Χτύπημα στον ΣΥΡΙΖΑ από το κανάλι του Ιβάν με δημοσκόπηση που ταράζει τα νερά

Χτύπημα του Ιβάν Σαββίδη στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε μια κρίσιμη περίοδο για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που δέχεται αναταράξεις, έρχεται και παρουσιάζει από το κανάλι του δημοσκόπηση που δείχνει πως ανοίγει η ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία. Σα να μην έφθανε αυτό στο καυτό θέμα της οικονομίας όπου θα μπορούσε να χτυπηθεί η κυβέρνηση, η δημοσκόπηση στο OPEN αναδεικνύει πως η κατάσταση σύμφωνα με τη γνώμη των πολιτών θα ήταν χειρότερη αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της εταιρείας Alco, παρουσιάζουν προβάδισμα 8,5 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνών κόμμα να καταγράφει άνοδο για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, βάσει συμπερασμάτων της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, η ΝΔ συγκεντρώνει 31,1% με αύξηση 0,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,6%, έχοντας οριακή αύξηση 0,1%, ενώ τρίτη δύναμη είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,7%, υποχωρώντας κατά 0,3%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3% εμφανίζοντας σημαντική υποχώρηση 0,7%, η Ελληνική Λύση με 4,6%, χάνοντας 0,3% και το ΜέΡΑ25 με 3,5%(αύξηση 0,5%).

Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων που αγγίζει το 12,5%, ενώ αύξηση εμφανίζουν και τα μικρότερα κόμματα.

Οι πολίτες, κατά 33% εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα ήταν χειρότερη αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, 34% λέει ότι θα ήταν ίδια και 21% εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερη.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει θετικό ποσοστό 37% με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι στο 29% και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 27%. Ακολουθούν Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος με 19%, 17% και 10% αντίστοιχα.

Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως Πρωθυπουργό» το 36% λέει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 25% τον Αλέξη Τσίπρα ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 32% απαντά «κανέναν».

Τέλος, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό  31,1% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ με το κυβερνών κόμμα να σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,5% από την προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco και την αξιωματική αντιπολίτευση άνοδο 0,1%. Τρίτο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,7%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,3% και πέμπτη Ελληνική Λύση με 4,6%. Στη βουλή φαίνεται να μπαίνει και το ΜέΡΑ25 καθώς καταγράφει ποσοστό 3,5%.

Στην ερώτηση «εκτιμάτε ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν και η ομιλία στο Κογκρέσο βοηθούν πολύ, αρκετά, λίγο, ή καθόλου την ασφάλεια της χώρας, οι πολίτες απαντούν 30% «αρκετά», 16% «πολύ» και 14% «λίγο» ενώ το 29% εκτιμά ότι δεν βοήθησε καθόλου.

Παράλληλα, για το αν θα συνεχιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας, το 69% πιστεύει ότι θα συνεχιστούν, το 18% διαφωνεί, ενώ 13% απάντησε «δεν ξέρω».

Αναφορικά με τα ζητήματα της ακρίβειας, το 42% των ερωτηθέντων σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες η οικογένειά τους έχει περιορίσει αρκετά την κατανάλωση βασικών αγαθών ενώ το 17% απαντά ότι την έχει περιορίσει «πολύ», το 29% λέει «λίγο» και μόλις 11% απαντά ότι δεν έχει περιορίσει καθόλου την κατανάλωση βασικών αγαθών.

Για το κατά πόσο θα βοηθήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης για το ηλεκτρικό ρεύμα, το 31% απάντησε «καθόλου», το 35% «λίγο», το 19% «αρκετά» και το 2% «πολύ». Στο 13% η απάντηση «δεν ξέρω».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων από τις 23 έως 28 Μαΐου.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα