Χριστοδουλίδης: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας επηρεάζει ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου χαρακτήρισε παράλληλα ορόσημο το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Άγκυρας

Το επικείμενο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ της ερχόμενης εβδομάδας, για το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας χαρακτήρισε ως ορόσημο ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ παράλληλα μίλησε για το κοινό μέτωπο Ελλάδας και Κύπρου κατά της τουρκικής προκλητικότητας.

Μιλώντας στο Open, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου τόνισε ότι το επόμενο διάστημα υπάρχουν σημαντικά ορόσημα ως προς τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράμμισε ότι, λαμβάνοντας υπόψη την κοινή απόφαση των κρατών-μελών, η συμπεριφορά της Τουρκίας επηρεάζει ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Κύπρο έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα κινηθούν Αθήνα και Λευκωσία, με απώτερο στόχο να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση.

«Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό πρέπει να γίνουν ενέργειες από την Τουρκία, η οποία είναι η χώρα που με τις ενέργειές της πυροδοτεί την κλιμάκωση. Υπάρχει συνειδητή προσπάθεια από την Άγκυρα να παρουσιάσει τα θέματα ως διμερή. Αλλά το τι γίνεται μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας αφορά όλη την ΕΕ και δεν είναι άσχετο από το πώς κινείται η Τουρκία σε ολόκληρη την περιοχή», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν συζητήθηκε το ζήτημα του καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο στέλνει ένα μήνυμα ότι ο καθορισμός των θαλάσσιων συνόρων μπορεί να προκύψει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, μέσα από διαπραγματεύσεις. «Συζητήσαμε με τον κ. Δένδια όλα τα θέματα που προκύπτουν από τις εξελίξεις και θα προβούμε σε ανακοινώσεις όταν θα υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο και όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα