COVID-19: Φοράει… κορώνα αλλά «διαλέγει» φτωχούς κι ανήμπορους

Όπως αναμενόταν ο ιός χτυπάει με μανία τους οικονομικούς μετανάστες, που συνήθως διαμένουν κατά δεκάδες δίχως να τηρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας

Όταν ο κορωνοϊός χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης με τα πρώτα μαζικά κρούσματα να χτυπούν με λύσσα την βόρεια Ιταλία πολλοί από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισαν τα πρώτα βήματα της πανδημίας με την ελαφρότητα μίας χαβαλέ παρέας που γελάει με το παραμικρό. Απλά στον χαβαλέ κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ, έδειξαν και το πόσο ρηχά αντιμετωπίζουν τα πράγματα. 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι ο Παύλος Πολάκης, γνωστός για την ευρυμάθεια του, τους ξέρανε όλους από του βήματος της Βουλής, όταν το προηγούμενο Φεβρουάριο είπε τα ακόλουθα: «Το περιμέναμε από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με βάση την ακροδεξιά λογική ορισμένων αλλά τελικά μας ήρθε από τους πλούσιους και τους χριστιανούς».

Ακολούθησε ο άρχοντας του αθηναϊκού real estate, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος μετά τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αυτό, που τα πρώτα κρούσματα κορωναιού μας ήλθαν από το Μιλάνο και τα πρώτα μέτρα αφορούν στο Κολλέγιο Αθηνών, ιδιωτική τράπεζα, τον δήμο Θεσσαλονίκης, τη Βουλή και τον Σκάι, είναι ασφαλώς τυχαίο. Είναι όμως ταυτόχρονα και ένα χαστούκι στον ρατσισμό, την άγνοια και την απύθμενη βλακεία

Η απύθμενη βλακεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν σταμάτησε εκεί. Διότι ο ολυμπιονίκης του ταε κβο ντο και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης αποφάσισε να ασχοληθεί με πράγματα που δεν γνωρίζει, σύμφωνα με την συνήθεια των ΣΥΡΙΖΑιων. Αποτέλεσμα να γράψει την ακόλουθη ανοησία: «Ένα κρούσμα κορωνοϊού ανάμεσα στους πρόσφυγες, θα έλυνε πολλά προβλήματα για την κυβέρνηση. Δυστυχώς για αυτούς όμως (και για όλους μας εάν τελικά έρθει), τον ιό θα τον φέρουν στην Ελλάδα αυτοί που έχουν λεφτά για αεροπορικό εισιτήριο, όχι όσοι στοιβάζονται σε σκηνές».

Ο καιρός πέρασε και ως συνήθως συμβαίνει οι προβλέψεις των ΣΥΡΙΖΑιων πήγαν στην σωστή θέση. Στον κουβά. Η πανδημία συνεχίζει να χτυπά αλύπητα τον πλανήτη και όπως συμβαίνει με όλες τις πανδημίες και ο covid-19 είναι όντως ταξικός. Μόνο που πλέον έχει στοχοποιήσει τους φτωχούς συνανθρώπους μας σε όλο τον πλανήτη. Ακόμη και στις πλούσιες χώρες.

Οι άθλιες συνθήκες

Οπότε διαπιστώνουμε ότι περιοχές, όπου διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες φτωχοί γηγενείς, πολιτικές ή θρησκευτικές μειονότητες, αλλά και οικονομικοί μετανάστες σε γκέτο έχουν παρουσιάσει τεράστια αύξηση στα κρούσματα του κορωνοϊού. Το διαπίστωσαν οι ειδικοί στο Λέστερ της Βρετανίας, στο Μοντραγκόνε της Ιταλίας, στο Γκέτερσλοχ της Γερμανίας, στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, αλλά και στον Εχίνο της Ξάνθης. Σε όλες αυτές τις περιοχές εμφανίστηκαν μαζικά νέες εστίες κορωνοϊού και όλες έχουν ένα κοινό. Την φτώχεια. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όλες τις φτωχογειτονιές των Βραζιλιάνικων μεγαλουπόλεων, αλλά και σε όλη την υφήλιο. Αναμφίβολα το πρώτο κύμα χτύπησε με μανία τις λεγόμενες εύπορες πόλεις της Ευρώπης: Παρίσι, Λονδίνο, Μαδρίτη και Μιλάνο. Τώρα όμως ο ιός κάνει πάρτι στις φτωχογειτονιές όλου του πλανήτη.

Στην Γερμανία, οι αρχές έκλεισαν τον δήμο Γκέτερσλοχ, στην βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, αφότου εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος της Ευρώπης, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Κατά σύμπτωση η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων είναι φτωχά αμειβόμενοι μετανάστες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι ζουν μαζί σε καταλύματα για τους εργαζόμενους του εργοστασίου.

Στην Μ. Βρετανία, το Λέστερ αναγκάστηκε ακόμη και σήμερα να παραμένει σε ένα ιδιότυπο lock down, επειδή στις φτωχικές συνοικίες της πόλης των ανατολικών Μίντλαντς, σχεδόν το 40% είναι οικονομικοί μετανάστες από την Ασία, που μένουν αρκετοί σε ένα διαμέρισμα. Η νότιος Ιταλία είχε λίγα κρούσματα σε σχέση με τον βιομηχανικό βορρά. Κι όμως τώρα ο κορωνοϊός χτύπησε την πόλη Μοτραγκόνε, κοντά στη Νάπολη, όπου στα κτιριακά εργατικά συγκροτήματα διαμένουν Βούλγαροι μετανάστες, συνήθως έξι με εφτά σε κάθε διαμέρισμα. Οι Βούλγαροι εργάζονται στα χωράφια σε εποχιακές γεωργικές εργασίες. Το Μοντραγκόνε κατατάσσεται στο τοπ 10% των ιταλικών πόλεων με το μεγαλύτερο μερίδιο μεταναστών και στο κατώτατο 10% αυτών με το υψηλότερο κατά κεφαλήν δηλωμένο εισόδημα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε 19 γειτονιές της Λισαβόνας που φιλοξενούνται ομάδες πολύ φτωχών μεταναστών, ειδικά από την Αφρική. Ο Εχίνος της Ξάνθης είναι από τα πιο γνωστά πομακοχώρια, όπου οι οικογένειες μένουν όλες μαζί και τρώνε και προσεύχονται όλοι μαζί στις μεγάλες γιορτές του Ισλάμ. Ας μην ξεχνάμε τι συνέβη εκεί λίγο μετά το Ραμαζάνι.

Ανενημέρωτοι…

Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό. Κατ’ αρχάς για τους φτωχούς μετανάστες είναι ζωτικής σημασίας να εργαστούν για να μπορέσουν να ζήσουν. Όσο δεν είχαν δουλειά, η φτώχια ήταν μεγαλύτερη. Λόγω αυτής της ανάγκης δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία στους κανόνες προστασίας που έχουν επιβάλλει τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επίσης πολλά κράτη αδυνατούν να διασφαλίσουν πως ακόμη και τα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγη και επωφελούνται από την ασφάλεια της εργασίας.

Οι φτωχότερες κοινότητες μπορεί να έχουν χειρότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και μια κακή κατανόηση της σοβαρότητας του ιού και του τρόπου προστασίας από αυτόν. Επίσης, μερικοί άνθρωποι πιθανώς να αποφεύγουν να εξεταστούν, ή να αναζητήσουν θεραπεία εξαιτίας του φόβου πως μπορεί να μπουν σε καραντίνα και να χάσουν την δουλειά τους. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι χώρες πληρώνουν ένα απότομο τίμημα για την χρόνια παραμέληση αυτών των κοινοτήτων, οι οποίες συχνά παρέχουν μια πολύ φθηνή πηγή εργασίας. Έτσι τώρα οι κυβερνήσεις κατανοούν ότι ήταν λάθος που επέτρεψαν την ανισότητα στην εκπαίδευση και την ελλιπή  πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Ο κορωνοϊός έδειξε τα τρωτά σημεία και οι συγκεκριμένες ομάδες μπορούν να αποτελέσουν τεράστια απειλή για την δημόσια υγεία. Κι όπως γίνεται αντιληπτό, οι συγκεκριμένες πληθυσμιακά ομάδες δεν δίνουν καμία απολύτως σημασία στο να ενημερωθούν από τους επιστήμονες για τους κινδύνους του κορωνοϊού.

Η Λατινική Αμερική πληρώνει όχι μόνο τους λαϊκιστές ηγέτες, τύπου Μπολσονάρου της Βραζιλίας, αλλά και την παράλληλη οικονομία που ανθεί σε όλες τις χώρες. Πέραν από της κανονικής οικονομίας, υπάρχει και η παράλληλη, όπου μέσα σε ένα βράδυ τα κράτη επιτρέπουν στους πολίτες να αλλάξουν επάγγελμα και δραστηριότητα με μία απλή δήλωση. Έτσι την μία ημέρα είσαι φούρναρης και την επόμενη μαραγκός. Όλοι αυτοί τυχαίνουν τεράστιων φορολογικών απαλλαγών, που τους επιτρέπουν να ζουν αξιοπρεπώς, αλλά η πρόσβαση τους στις μονάδες υγείας είναι δύσκολη και αρκούνται μόνο σε απλές επισκέψεις, που τις περισσότερες φορές δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα