Χρ. Ράμμος (ΑΔΑΕ) σε υπουργό Τσιάρα: «Θέλω οδηγίες για τις υποκλοπές»

Έμμεση παραδοχή του προέδρου της ΑΔΑΕ για την ορθότητα και εγκυρότητα της γνωμοδότησης Ντογιάκου

Την επανεμφάνιση στο προσκήνιο της επικαιρότητας του Χρήστου Ράμμου είχαμε σήμερα Τρίτη (17/1) με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να ζητά εγγράφως από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα «οδηγίες χρήσης» για το πώς θα κινηθεί στην περίπτωση τω υποκλοπών υπό το πρίσμα του νέου τοπίου που προκάλεσε η γνωμοδότηση Ντογιάκου.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφό του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης (σ.σ. κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη), ο κ. Ράμμος αφού επικαλείται τις διατάξεις του νόμου 5002/2022 για τις αρμοδιότητες διαχείρισης των αιτημάτων πολιτών για παρακολουθήσεις, ζητά να ενημερωθεί για την ακριβή διαδικασία βάσει της οποίας πρέπει να χειριστεί τα αιτήματα που τυχόν υποβληθούν.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζητά ενημέρωση για τη διαδικασία (ποιο όργανο, με ποια πρωτόκολλα και λοιπά στην ΕΥΠ ή όπου αλλού καθοριστεί) θα ακολουθείται στο εξής για αιτήματα των πολιτών, που επιθυμούν να πληροφορηθούν, αν παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Το έγγραφο του κ. Ράμμου, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

«Δεδομένου ότι από την διατύπωση του νόμου δεν προβλέπονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες εφαρμογής στην πράξη της διαδικασίας διαβίβασης εκ μέρους της Α.Δ.Α.Ε. του αιτήματος του θιγόμενου, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν θα υπάρχει κάποια ειδική γραμματεία στις ως άνω υπηρεσίες (Ε.Υ.Π. και Δ.Α.Ε.Ε.Β.) η οποία θα είναι αρμόδια να λαμβάνει το σχετικό αίτημα που θα διαβιβάζεται σε αυτήν από την Α.Δ.Α.Ε. Επίσης, θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε εν γένει όλες τις διαδικαστικές λεπτομέρειες που θα είναι απαραίτητες για την έναρξη εφαρμογής και την υλοποίηση της ως άνω διαδικασίας».

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές την αντίδραση Ράμμου δεν μοιάζει να υπάρχει άλλη προφανής εξήγηση πλην αυτής που λέει ότι ο πρόεδρος ανέκρουσε πρύμναν όταν διαπίστωσε την ορθότητα της γνωμοδότησης Ντογίακου και κυρίως όταν συναισθάνθηκε το βάρος των ποινών που προβλέπει ο νόμος για όποιον δεν συμμορφωθεί με τους περιορισμούς που θέτει ο νομοθέτης .

Πέρα της έμμεσης παραδοχής Ράμμου ότι η γνωμοδότηση Ντογιάκου χαίρει άκρας νομικής υγείας και εγκυρότητας, αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσίαρας είναι αρμόδιος να παράσχει τις αιτούμενες από τον πρόεδρο τη ΑΔΑΕ οδηγίες αναφορικά με το πώς πρέπει να εφαρμοστεί ο επίμαχος νόμος 5002/2022.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα