Χρηματοδότηση-επανάσταση στο ποδόσφαιρο: Χωρίς ελέγχους όμως θα πάει στράφι…

Τα 250.000 ευρώ Μετοχικό Κεφάλαιο και η εγγυητική των 100.000 ευρώ θα πάνε στον αέρα, αν δεν ισχύσουν όροι και προϋποθέσεις πριν καταβληθούν στις ομάδες τα χρήματα απ’ το Στοίχημα. Οι αετονύχηδες, «χρυσοδάχτυλοι» του ποδοσφαίρου καραδοκούν…

Μετά από δεκαετίες, όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, ένα πάγιο αίτημα των ΠΑΕ έγινε δεκτό. Ποσοστό από τα τυχερά παιχνίδια θα πάει στον αθλητισμό. Αυτό προκάλεσε θύελλα ενθουσιασμού μεταξύ των ανθρώπων όχι μόνο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και του ερασιτεχνικού, αλλά σε όλη την αθλητική οικογένεια που γίνεται αποδέκτης του οικονομικού ευεργετήματος σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας.

Μπορεί η φορολογία για τις στοιχηματικές εταιρείες να μην αλλάζει, καθώς θα φορολογηθούν μόνο τα κέρδη των παικτών, αλλά υπάρχει μια σειρά ζητημάτων.

Πόσο νόμιμο είναι αυτό που επέβαλε η κυβέρνηση με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των κερδών που θα έχουν οι παίκτες; Η Ένωση Εταιρειών Διαδικτυακού Στοιχηματισμού έχει ήδη προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναζητώντας την ακύρωση της σχετικής νομοθεσίας.

Τα επιχειρήματα της προσφυγής είναι:

  1. Οδηγούμαστε σε μείωση του τζίρου στο στοιχηματικών εταιρειών με βάση τις εκτιμήσεις των ανθρώπων που διοικούν τις εταιρείες, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στα έσοδα του κράτους.
  2. Με την αύξηση της φορολογίας των κερδών, θα στραφούν πολλοί παίκτες στον παράνομο τζόγο.
  3. Η χρηματοδότηση ΠΑΕ από τον κρατικό κορβανά αποτελεί κρατική ενίσχυση επιχειρήσεων, κάτι που απαγορεύεται δια… ροπάλου στα κράτη της Ε.Ε.

Τι περιλαμβάνει η διάταξη

Με τη σχετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται η εφαρμογή φορολόγησης με κλιμακωτό συντελεστή (ποσοστό), αναλόγως του ποσού των κερδών του εκάστοτε δελτίου (και όχι ανά στήλη). Παράλληλα, ορίστηκε πως μέρος των ποσών θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση αθλητικών συλλόγων.

Οι αλλαγές επήλθαν σε τρεις περιπτώσεις που αφορούν:

*τα κέρδη από τα παιχνίδια που εκμεταλλεύεται η ΟΠΑΠ Α.Ε.,

*τα κέρδη από τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται μέσω αδειοδοτημένων παρόχων,

*κέρδη από αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα (που επίσης διεξάγουν αδειοδοτημένοι πάροχοι).

 

Η σχετική διάταξη αναφέρει τα εξής:

«Τα κέρδη που ορίζονται στις περ. β΄, γ΄ και δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 58, στα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με στήλες, υποβάλλονται σε φόρο ανά δελτίο παιχνιδιού».

 

Μία Super League2 και κατάργηση της Football League

Παράλληλα με την οικονομική στήριξη του αθλητισμού, η πολιτική ηγεσία πολύ ορθά προχωρά στον καθορισμό σημαντικών όρων, προκειμένου μια ομάδα να πάρει μέρος στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η συγχώνευση της Super League2 με τη Football League σε μια κατηγορία ήταν επιβεβλημένο να γίνει, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις.

Τώρα, αν στη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας η Super League2 αποφάσισε(!!!) να μην κάνει συγχώνευση, με ψήφους 12-3, και τον πρόεδρο Λεουτσάκο, άβουλο και άπραγο, την κυβέρνηση ελάχιστα να ενδιαφέρει η γνώμη των κ.κ. Κομπότη, Ροκάκη και κάποιων άλλων ποδοσφαιρικών παραγόντων, αφού με μια τροπολογία θα έχει λύσει το πρόβλημα.

 

Προϋποθέσεις για συμμετοχή στη Super League2

Συγκεκριμένα, για να πάρει μια ΠΑΕ μέρος στη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία, θα πρέπει να έχει, όπως καθόρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης:

1] Μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 250.000€.

2] Εγγυητική Επιστολή 100.000€, κατ’ ελάχιστο όριο.

3] Τουλάχιστον οι μισοί ποδοσφαιριστές που θα δηλώνονται στο φύλλο αγώνα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε ελληνική εθνική ομάδα οποιασδήποτε ηλικιακής κατηγορίας.

 

Πώς θα διανεμηθούν τα έσοδα

Η χρηματοδότηση όλων των αθλητικών ομάδων με ποσοστό από τον νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών των παικτών στα τυχερά παίγνια.

Ποσοστό 15% θα εισπράττει η νέα Super League2 και έως του ποσού των 7.500.000 ευρώ, εκ του 50% για τον επαγγελματικό αθλητισμό από το συνολικό ποσό που θα λαμβάνει η ΓΓΑ.

Προκαταβολή 3 εκατ. ευρώ έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών δόθηκε ήδη στη SL2 λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας.

Η κυβέρνηση επιτάσσει την υποχρέωση, από τα ποσά που θα λαμβάνουν οι ομάδες, το 50% να χρησιμοποιείται για τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν, αλλά και για την ανάπτυξη των φυτωρίων τους.

 

Οι παγίδες…

Η βιωσιμότητα του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού μπορεί να είναι πρωταρχικό μέλημα που έμπρακτα αποδεικνύει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά υπάρχουν και… παγίδες στις οποίες κινδυνεύει να πέσει μέσα.

Τα χρήματα που θα λαμβάνουν κάθε χρόνο οι ομάδες είναι από 50-70 εκατ. ευρώ και θα μοιράζονται πενήντα-πενήντα στον επαγγελματικό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Τα επαγγελματικά σωματεία έχουν ήδη προεισπράξει, τα ερασιτεχνικά θα το κάνουν μέσα στο καλοκαίρι.

Τα ερωτήματα που τίθενται όμως είναι τα εξής:

1] Πώς θα κατοχυρωθεί ότι τα χρήματα που καταβάλλονται για Μετοχικό Κεφάλαιο κι εγγυητική –συνολικού ύψους 350.000 ευρώ για τη Super League 2– δεν θα είναι εικονικά και, αφού μπουν, δεν θ’ αποσυρθούν στη συνέχεια όταν έλθουν τα έσοδα από τη φορολόγηση στα τυχερά παιχνίδια, ώστε να δοθούν στους προσωρινούς δανειστές (ίσως και τοκογλύφους);

2] Ποιος θα κάνει τον έλεγχο, αν τα νέα έσοδα θα εξασφαλίσουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τους, την ανάπτυξη των φυτωρίων και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων; Και… πώς θα γίνει αυτός ο εκσυγχρονισμός; Θα υπάρξουν μόνιτορ, για παράδειγμα, στα δημοσιογραφικά θεωρεία για να μπορούν οι δημοσιογράφοι ν’ αποφανθούν αν υπάρχει οφσάιντ σε μια φάση ή θ’ ακούμε τους ρεπόρτερ να λένε πως δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη τεχνικά μέσα μπροστά τους, ώστε να ενημερώσουν σωστά στους ακροατές και τηλεθεατές;

3] Θα βρουν τρύπες οι αετονύχηδες, ώστε να μπορούν να πάρουν πίσω το Μετοχικό Κεφάλαιο που θα έχουν δώσει ως άτοκο δάνειο στην ΠΑΕ, περιμένοντας τα χρήματα από το στοίχημα;

4] Χρέη –εικονικά και μη– προηγούμενων ετών θα μπορούν να εξοφλούνται με τα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια;

Επί του πρακτέου, δηλαδή, θα μπορούν να κάνουν οι παραγοντίσκοι κηδεία με ξένα κόλλυβα;

Οι προθέσεις του Λευτέρη Αυγενάκη και της κυβέρνησης να ενισχύσουν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν ωστόσο δεν μπουν ασφαλιστικές δικλείδες και δεν γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι, το μόνο που θα καταφέρουν είναι ν’ ανάψουν λαμπάδα στην εικόνα τους οι «χρυσοδάχτυλοι» που νέμονται χρόνια τώρα τον χώρο του αθλητισμού. Το εγχείρημα είναι μεγάλο, σημαντικό και καθόλου εύκολο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα