COP27: Ο Μακρόν καλεί ΗΠΑ και Κίνα να πληρώσουν για την κλιματική αλλαγή

«Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν. Πρέπει να ασκηθεί πίεση στις πλούσιες μη ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντάς τους “πρέπει να πληρώσετε το δίκαιο μερίδιό σας”»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι ΗΠΑ, Κίνα και άλλες μη ευρωπαϊκές πλούσιες χώρες θα πρέπει να πληρώσουν «το μερίδιό τους» για να συνδράμουν τα φτωχότερα κράτη στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

«Χρειάζεται να κάνουν σημαντικά βήματα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα», είπε ο Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της COP27 στην Αίγυπτο, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.«Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν. Είμαστε οι μόνοι που πληρώνουμε. Πρέπει να ασκηθεί πίεση στις πλούσιες μη ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντάς τους “πρέπει να πληρώσετε το δίκαιο μερίδιό σας”».

Η ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος των καταστροφών από την κλιματική αλλαγή έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα στη 13ήμερη ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που ξεκίνησε την Κυριακή. Οι αρχηγοί των αναπτυσσόμενων χωρών κέρδισαν μια μικρή νίκη, όταν οι εκπρόσωποι συμφώνησαν να βάλουν στην ημερήσια διάταξη το αμφιλεγόμενο ζήτημα των χρηματικών ενισχύσεων για «απώλειες και ζημιές».

Σχεδόν 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα μιλήσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη στη σύνοδο κορυφής, αλλά ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δεν θα παραστεί στη διάσκεψη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έρθει αργότερα αυτή την εβδομάδα μετά τις αυριανές ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παρουσία τους στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου εντάσσεται σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η δυναμική στη μάχη για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αλλά η ραγδαία άνοδος των τιμών της ενέργειας, που επιτάχυνε ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, οδήγησε πολλές κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην διασφάλιση των προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου εις βάρος της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.

Οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται γρήγορα πριν από το 2030, εάν θέλει η υφήλιος να έχει πιθανότητες να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς. Αλλά πιθανότατα οι εκπομπές αυτές θα σημειώσουν νέο ρεκόρ φέτος τη φετινή χρονιά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα