετά το 2012 δεν ήμουνα στην ΕΠΟ και δεν ήμουν εκεί γιατί δεν ήμουνα αρεστός».

Πρόεδρος: «Η σύμβαση τελικά καταγγέλθηκε».

Kατηγορούμενος: «Με αυτά που έχω μάθει, κακώς καταγγέλθηκε η σύμβαση. Εμείς εξουσιοδοτήσαμε τον κ. Πιλάβιο να μας φέρει μια πρόταση, και αντ’ αυτού αυτός υπέγραψε μόνος του μια σύμβαση. Ρωτήστε τον ίδιο γιατί το έκανε».

Ιδιαίτερα ενοχλήθηκε ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, Στέλιος Κακαβιάς, από την απουσία του κατηγορούμενου για την Κάρτα Υγείας πρώην αντιπροέδρου της ΕΠΟ, Άρη Σταθόπουλου, ο οποίος πλέον είναι δήμαρχος Οιχαλίας Μεσσηνίας.

«Τι θα γίνει; Θα κυνηγάμε τους κατηγορούμενους για να απολογηθούν; Είχαμε συμφωνήσει να είναι εδώ. Βρείτε τον, τώρα», είπε απευθυνόμενος προς τους δικηγόρους ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Όταν τον ενημέρωσαν ότι ο κ. Σταθόπουλος βρίσκεται στην Καλαμάτα, ο κ. Κακαβιάς εξανέστη:

«Είναι δυνατόν; Έχει δικαστήριο στην Αθήνα, πρόκειται να απολογηθεί και είναι στην Καλαμάτα;»

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου έδειξε κατανόηση στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Ηπείρου, Βασίλης Μάντζιος, ο οποίος επίσης απουσίαζε.

Οι δύο κατηγορούμενοι είναι και οι τελευταίοι παράγοντες της ΕΠΟ που θα απολογηθούν στην επόμενη συνεδρίαση, στις 27 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα