Χωρίς… στρας αλλά με ουσία η παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για τους Ρομά

Οι 5 άξονες της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχέδιου Δράσης

Με διεξαγωγή Υπουργικού Συμβουλίου έκλεισε η τελευταία ημέρα του Νοέμβρη και, εκτός των όσων ειπώθηκαν από το στόμα του πρωθυπουργού για την επιβολή του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στα άτομα ηλικίας +60 ετών, συζητήθηκαν και θέματα που μπορεί να μην κάνουν μεγάλο γκελ στην κοινή γνώμη, αποτελούν ωστόσο ουσιαστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Τέτοια παρέμβαση ήταν για παράδειγμα η εισήγηση που έκαναν στο «γαλάζιο» Υπουργικό ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, και η υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφορικά με την Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά της περιόδου 2021-2030.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γενικότερα θέματα κοινωνικής ένταξης των Ρομά ήρθαν στην επιφάνεια με τραγικό τρόπο, έπειτα από τη μοιραία κατάληξη που είχε πριν από έναν μήνα στο Πέραμα μία αστυνομική καταδίωξη και οι στόχοι που έχει πλέον θέσει προς επίτευξη το υπουργείο Εργασίας κωδικοποιούνται ως εξής:

-Στην ολιστική προσέγγιση της ενεργητικής ένταξης των Ρομά, με στόχο την προώθηση της ισότιμης μεταχείρισης, της κοινωνικοοικονομικής ένταξης και της ενεργού συμμετοχής των Ρομά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.

-Στην άρση των όρων του κοινωνικού αποκλεισμού και η δημιουργία των προϋποθέσεων για υπέρβαση των εμποδίων προς τη σταδιακή πορεία της πλήρους κοινωνικής ένταξης.

-Στην έμφαση σε στοχευμένες (targeted) –τομεακές και οριζόντιες– αλλά και γενικές (mainstream) παρεμβάσεις, στους τομείς της εκπαίδευσης, της στέγασης, της υγειονομικής περίθαλψης, της απασχόλησης, της ισότητας και της συμμετοχής με βάση την αρχή της εξειδικευμένης, αλλά όχι αποκλειστικής, στόχευσης αυτής της ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας.

-Στη διαμόρφωση ενός πλαισίου για τη συστηματική αποτίμηση και αξιολόγηση των παρεμβάσεων βάσει πλαισίου δεικτών διαδικασίας και αποτελεσμάτων της υλοποίησης δράσεων που αφορούν στους Ρομά.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η στοχοθεσία του υπουργείου αναφορικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επείγουσας υγειονομικής και κοινωνικοοικονομικής κρίσης της COVID-19, η οποία ομολογουμένως έχει επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες και τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά.

Δεν το λες και εύκολο το εγχείρημα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα