Χρηματοδοτούνται γενναία για να προκαλούν γενναιότερα οι Τούρκοι 

Ερώτηση-καμπανάκι του Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για τα ευρωκονδύλια βοήθειας στους Τουρκοκύπριους

Μπαρουτοκαπνισμένος στα θέματα των ελληνοτουρκικών αλλά και σε αυτά που άπτονται των σχέσεων της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες είναι ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, γνωρίζοντας όσο λίγοι ότι από το ευρωτουρκικό «δούνε και λαβείν» οι γείτονες αρκούνται μόνο στην… είσπραξη.

Εξ ου και η ερώτηση που απηύθυνε προ ημερών στην Κομισιόν ο Ηρακλειώτης πολιτικός, στην οποία ζητά να μάθει αν η Επιτροπή «τσεκάρει» το αν η τουρκοκυπριακή πλευρά τηρεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτικής βοήθειας που τρέχουν εδώ και 15 χρόνια.

Στην ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης θυμίζει ότι από το 2006 έως και φέτος η Κομισιόν έχει εγκρίνει και διαθέσει ποσό ύψους €623.000.000 στο πλαίσιο προγραμμάτων βοήθειας της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο νησί. Ουσιαστικός στόχος των δράσεων αυτών δεν είναι άλλος από τη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου μέσω έργων (βλ. χρηματοδοτήσεις Επιτροπής για τους Αγνοούμενους και Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά) που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ολοκλήρωση της Κύπρου και τη βελτίωση των επαφών των δύο κοινοτήτων μεταξύ τους και με την Ε.Ε.

Η ουσία λοιπόν είναι ότι το… ευρωπαραδάκι ρέει και η Τουρκία εμμένει στην προκλητική θέση τής επισημοποίησης της διχοτόμησης, προκρίνοντας τη «λύση των δύο κρατών». Κι ενώ αυτή η στάση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ενωσιακό δίκαιο και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κομισιόν κάνει ότι δεν βλέπει και ότι δεν ακούει, ακόμη κι όταν παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει η παραλία των Βαρωσίων στην περίκλειστη Αμμόχωστο. Αυτά είναι ντιλ, γατάκια…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα