«Χωρίς δημοσιονομικό κενό το 2019»

O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο capital. gr και μίλησε για την οικονομικ΄ή πολιτική της κυβέρνησης. 

«Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος μετά την κυβερνητική αλλαγή, η αύξηση των δημοσίων εσόδων και η πειθαρχημένη εκτέλεση του Προϋπολογισμού συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό για το 2019», δήλωσε ο “τσάρος” της οικονομίας, τονίζοντας ότι στο ίδιο συμπέρασμα συγκλίνουν πλέον και οι θεσμοί, εγχώριοι και διεθνείς.

Αναφερόμενος στον χώρο για φορολογικές ελαφρύνσεις, σε συνέντευξη στο capital.gr, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε: «Το 2019, μετά από την ευνοϊκή ρύθμιση που εφαρμόσαμε, με τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παρεμβάσεις.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προσεχώς, θα υπάρξει μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και μείωση στον φόρο μερισμάτων από το 10% στο 5%. Επιπλέον ρυθμίσεις για το 2020 μόνο ο Πρωθυπουργός μπορεί να ανακοινώσει».

Ως προς τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης να μειώσει τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών χρεογράφων μειώθηκαν σημαντικά τόσο εξαιτίας του διεθνούς περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, όσο κυρίως της συγκριτικά μεγαλύτερης πτώσης του περιθωρίου πιστωτικού κινδύνου της χώρας, «κάτι που οφείλεται στη βελτίωση των μακροοικονομικών της δεικτών και στη θετική αποδοχή της επενδυτικής κοινότητας αναφορικά με την πρόσφατη πολιτική αλλαγή και τις νέες κυβερνητικές προτεραιότητες στην άσκηση οικονομικής πολιτικής».

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δημιουργεί την ανάγκη να επικαιροποιηθεί η μεθοδολογία προσδιορισμού της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, «με αποτέλεσμα τη βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητας, από την οποία προκύπτει και η δυνατότητα περιορισμού του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων με δομημένο, μόνιμο και όχι συγκυριακό τρόπο».

Αναφερόμενος στην πορεία του ΑΕΠ, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι εφόσον το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον δεν θα καταστεί περισσότερο δυσμενές, η επίδοση της ελληνικής οικονομίας, ως προς τον ρυθμό μεγέθυνσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι υψηλότερη από αυτή του πρώτου εξαμήνου και η επίδοση του 2020 υψηλότερη από αυτή του 2019. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν χειρότερο από το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ο κ. Σταϊκούρας στάθηκε και στις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης προς τον ΟΔΔΗΧ, μιλώντας για «αξιοποίηση των τρεχουσών ευνοϊκών αλλά και των εκάστοτε μελλοντικών συνθηκών της αγοράς, με στόχο τη βελτίωση των θετικών χαρακτηριστικών του χαρτοφυλακίου χρέους». Ως ένα τέτοιο δείγμα περιέγραψε την προσπάθεια πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα