COSMOTE CHRONOS: Η μηχανή του χρόνου που δίνει ζωή στην Ιστορία

Η εφαρμογή επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας Cosmote Chronos «ζωντανεύει» τα μνημεία του Ιερού Βράχου και των κλιτύων της Ακρόπολης μπροστά στα μάτια των χρηστών-επισκεπτών του μνημείου

Οι 26 αιώνες που έχουν περάσει από την κατασκευή του Παρθενώνα, του αρχαιοελληνικού αρχιτεκτονικού κοσμήματος που εμπνεύστηκαν ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης, είναι πάρα πολύς χρόνος. Κι όμως αυτή την χωροχρονική απόσταση των 2.600 ετών κατάφερε να εκμηδενίσει η Cosmote δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να γευτούν όχι αυτό που έχει απομείνει από το παγκοσμίου φήμης μνημείο αλλά αυτό που ήταν ο δωρικού ρυθμού περίπτερος ναός όταν ολοκληρώθηκε η ανέγερσή του στον βράχο της Ακρόπολης και ξεκίνησε η περίοδος της ακμής του.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

«Όχημα» γι΄ αυτό το ταξίδι πίσω στον χρόνο είναι η εφαρμογή επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας Cosmote Chronos η οποία «ζωντανεύει» τα μνημεία του Ιερού Βράχου και των κλιτύων της Ακρόπολης μπροστά στα μάτια των χρηστών-επισκεπτών του μνημείου. Συγκεκριμένα το application της Cosmote αναδημιουργεί, μπροστά στα μάτια των θεατών, τις επιστημονικά τεκμηριωμένες εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις του Παρθενώνα, του τεμένους της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και της Χαλκοθήκης (δεν σώζονται σήμερα), καθώς και του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, των μνημείων της νότιας κλιτύος του Ιερού Βράχου, όπως φαίνονται από το Μουσείο της Ακρόπολης. Παρουσιάζει, επίσης, συγκεκριμένα εμβληματικά εκθέματα από τον τρίτο όροφο του Μουσείου, όπου εκτίθενται τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Όπως εξηγούν οι άνθρωποι του τηλεπικοινωνιακού ομίλου, για να γίνουν κατορθωτά τα παραπάνω χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογίες αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) και η Εικονική Πραγματικότητα (VR), οι οποίες ενσωμάτωσαν σχεδιαγράμματα, σκίτσα και σκαριφήματα μέσα από τη διεθνή βιβλιογραφία μετατρέποντας το εν λόγω υλικό σε εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις.

Με τον τρόπο αυτό η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να «περιηγούνται» μέσα από το tablet ή το κινητό τους σε όλα τα προαναφερθέντα μνημεία και να τα θαυμάζουν στη «φυσική» τρόπον τινά μορφή που είχαν κατά την κλασική αρχαιότητα και τους ρωμαϊκούς χρόνους και μάλιστα στο φυσικό τους μέγεθος. Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή Cosmote Chronos σε πραγματικό χρόνο και ευρισκόμενοι πάνω στην Ακρόπολη περιγράφουν μία ανεπανάληπτη εμπειρία καθώς με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής.

 

Και ψηφιακή ξενάγηση

Στο app Cosmote Chronos που από μόνο του αποτελεί καινοτομία έρχεται να προστεθεί και η «Κλειώ». Πρόκειται για την ψηφιακή βοηθό-ξεναγό της εφαρμογή που έχει πάρει το όνομά της από την Μούσα της Ιστορίας και με τη χρήση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συνομιλήσει με τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο, έχοντας ήδη τη δυνατότητα να απαντήσει σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις για την Ακρόπολη στα ελληνικά και στα αγγλικά. Σημειωτέον, η  «Κλειώ» παρέχει τη δυνατότητα ομαδικής ξενάγησης έως 5 ατόμων.

Διευκρινίζεται ότι για τη συγκεκριμένη λειτουργία θα πρέπει η φορητή συσκευή που θα χρησιμοποιηθεί (κινητό τηλέφωνο ή tablet) να υποστηρίζει σύνδεση σε δίκτυο 5G, δεδομένου ότι για να «τρέξει» η εφαρμογή της ψηφιακής ξεναγού χρειάζεται υψηλή ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων και σχεδόν μηδενικός χρόνος απόκρισης. Ωστόσο η αυτοματοποιημένη ξενάγηση είναι εφικτή και σε περιβάλλον δικτύου 4G ή WiFi.

Η εφαρμογή Cosmote Chronos είναι διαθέσιμη στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι διαθέσιμη σε 2 γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη συνδρομή της Cosmote και της εφαρμογής Cosmote Chronos, δύναται πλέον να παρέχει στο ευρύ κοινό αλλά και στους επαγγελματίες ξεναγούς, ένα σύγχρονο ψηφιακό βοήθημα εμπλουτισμού της φυσικής εμπειρίας περιήγησης στην Ακρόπολη και ταυτόχρονα ένα επιστημονικά αξιόπιστο εκπαιδευτικό εργαλείο για τη σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Οικουμενική ψηφιακή διάσταση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Η επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου της εφαρμογής Cosmote Chronos έχει ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Βαλαβάνης, σε συνεργασία φυσικά με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που με τη σειρά του συνεργάζεται στενά με την Cosmote, στο πλαίσιο της Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας.

Σύμφωνα με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού την τελευταία τετραετία υλοποιείται ένα μεγάλο έργο για την προσβασιμότητα στα μνημεία της Ακρόπολης του συνόλου της κοινωνίας και πλέον με τη χορηγική συνδρομή της Cosmote και της εφαρμογής Cosmote Chronos, αυτή η προσβασιμότητα τώρα επεκτείνεται και στο ψηφιακό πεδίο δίνοντας στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μια καινούργια οικουμενική ψηφιακή διάσταση.

Όπως χαρακτηριστικά λέει κι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στη διατήρηση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας σε παγκόσμιο επίπεδο, απόδειξη ότι με την πρωτοποριακή εφαρμογή Cosmote Chronos «γυρνάμε πίσω στον χρόνο και φέρνουμε το παρελθόν στο παρόν, δημιουργώντας μια ψηφιακή κιβωτό γνώσης για το μέλλον. Με την τεχνολογία, φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

Σημειώνεται ότι με την εφαρμογή Cosmote Chronos, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, επεκτείνει τη συνεργασία του με την Cosmote, έπειτα από την παροχή δωρεάν Wi-Fi στους 25 σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας.

 

 

 

 

 


 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα