bpbg
bpbg

Copy paste του ΓΑΠ το σχέδιο για το νέο κόμμα (δια χειρός Ραγκούση)

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία στήριξε τον Σκουρλέτη, αλλά ετοιμάζει ΠΑΣΟΚο για γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

Ακριβώς όσα έλεγε από το 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου για το ψηφιακό ΠΑΣΟΚ είπε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Του Χρήστου Αλεξάνδρου

Ο Λέων Τολστόι (1828-1910), ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της παγκόσμιας ιστορίας, είχε πει ότι «όλοι σκέφτονται ν’ αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς δεν σκέφτεται ν’ αλλάξει τον εαυτό του». Αυτή η φράση του τεράστιου Ρώσου, ανθρώπου των γραμμάτων, ταιριάζει γάντι στα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί όπου όλοι προσπαθούν να πλασαριστούν σε θέση ισχύος την επόμενη ημέρα του κόμματος, εάν φυσικά υπάρξει αυτή.

Συνέπεια όλων αυτών είναι το πλήρες αδιέξοδο και οι ισορροπημένες αποφάσεις που ελήφθησαν μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Κι επειδή, όπως είχε πει και ο Ευριπίδης, «κανένας θυμωμένος δεν σκέπτεται καλά», ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να πάει με τα νερά των διαφωνούντων και όχι με βάση τον δικό του σχεδιασμό. Έτσι, ο μεν Πάνος Σκουρλέτης παραμένει γραμματέας (μέχρι νεωτέρας φυσικά), ενώ η εκλογή προέδρου δεν θα γίνει από τη βάση, κάνοντας το χατίρι των διαφωνούντων με την ΠΑΣΟΚποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπότε, όλα θα κριθούν στο επόμενο συνέδριο, η διεξαγωγή του οποίου το πιθανότερο είναι να γίνει στις αρχές του 2020. Ένα συνέδριο, το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί να προσλάβει τα χαρακτηριστικά ενός ιστορικού συνεδρίου συνέχειας και τομής. Παράλληλα, η Π.Γ. αποφάσισε να απευθύνει κάλεσμα ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ και συνδιαμόρφωσης της πορείας μαζικοποίησης και ανασυγκρότησής του, σε «όλες και όλους όσοι πορευτήκαμε μαζί τα τελευταία χρόνια και δώσαμε τη μάχη των τελευταίων εκλογών στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η συγκρότηση Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή των μελών της  Κ.Ε., αλλά και στελεχών από το ευρύτερο σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και προσωπικοτήτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Στο πλαίσιο της ΚΟΕΑ θα συγκροτηθούν τρεις υποεπιτροπές: Προγράμματος, Διακήρυξης και Οργανωτικής Ανασυγκρότησης. Επίσης, αποφασίστηκε  η δημιουργία Ψηφιακής Πλατφόρμας για την αξιοποίηση των νέων ψηφιακών δυνατοτήτων  στην  οργανωτική λειτουργία του κόμματος. Ακόμα, η έναρξη  καμπάνιας νέων εγγραφών με τη δημιουργία και της ψηφιακής πλατφόρμας από 1η Οκτωβρίου. Οι εγγραφές θα γίνονται στα κεντρικά σημεία / περίπτερα ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο διαδίκτυο.

Επίσης προβλέπονται ανοιχτές Συνελεύσεις Μελών για την εγγραφή νέων μελών και για την εκλογή νέων Συντονιστικών Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλες τις μεγάλες  πόλεις. Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό ρόλο στην έναρξη της καμπάνιας στο Φεστιβάλ της Νεολαίας στις 27 Σεπτεμβρίου. Τέλος, εντός του Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος με αντικείμενο τα παραπάνω ζητήματα.

Παρακολουθώντας τα συγκεκριμένα βήματα για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, θυμηθήκαμε ότι τα αντίστοιχα έκανε και ο Γιώργος Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ το 2004. Τότε που αποπειράθηκε να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε ψηφιακό κόμμα βάσης. Προφανώς ο συγγραφέας της εισήγησης Τσίπρα είχε σχέση με το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ. Το πιθανότερο είναι να εισηγήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος παρά τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα για την παραμονή Σκουρλέτη προαλείφεται για νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε, θεώρησε καλό να αντιγράψει ακριβώς όσα έλεγε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός την περασμένη δεκαετία. Εξάλλου ο Γιάννης Ραγκούσης είναι από τους προνομιακούς συνομιλητές του κ. Τσίπρα. Βέβαια, θα πρέπει να ενημερώσει κάποιος τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι, παρά τις εξαγγελίες του ΓΑΠ, ουδέποτε το ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε σε ψηφιακό κόμμα βάσης (επί γραμματέα Ραγκούση). Κέρδισε τις εκλογές το 2009, αφού είχε καταφέρει να υπερισχύσει στο συνδικαλιστικό κίνημα, στους κοινωνικούς φορείς και να κερδίσει έτσι την εκτίμηση των ψηφοφόρων. Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ καίγονται πρωτίστως να κρατήσουν τους ΠΑΣΟΚογενείς ψηφοφόρους που τους έδωσαν το 31,6% στις τελευταίες εκλογές υπό τον φόβο της νέας επέλασης της Δεξιάς.

Στήριξη α-λά ποδόσφαιρο

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας για να αποφευχθούν περισσότερες γκρίνιες ύψωσε ασπίδα προστασίας στον Πάνο Σκουρλέτη. Μάλιστα, στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι «σε σχέση με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών εκτιμήθηκε πως επιχειρείται η στοχοποίηση συνολικότερα του κόμματός μας στο πρόσωπο του γραμματέα του Κόμματος. Η απάντησή μας σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα είναι η διασφάλιση μιας ανοιχτής, δημοκρατικής και με όρους συντροφικής αλληλεγγύης, συζήτησης για την πορεία του κόμματός μας».

Στο ποδόσφαιρο είναι θέσφατο ότι όποιος ιδιοκτήτης στηρίζει τον προπονητή συνήθως τον απολύει. Κάπως έτσι μοιάζει και η στήριξη του κ. Τσίπρα στον κ. Σκουρλέτη. Πάντως, οι περισσότεροι βλέπουν τις κινήσεις στήριξης του Σκουρλέτη, αλλά και το να μην εκλέγεται ο πρόεδρος από τη βάση ως ελιγμούς του πρώην πρωθυπουργού, με στόχο την παράκαμψη των επιφυλάξεων και των αρνήσεων που είχαν εκφραστεί και από τους «53» αλλά και άλλα στελέχη, ως προς τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την αναφορά του ότι ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ένα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αλλά ένα ανοιχτό, Ριζοσπαστικό κόμμα και με πράσινες πολιτικές, καθησύχασε όσους εξορκίζουν την ΠΑΣΟΚοποίηση, ενώ με τη διαβεβαίωση ότι δεν αλλάζει το όνομα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το «όχημα», εξασφάλισε τη συναίνεση όλων των πλευρών στο σχέδιο που παρουσίασε. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά θα πραγματοποιήσει το Συνέδριο, κι όχι κάποιος άλλος φορέας (Προοδευτική Συμμαχία π.χ.) και εκεί θα βρίσκεται το επίκεντρο των αποφάσεων εξασφάλισε και την αποδοχή των συντρόφων του για την ομαδική εγγραφή μελών, φιλοδοξώντας να επισημοποιήσει τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό των ψηφοφόρων που τον ψήφισαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και στο Δημοψήφισμα.

Με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας ίδιος αποτελεί το «ισχυρό» χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται στις επόμενες εβδομάδες να οργώσει ξανά την Ελλάδα, αυτήν τη φορά για τις ανάγκες της δίμηνης καμπάνιας για την εγγραφή νέων μελών, με στόχο ο αριθμός να ξεπεράσει τις 150.000.

 

Διαβάστε επίσης