Χωρίς πλειοψηφία οι Πρέσπες, δεν θα είναι σταθερή η κυβέρνηση

Η πολιτική σταθερότητα συνδέεται με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Νίκος Φίλης προσθέτοντας ότι «πολιτικά πρέπει να υπάρξει μεγάλη πλειοψηφία» για την υπερψήφισή της. «Γι’ αυτό ζητάω από τα κόμματα να αφεθούν να ψηφίσουν ελεύθερα οι βουλευτές» συμπλήρωσε.
Κατά την εκτίμηση του πρώην υπουργού «νομίζω πως ναι υπάρχουν 151 για τις Πρέσπες, μπορεί να υπάρξουν και παραπάνω με βάση όσα έχουν πει βουλευτές στη Βουλή».

Ο πρώην υπουργός έκανε ειδική αναφορά στον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Σπύρο Λυκούδη, τονίζοντας ότι «όταν έφτιαξαν το Ποτάμι ήταν προγραμματική θέση να υπάρξει λύση στο Σκοπιανό με τους όρους που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα για το λόγο αυτό έφυγε το Ποτάμι από το ΚΙΝΑΛ όταν η Γεννηματά είπε να καταψηφίσουν τη συμφωνία». Και πρόσθεσε: “Δεν πρέπει να εμπλακεί η στάση Θεοδωράκη με άλλου τύπου πολιτικές επιλογές”.
Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει δημοψήφισμα για την συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Φίλης αρχικά είπε ότι «υπερασπιζόμαστε το δημοψήφισμα για τα ζητήματα που μπορεί να έχει αποφασιστική σημασία η γνώμη του λαού. Ο ελληνικός λαός πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία με τη συνταγματική διαδικασία».
Όσον αφορά το συλλαλητήριο της Κυριακής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «είναι προεξοφλημένη η επίδραση των συλλαλητηρίων. Είναι ένα συλλαλητήριο που θα εκφράσει στο μέγιστο δυνατό την αντίδραση όσων διαφωνούν,
μεγάλο θα είναι όχι μικρό». Ωστόσο υποστήριξε ότι «επιχειρείται να δημιουργηθεί κλίμα εμφυλίου πολέμου όπως με όλες αυτές οι αφίσες στη βόρεια Ελλάδα» κάνοντας επίθεση στη Ν.Δ. για την οποία είπε ότι «είναι ένα λαϊκό φιλελεύθερο κόμμα και έχει ακροδεξιούς και δυστυχώς το πάνω χέρι έχουν οι ακροδεξιοί και ανάμεσα στους ακροδεξιούς σχηματίζεται ένας μηχανισμός με παρακρατικές διαδικασίες με πρωταγωνιστή τον γραμματέα του κόμματος».
Κατά τον κ. Φίλη «ο κ. Καμμενος δεν ήταν ακροδεξιός αλλά επικεφαλής δεξιού κόμματος. Η συνεργασία μαζί του δεν ήταν στρατηγική αλλά αναγκαστική και του διακυβεύματος της απελευθέρωσης από τους μνημονικακούς καταναγκασμούς».
Μιλώντας γενικότερα για τις πολιτικές εξελίξεις ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι «δημιουργείται η δυνατότητα μια νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Δεν εννοώ 2-3 βουλευτές, αυτό είναι το έλασσον, μέσα στην κοινωνία δημιουργείται μια τάση ή να έχουμε κυβερνήσεις συντηρητικές ή προοδευτικές. Η κυρία Γεννηματά και το κόμμα της πρέπει να καταλάβει ότι το μέλλον του χώρου και της χώρας είναι σε μια μεγάλη κεντροαριστερή συσπείρωση και όχι σε μια παλινδρόμηση της δεξιάς».

 

 

Διαβάστε επίσης