Χρέος και συνταγματική αναθεώρηση στην ατζέντα του Μ. Μαξίμου

Δύο είναι τα καυτά ζητήματα για το Μέγαρο Μαξίμου που θα κυριαρχήσουν στην πολιτική ατζέντα το επόμενο διάστημα. Από την μία η ρύθμιση του χρέους και από την άλλη η συνταγματική αναθεώρηση.

Στο δεύτερο αναφέρθηκε με συνέντευξη του ο Π. Ρήγας. «Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης έχει ανοίξει εδώ και ένα χρόνο, γιατί οι θεσμικές αλλαγές αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης» ανέφερε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζει το θέμα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, αλλά του κόμματός του», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, είπε ότι όσοι δεν θέλουν την αναθεώρηση, επιδιώκουν να προστατεύσουν πρόσωπα που εμπλέκονται ποινικά. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις Σκανδαλίδη περί στήριξης της προσπάθειας της κυβέρνησης.

Εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα του χρέος με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να σημειώνει πως «ως τον Αύγουστο του 2018 θα έχουμε μια συμφωνία για το χρέος η οποία θα προβλέπει επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή θα τα απλώνει περισσότερο στο χρόνο, πάγωμα των επιτοκίων και μια σειρά από άλλα μέτρα που θα κάνουν την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους πιο εύκολη».

Απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Handelsblatt”, σύμφωνα με το οποίο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η Γαλλία έχουν καταθέσει σχέδια «για περαιτέρω ανακούφιση των χρεών, που θα συνδεθεί με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως αυτό αποφασίστηκε στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017 όπου είχε κατατεθεί η γαλλική πρόταση για να μπορέσουν να γεφυρωθούν οι διαφορές στις προβλέψεις μεταξύ του ΔΝΤ και των υπόλοιπων θεσμών.

 

Διαβάστε επίσης